El 2017, l’Hospital Vall d’Hebron, el complex sanitari més gran de Catalunya, va iniciar un projecte de transformació per seguir creixent, reordenar els espais, modernitzar les instal·lacions i adequar-les a les noves necessitats assistencials. Ara, aquest projecte ja és una realitat. El nou Vall d’Hebron disposarà d’un edifici, anomenat FUL (Edifici de Farmàcia, Urgències i Logístic), que centralitzarà totes les urgències, excepte les pediàtriques, i que connectarà l’hospital general amb l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats.
El nou Campus també comptarà amb unes noves consultes de la Teixonera, que agruparan tots els serveis ambulatoris, excepte els pediàtrics, a l’altra banda de la Ronda. Està previst que el nou edifici tingui aproximadament deu plantes i al seu interior allotgi 250 consultes, un centenar de gabinets i un centenar de places d’hospital de dia. El trasllat de l’activitat ambulatòria a l’altra banda de la Ronda permetrà esponjar el recinte hospitalari.
El Pla Especial Urbanístic permetrà endreçar tot el recinte de Vall d’Hebron. El nou heliport, situat al terrat de l’ala oest de l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats, és una de les primeres obres que s’han iniciat i properament entrarà en funcionament. Properament, el nou Campus també estrenarà un nou espai per diagnosticar i controlar les arrítmies.
Durant l’acte de presentació del nou Campus, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha destacat que “Vall Hebron és un hospital que no només té voluntat assistencial, -que la té i molta-, sinó que també la té de recerca, de docència i d’innovació. I aquesta és una transformació molt ambiciosa en un dels bucs insígnia de la nostra xarxa sanitària”.
Per la seva part, el gerent de l’Hospital, Albert Salazar, ha remarcat que “el nou Vall d’Hebron passa per les millores de les infraestructures existents, la creació de nous equipaments i per altres elements estratègics com la transformació organitzacional i competencial dels professionals i la col·laboració amb altres entitats presents en l’àrea de referència territorial”.
Més obert a la ciutat
Amb l’ordenació del Campus la ciutat guanyarà un nou espai verd, connectat amb els barris veïns. El projecte organitza el recinte a partir d’una trama de camins verticals i horitzontals que faciliti la mobilitat. Els camins horitzontals uniran els barris de Montbau i de Sant Genís dels Agudells i els verticals, el Passeig de la Vall d’Hebron amb el Parc Natural de Collserola. Unes escales mecàniques uniran sud i nord per facilitar la mobilitat a tot el recinte.
El que ja està en fase d’execució és el nou edifici de la Recerca de Vall d’Hebron. Es construeix sobre els terrenys de l’antiga bugaderia de l’Hospital i comptarà amb 16.757 m2. El nou edifici permetrà realitzar recerca disruptiva i d’excel·lència i apropar encara més la investigació a l’àmbit assistencial. Pel que fa al Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), ja està operatiu un nou espai de 1.400 m2 destinat als equips de suport a la recerca i, posteriorment, es contruirà un nou edifici que comuniqui amb el Centre Cellex.