Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
“La creació d’aquesta càtedra és una posada de llarg per a la infermeria”, assegura Marta Romero, directora de la primera Càtedra d’Infermeria que es constitueix a Catalunya i la segona en l’àmbit estatal. Es tracta també de la primera càtedra del sector que impulsa un col·legi professional (Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona) i una universitat (Universitat de Barcelona), i aquest dilluns ha estat presentada a l’Aula Capella de la UB.
Romero, que és directora i professora del Departament d’Infermeria Fonamental i Medicoquirúrgica de l’Escola d’Infermeria de la UB, ha destacat que amb aquest nou pas la Universitat i el Col·legi han unit forces per connectar l’acadèmia i el món científic amb l’àmbit professional per tal d’enfortir la professió d’infermera, una fita que considera “imprescindible per a la sanitat i la societat actuals”.
La directora de la càtedra, que és el màxim nivell en l’escalafó docent universitari, ha tingut paraules de reconeixement per a l’equip humà que l’acompanyarà en aquesta nova tasca, un conjunt d’infermeres i infermers amb reconeguda trajectòria investigadora, docent i assistencial amb qui comparteix la finalitat de visibilitzar l’aportació de les persones infermeres a la salut de la ciutadania.
Un punt d’inflexió
Per al rector de la UB, Joan Guàrdia, la Càtedra d’Infermeria UB-COIB “suposa un punt d’inflexió per a la professió en l’àmbit acadèmic” i un pas “atrevit i potent” que s’ha accelerat en els últims dos anys i mig arran de la covid-19 i que ha esdevingut una necessitat pública.
“Mai ningú ha discutit el paper de la infermeria, però no és fins a la desgràcia d’una pandèmia espantosa que algú s’ha adonat del que suposa una professió com la infermeria”, ha sostingut el rector.
Guàrdia considera que aquesta nova càtedra es convertirà en una institució de referència i rigorosa. I ha advertit: “Liderar és assumir responsabilitats i ser generosos, col·laboradors, flexibles, creatius i innovadors”.
“Un dia màgic”
“El motiu de creació d’aquesta càtedra és molt senzill: Ens ho mereixem”, ha sentenciat el director de l’Escola d’Infermeria de la UB, Joan Maria Estrada, que ha qualificat la jornada com “un dia màgic per a l’escola, per a la universitat i per a la professió infermera”.
Per Estrada, el naixement d’aquesta càtedra és positiu per als centres de salut, els professionals i la ciutadania, i ha desitjat a altres companyes d’altres universitats, col·legis i comunitats autònomes que “tirin endavant els seus projectes amb molta feina, il·lusió i empenta” per tal d’aconseguir que en el futur hi hagi més càtedres d’aquest tipus que enforteixin la infermeria.
Prendre decisions estratègiques, ser crítics i autocrítics, i tenir cura de les persones i de les seves necessitats forma part de l’ànima del projecte, el camí del qual va començar fa anys i que, segons Estrada, encara es troba en el principi d’una feina a la qual li queda molt recorregut.
Com la resta de companys de taula, Estrada ha incidit en el fet que la Covid-19 ha posat de manifest les necessitats del sistema de salut i ha ajudat a saber on estan les seves debilitats, per la qual cosa ha animat a sentir-se orgullosos de la feina feta per obtenir aquest reconeixement i de la que encara queda per fer.
Evidències científiques
Per part seva, la vicepresidenta del COIB, Maria Romeu, ha recordat Florence Nightingale, considerada la mare de la infermeria moderna, el naixement de la qual es va celebrar recentment, el 12 de maig, Dia Internacional de la Infermeria. Tant aquesta commemoració com la nova càtedra pretenen sumar la visió humanística i l’evidència científica, i volen servir per dotar el sector de més visibilitat i influència.
Romeu ha indicat que “cal posar de manifest la necessitat de millorar les condicions laborals de les infermeres, de tenir la representació institucional que ens correspon i d’implantar de manera efectiva les especialitats”, i “cal acompanyar les reclamacions amb evidències que només podem aportar les infermeres”.
Per això, i per “convèncer” els legisladors, ha dit, “aquesta càtedra ha de servir per ajudar-nos a construir i difondre aquestes evidències, a partir del mètode científic en la recollida i l’explotació de les dades”.
Recerca i formació
L’objectiu principal de la càtedra és la promoció d’activitats de recerca, formació, divulgació i transferència del coneixement a l’àmbit de la infermeria, així com l’organització d’activitats socials i culturals per fer visible l’aportació de les infermeres.
De forma específica, la càtedra es marca diferents finalitats, com facilitar la difusió dels resultats de recerca a través de publicacions i accions comunicatives, impulsar projectes de recerca alineats amb les necessitats de la ciutadania i amb la revalorització de la professió, fer activitats de formació continuada en l’àmbit tècnic, científic i humanístic, i potenciar el debat a través de jornades i congressos.
Els propòsits específics inclouen també la convocatòria d’un premi Càtedra Infermeria UB-COIB a la divulgació científica, així com promoure l’orientació de graduades joves cap a la recerca de la infermeria per contribuir a una millor cura de la persona, la família i la comunitat mitjançant premis Càtedra Infermeria UB-COIB al millor TFG, TFM i tesi doctoral.