La situació epidemiològica a Catalunya està empitjorant, igual que ho està fent a la resta de l’Estat i en molts països europeus. Segons ha explicat en roda de premsa la secretària de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas, l’augment de la incidència podria estar relacionat amb l’arribada del fred i d’una major activitat en els entorns tancats, en un període on els virus respiratoris es transmeten amb més facilitat. Això, conjuntament amb la variant delta, que és molt més transmissible, podria estar influint en la situació actual.
Les xifres a hores d’ara comencen a preocupar. L’increment quant a casos positius de Covid es va començar a veure cap a finals d’octubre i principis de novembre i s’ha produït de manera mantinguda. La taxa de positivitat a Catalunya se situa entorn el 5% i ja es comença a veure l’impacte tant en l’atenció primària com en el nombre d’hospitalitzacions.
«S’ha produït un augment de les visites relacionades amb la Covid a l’atenció primària, que dimarts van arribar a 9.100. La setmana passada es van notificar un total de 41.980 visites, un 35% més que la setmana anterior», ha assenyalat Cabezas, qui puntualitza, no obstant això, que estem lluny de la situació que es va viure a l’atenció primària a principis de l’estiu passat.
Quant al nombre d’hospitalitzacions, s’ha produït un augment considerable, sobretot en edats superiors als 50 anys. Actualment, hi ha 565 persones ingressades als hospitals catalans i 127 a les unitats de cures intensives. La mortalitat, de moment, es manté molt baixa, d’un 0,3%. Segons ha explicat Cabezas, aquesta onada es comporta de manera molt similar a la cinquena i «molt millor que les altres onades en què no teníem vacunació».
Les dades, doncs, reforcen la idea que la vacunació és molt útil per prevenir la severitat de la malaltia i els ingressos. «Hi ha 17,85 vegades més d’hospitalitzacions en persones d’entre 60 i 79 anys no vacunades que en persones vacunades», destaca la secretària de Salut Pública. A més, en el cas dels vacunats, el temps d’estada a l’hospital és inferior que en el cas dels no vacunats. «L’estada mitjana a l’hospital d’una persona entre 60 i 69 anys vacunada és de 8 dies, mentre que de les no vacunades augmenta a 10,7 dies», exemplificat Cabezas.
«La vacunació és una capa fonamental per protegir-nos. També són molt importants les altres capes: la mascareta, la distància, la ventilació i la disminució dels contactes socials», ha assenyalat la secretària de Salut Pública, qui ha remarcat que s’ha de tenir especial prudència ara que venen les festes nadalenques i reduir al màxim els contactes.
Davant l’augment dels contagis, el Govern de la Generalitat ha decidit fer obligatori el certificat Covid per accedir als bars i restaurants, centres esportius i residències. Fins ara, només era obligatori per a l’oci nocturn i pels casaments celebrats en espais tancats. La mesura ha rebut l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i entrarà en vigor a partir de dijous nit.
La presidenta del Comitè Científic Assessor de la Covid-19 per a l’abordatge de control de la pandèmia, Magda Campins, ha recordat en roda de premsa que el passaport Covid no obliga a vacunar-se, ja que també és igualment vàlida una prova negativa contra la Covid, sigui PCR o test ràpid, o el certificat de recuperació de la malaltia. Campins ha explicat que el passaport Covid intentar reduir el risc de contagi en entorns tancats i de major vulnerabilitat i disminuir l’impacte de la pandèmia sobre el sistema sanitari davant l’augment de casos.