Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La Fundació Periodisme Plural, que edita El Diari de la Sanitat, es va posar en marxa ara fa deu anys, amb l’edició del seu primer portal: Catalunya Plural. Era el mes de maig del 2012, i va ser el primer pas del grup de periodistes que van crear la Fundació Periodisme Plural, constituïda oficialment deu mesos després. Així naixia l’única entitat sense ànim de lucre a Catalunya que té com a objectiu l’exercici del periodisme.
La Fundació ha creat en aquests deu anys sis mitjans digitals: Catalunya Plural (2012), El Diari de l’Educació (gener 2014), El Diari del Treball (2015), El Diari de la Sanitat, El Diario de la Educación (ambdós el 2016) i la Revista XQ (2017). En conjunt, constitueixen un projecte amb vocació de contribuir a la qualitat democràtica a partir de l’exercici del periodisme.
La Fundació Periodisme Plural va néixer fa deu anys amb el propòsit de defensar tant l’exercici d’un periodisme independent i lliure com els valors de progrés i solidaritat. El projecte sorgeix com a resposta a la recessió del 2008. En aquell moment, els impulsors de la Fundació van creure necessari explorar noves vies que permetessin preservar la independència del periodisme.
Per a aquest propòsit, van considerar que la millor fórmula societària era una fundació, i per això, expliquen en la seva declaració de principis, “vam constituir una entitat sense ànim de lucre, però amb voluntat de rendibilitat econòmica i social, que aspira a ser una veritable plaça pública on es trobin, dialoguin i es comuniquin totes les entitats i persones que lluiten per preservar la cohesió de la societat; la sanitat i l’educació com a pilars de l’estat del benestar; el treball i l’habitatge com a drets fonamentals; la solidaritat com a justícia social, i la regeneració com a exigència democràtica”.
Amb motiu dels seus primers deu anys de vida, la Fundació Periodisme Plural ha estrenat una nova web amb tota la informació sobre el Patronat, estatuts, mitjans i activitats de l’entitat. La Fundació té com un dels seus principis bàsics la transparència i per això la nova web aporta el màxim d’informació sobre l’entitat. Un espai recorda les figures de José Martí Gómez i Margarita Rivière, dos dels grans referents del periodisme, que van participar en la constitució de la Fundació Periodisme Plural i hi van estar implicats fins a la seva mort.
La Fundació recorda, en la seva web, que “la pandèmia i totes les conseqüències que se’n deriven van donar, més que mai, sentit al projecte. La pandèmia ha estat una gran oportunitat per fer l’exercici de posar-se en la pell de l’altre i per reivindicar la importància de la solidaritat, la sanitat pública, l’educació inclusiva i la dignitat en el treball. Aquestes havien estat les apostes de la Fundació des del primer dia”.
La Fundació Periodisme Plural explica que aquest projecte només té futur si compte amb el suport de les comunitats a les quals es dirigeix. “Deu anys després, continuem pensant – afirmen els seus promotors – que el periodisme honest i responsable és més necessari que mai. Però, per aconseguir-ho, necessitem la implicació de les persones que comparteixen aquestes conviccions”.
La col·laboració entre ciutadania i periodisme és el que porta a la Fundació Periodisme Plural a posar l’accent en els processos participatius. Amb la voluntat d’implicar a les comunitats a les quals es dirigeix, i que estan en primera línia en la defensa dels drets essencials. En el cas de El Diari del Treball la Fundació compta amb el suport de la comunitat sindical.
“La implicació dels lectors -llegim- és l’única garantia per fer un periodisme lliure, independent i amb vocació de servei a la societat. Per això, és imprescindible el suport de la comunitat, en forma de subscripcions o donacions. La fundació Periodisme Plural està declarada d’interès públic, i, per tant, totes les donacions que rep tenen dret a una desgravació fiscal de fins al 75%”.
“El periodisme rigorós, en profunditat, de qualitat, independent, crític i amb un sòlid compromís ètic ja no és possible sense la implicació dels lectors”, es pot llegir a la web de la Fundació. “Quan els mitjans no són rendibles, són vulnerables a interessos que no tenen res a veure amb el servei públic de la informació. Per això el periodisme està en un veritable procés de reconstrucció que necessita l’ajuda de la ciutadania, la d’aquells lectors que volen compartir un projecte periodístic independent i lliure”.
La col·laboració entre ciutadania i periodisme és el que porta a la Fundació Periodisme Plural a posar l’accent en els processos participatius. Amb la voluntat d’implicar a les comunitats a les quals es dirigeix, i que estan en primera línia en la defensa dels drets essencials. En el cas de El Diari de la Sanitat, la Fundació compta amb el Consell de mecenes, que està format per les següents persones: Emili Ferrer, Miquel Vilardell, Antoni Sitges, Josep Martí i Valls, Montserrat Figuerola, Joan Ramon Villalbí, Francesca Zapater, Josep Maria Caralps, Josep Moya, Jordi Pujol Colomer, Carme Borrell, Joan Benach, Joan Gené, Rafael Barba, Glòria Jodar, Carme Valls, Santiago Dexeus, Carles Porta, Vicens Ortún, Carlos A. González, Gonzalo Casino, Alba Llop, Anna Martínez, Nani Vall-llosera, Mireia Julià, Miquel Porta, Rosa Boyé, Albert Planes, Ramon Sarrias, Carlos Villanueva, Maria Amparo Cuxart, Amando Martín Zurro, Joan Ramón Laporte, Juli de Nadal i Ramon Espasa. La generositat de tots ells va fer possible que el 7 d’abril de l’any 2016, el Dia Mundial de la Salut, es pogués posar en marxa El Diari de la Sanitat.