Més de tres milions de persones a Catalunya tenen alguna afecció vinculada a una Infecció de Transmissió Sexual (ITS), amb una incidència de més de 210.000 casos nous cada any. Per investigar aquestes infeccions, els seus mecanismes d’aparició, contagi, proliferació i tractaments es destinaran almenys els més de cinc milions i mig d’euros (5.705.395) recaptats fins aquest diumenge a la nit, en el punt final de disset hores de televisió i ràdio al servei de la recerca en salut.
Desgranant molt gràficament i explicant en primera persona aquestes afectacions en salut sexual i reproductiva, aquesta 32a edició de La Marató no només ha tornat a aconseguir recursos per a la investigació, sinó que ha contribuït a fer que l’audiència conegui i pugui normalitzar més moltes de les malalties que es desconeixen o es viuen en silenci i d’amagat. És la manera de poder prevenir que, ara per ara, és la gran eina de lluita contra aquestes malalties, en mans de cadascú.
Són malalties que tenen una prevalença major entre dones i joves, i se sap que s’han multiplicat per deu en els darrers anys. Segons Oriol Mitjà, infectòleg de l’hospital Germans Trias i Pujol, “hi ha hagut un increment de gairebé totes les ITS molt lligat a una revolució sexual”.
Endometriosi, violència obstètrica, ovaris poliquístics, contracepció, VIH i tantes altres malalties amb les quals més de tres milions de persones conviuen a Catalunya varen deixar-se veure i sentir amb tota dimensió informativa i sense el tabú que les fa invisibles en el dia a dia. Ara, amb la recerca que possibilitarà la recaptació aconseguida amb La Marató, s’estudiarà com poder-les evitar o curar.
La Marató 3Cat va començar a les 8 del matí amb una edició especial d'”El suplement” de Catalunya Ràdio amb Roger Escapa, i a les 9.30 per TV3, amb Elisenda Carod i Marina Romero, des dels Jardins de la Maternitat, considerat un hospital pioner tant per la seva tasca social com per l’atenció i equipaments.
El periodista Xavi Coral, presentador del Telenotícies de TV3, va ser l’encarregat de presentar el tram final del programa fins a la descoberta del marcador al costat d’Helena Garcia Melero, del “Tot es mou”.
Justícia social
Colpidors testimonis de persones afectades o que han patit malalties de transmissió sexual varen donar a conèixer com les varen viure, o les continuen vivint elles mateixes i el seu entorn. La seva valentia de parlar-ne sense amagar cap detall esdevenia mirall per a molta gent que desconeix o viu en silenci, culpa, remordiment i pors allò que també els afecta. Per això, el doctor Oriol Porta, ginecòleg cap del servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa parlava de ‘justícia social’ referint-se a la necessitat de poder parlar obertament de tot allò que ens passa, per poder rebre la comprensió i acompanyament del nostre entorn més proper i de tota la societat. Ho feia després de la gran aportació informativa d’un testimoni que va explicar la seva situació convivint amb la incontinència fecal. Colpidor per la necessitat constant d’anar al bany, i colpidor perquè va explicar com se li negava l’entrada al lavabo en diferents bars per poder-se canviar de roba, tacada per la seva incontinència. D’aquesta manera, no només es posava en majúscules la necessitat de la recerca per curar i millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen certes malalties, sinó que aquest testimoni ha significat una invitació a la reflexió col·lectiva, davant d’un crit d’auxili en una societat lluny encara de la comprensió de la malaltia, les febleses i la vulnerabilitat.
Així mateix, tant al plató com fora d’ell, nombrosos reportatges i entrevistes periodístics ens van anar descobrint i apropant, però sobretot fent molt entenedores malalties, tractaments i circumstàncies més o menys complicades amb les quals conviuen cada dia moltes persones. De la mà dels professionals de la salut que els tracten, com Julio Herrero, ginecòleg del Vall d’Hebrón, vam anar sabent molt més sobre conceptes com la infertilitat i l’esterilitat. Herrero va explicar amb tot detall i acompanyat d’un grafisme projectat en pantalla com procedeixen tècnicament a realitzar una inseminació artificial, com seleccionen els espermatozous més ràpids i potencialment millors candidats a fecundar un òvul. L’11% dels nadons nascuts avui dia a tot el món ho han fet amb ajuda dels professionals de la salut reproductiva.
El Dr. Fèlix Castillo, cap del servei de Neonatologia de l’Hospital del Vall d’Hebrón, parlant de la prematuritat també va situar moltíssim en aquesta afectació molt present avui dia, en part per l’edat, cada vegada més alta, de les embarassades.
L’esperança de la recerca
Els canvis de pronòstic gràcies a la investigació són l’esperança que alimenten accions com La Marató 3Cat. Els donatius tenen com a retorn social una atenció i tractaments més precisos i eficaços en la conquesta de la salut.
Com en cada edició, a totes les comarques es van organitzar amb motiu de La Marató activitats de caràcter lúdic i esportiu, com ara curses populars, però també es van muntar paradetes solidàries, tot per a recaptar diners per donar a la investigació. Va ser gràcies a aquestes contribucions que el pot dels diners va anar acumulant saldo al llarg del dia, tot i que ja feia dies que es podien fer donacions, i fins al 31 de març es mantindran operatives quatre vies per a fer-ho. Es pot fer per internet, amb targeta de crèdit a través de la pàgina web de La Marató 3Cat. També es pot fer donatiu per Bizum, des de l’apartat “Donacions”, amb l’identificador de La Marató: 33333. I, per complir amb les obligacions legals, cal posar el codi postal al camp “concepte” de l’aplicació. Als caixers automàtics de CaixaBank també es pot fer donatiu, així com per transferència bancària, al número de compte ES94 2100 0555 34 0202122222 (des de l’estranger – BIC/ SWIFT CODE: CAIXESBBXXX).