Durant la pandèmia, més de 1.300 infermeres del sistema sanitari català han abandonat la professió i les consultes per problemes de salut mental han crescut un 42%. Coincidint amb el Dia Internacional de les Infermeres, que se celebra el 12 de maig, el Col·legi d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) ha elaborat un manifest amb 12 propostes per augmentar el nombre d’infermeres, garantir unes condicions professionals dignes i aconseguir més autonomia i visibilitat.
El document denuncia que, a Catalunya, el nombre d’infermeres és insuficient per poder cobrir totes les necessitats dels centres assistencials i que aquestes professionals treballen en condicions precàries i amb sous inferiors als que els correspondrien per la seva formació. També recorda que la d’infermera és una de les professions amb més estrès emocional crònic i que moltes professionals continuen optant per marxar a treballar a l’estranger o abandonen la professió. Les 12 propostes recollides en el manifest són:
- Que la retribució es correspongui amb la titulació de grau. El COIB demana equiparar els contractes de les infermeres amb els de la resta de graduats universitaris, la qual cosa implica anivellar el sou i les possibilitats de promoció.
- Que les especialitats infermeres reconegudes s’integrin de manera efectiva als llocs de treball i que se segueixi augmentant l’oferta pública de places d’infermeres de grau i d’especialistes.
- Que els proveïdors de serveis de salut posin en valor les aportacions específiques de cada especialitat.
- Que les dotacions d’infermeres s’adaptin a les necessitats reals de cada territori. Les dotacions han de satisfer les cures necessàries, tant als centres com, sobretot, als llocs més propers, com els domicilis, les escoles i els espais comunitaris.
- Que les millores en la gestió permetin conciliar la vida laboral amb la personal.
- Que es posi en valor la seva expertesa al llarg de tota la trajectòria professional. El COIB proposa desenvolupar un pla de carrera professional adaptat a l’expertesa, la competència i la responsabilitat de les infermeres, amb nivells graduals.
- Que els models de carrera professional valorin realment la seva expertesa clínica i el seu nivell d’autonomia i responsabilitat. Segons la organització, les infermeres s’enfronten a un sostre de vidre i aquesta és una de les causes de l’abandonament de la professió.
- Que s’adaptin les condicions laborals de les infermeres més grans de 60 anys.
- Que la persona esdevingui realment el centre del sistema, a través d’un lideratge transformador en la gestió de les cures als centres.
- Que les infermeres estiguin representades en els òrgans de decisió, d’acord amb el pes que té la seva professió dins el sistema de salut.
- Que la cura de les persones i la prevenció i la promoció de la salut ocupin el centre del sistema sanitari. Actualment, segons el COIB, el model sanitari encara se centra en l’abordatge de la malaltia en comptes d’orientar-se a preservar la salut.
- Que es posi en valor les aportacions de la professió infermera en la gestió de la crisi mediambiental.
Ràtios baixes i precarietat laboral
A Catalunya hi ha una ràtio de 6,2 infermeres per cada mil habitants i en el conjunt d’Espanya la ràtio és de 5,9, mentre que la mitjana europea se situa al voltant de 8,8. Les ràtios baixes suposen una major pressió assistencial i més estrès laboral a les professionals que, sumat a uns contractes precaris, fa que moltes decideixin emigrar a altres països europeus on troben unes millors condicions laborals. L’Oficina d’Informació Professional a l’Estranger del COIB ha tramitat 138 expedients durant 2021 i 139 durant 2020. Durant 2019 se’n van tramitar 115.
Pel que fa a l’abandonament de la professió, des de principis de 2020, s’han donat de baixa voluntària del Col·legi 1.327 infermeres (457 l’any 2020, 597 l’any 2021 i 273 de gener a abril de 2022). Aquestes xifres són superiors a les que es registraven abans de la pandèmia, que eren d’unes 400 anuals. Entre les causes de l’abandonament es troba l’alta precarietat laboral. Segons un article publicat al Journal of Nursing Management, coordinat per la presidenta del COIB, Paola Galbany, 4 de cada 10 infermeres catalanes treballava amb un contracte eventual abans de la pandèmia. Malgrat la millora en les condicions contractuals que s’ha produït durant la pandèmia, el percentatge d’eventualitat pràcticament no ha variat.
Dos anys pràcticament ininterromputs de pandèmia han tingut un impacte demolidor en la salut de les infermeres i dels professionals sanitaris en general. I és que el resultat de tants i tants mesos de desgast ha provocat conseqüències greus per a la seva salut mental. Segons una enquesta del Consell General d’Infermeria (CGE), dos terços de les infermeres espanyoles han patit episodis greus d’ansietat durant la pandèmia i un terç ha patit depressió. A més, gairebé la meitat s’ha plantejat abandonar la professió i un 63% ha afirmat que es jubilaria abans, encara que això suposés una reducció de la seva pensió.
Amb motiu del Dia Internacional de les Infermeres, el COIB ha engegat una campanya que porta per lema “Reivindica el que és essencial, reconeix les infermeres”. Amb aquest lema, el Col·legi organitzarà un acte de reconeixement a la tasca de les professionals d’aquest sector, en el qual quatre il·lustradores i artistes d’street art crearan un dibuix inspirat en la tasca de les infermeres i el seu compromís amb la cura de les persones. Ho faran en llocs emblemàtics de Barcelona, Vic, Vilanova i la Geltrú i Terrassa. D’altra banda, aquest dijous 12 de maig a les 18 h tindrà lloc la inauguració de l’exposició “Infermeres en la memòria”, que es podrà veure fins al 30 de juny al Claustre de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona, de l’Hospital Clínic.