Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El certificat Covid digital de la UE, de vegades anomenat passaport Covid, acredita que una persona s’ha vacunat, ha donat negatiu en un test o bé s’ha recuperat de la malaltia. Aquesta acreditació ja es demana a diversos territoris europeus per accedir a llocs i espectacles públics, com ara restaurants, perruqueries o concerts.
A més d’ajudar a prevenir la propagació de la pandèmia en aquests entorns, s’ha plantejat que aquest certificat pot animar a vacunar-se les persones que encara no ho estan, en particular aquelles que consideren que el seu propi risc d’hospitalització o mort per Covid-19 és baix.
Però encara que diversos països i comunitats autònomes espanyoles ja apliquen o estan considerant introduir el passaport Covid, fins ara no era clar si aquesta intervenció de salut pública augmentava l’acceptació de la vacuna. Algunes enquestes ho posaven en dubte per a alguns grups de població, però diversos mitjans de comunicació i organismes sanitaris nacionals havien informat que sí que ho afavoria.
Amb dades de França, Itàlia, Dinamarca, Alemanya, Suïssa i Israel, s’ha comprovat que la certificació Covid ha conduït a una acceptació més gran per les vacunes en països amb baixa cobertura de vacunació.
En aquest context, investigadors de la Universitat d’Oxford (Regne Unit) han comprovat que la certificació Covid ha conduït a una acceptació més gran per les vacunes en països amb baixa cobertura de vacunació, i especialment entre els més joves. Els resultats es publiquen a la revista The Lancet Public Health.
“La principal conclusió del nostre estudi és que va haver-hi un augment significatiu de les vacunacions al voltant de 20 dies abans de la introducció dels certificats Covid, que es va mantenir fins a 40 dies després, però el context del país o regió on es va introduir va ser important: vam veure una relació a França i Itàlia, amb una història més llarga de dubtes sobre les vacunes”, explica a SINC l’autora principal, Melinda Mills.
Sis països amb passaport Covid
Per fer l’estudi, els investigadors es van centrar en les dades de Dinamarca, Israel, Itàlia, França, Alemanya i Suïssa, països on es va introduir el passaport Covid obligatori de maig a setembre de 2021. Després, els van comparar amb els de 19 nacions similars (Espanya, Regne Unit, EUA, etc.) on no s’havia pres aquesta mesura, comparant paràmetres clau com els casos diaris, la proporció de vacunats i l’edat.
La principal conclusió és que hi va haver un augment significatiu de les vacunacions al voltant de 20 dies abans de la introducció dels certificats Covid. – Melinda Mills (U. d’Oxford)
D’aquesta manera es va observar que els països que partien d’una proporció de vacunes davant de la Covid-19 inferior a la mitjana (França, Israel, Itàlia i Suïssa) van experimentar un gran augment en la vacunació, però no es va produir un efecte significatiu en Alemanya, on la cobertura de vacunes ja era alta, ni tampoc a Dinamarca, on el subministrament de dosis estava limitat.
Major efecte sobre els joves
Els resultats també revelen que l’augment de l’acceptació de les vacunes va ser més pronunciat entre els menors de 30 anys després d’introduir el passaport, i que quan se sol·licitava per entrar als clubs nocturns i els grans esdeveniments, com a Suïssa, els increments més grans es van produir entre els grups amb una edat inferior a 20 anys.
Els autors conclouen que la certificació Covid podria ajudar a augmentar l’acceptació de les vacunes en alguns grups de població, com ara els joves, però la seva implementació s’ha de considerar segons el context existent, com la cobertura de vacunació, els dubtes cap a les vacunes, els nivells de confiança en les autoritats i la trajectòria de la pandèmia.
“El nostre estudi no adopta una postura personal ni argumenta a favor o en contra de la seva introducció, sinó que intenta modelar l’impacte que podria tenir en l’acceptació de les vacunes i la infecció”, subratlla Mills, “i com que els nostres resultats són molt específics del context, indiquen que els països haurien de considerar aquest aspecte”.
“Aquesta certificació per si sola –conclou– no seria una bala de plata per augmentar l’acceptació de les vacunes, i aclarim que, en particular per a alguns grups on la confiança en el seu govern és baixa o l’accés a les vacunes és difícil, serien més òptimes mesures més concretes, com el diàleg per superar els dubtes sobre la vacunació o unitats mòbils a determinats barris”.
Referència:
Melinda C Mills, Tobias Rüttenauer. “Effect of mandatory COVID-19 certificats on vaccine uptake: synthetic control modeling of six countries”. The Lancet Public Health, 2021.
Aquest és un article original de l’Agència SINC. Llegeix-lo en castellà aquí