Quan falten pocs dies perquè se celebrin eleccions a Catalunya, el sindicat Infermeres de Catalunya ha publicat un document on analitza leș diferents propostes i suggeriments que s’inclouen per al col·lectiu en els programes electorals dels principals partits polítics que es presenten a les eleccions del 12M. Aquest document conclou que totes les formacions polítiques analitzades amb representació parlamentària inclouen iniciatives, en matèria sanitària, per millorar el sistema actual. També totes les candidatures excepte el Partit Popular contenen millores en les condicions laborals dels professionals sanitaris per a la propera legislatura. Tanmateix, malgrat que algunes de les necessitats actuals de l’àmbit sanitari s’han tingut en compte a l’hora d’elaborar el programa electoral, només tres partits –Comuns, ERC i Junts + Puigdemont x Catalunya– contemplen propostes concretes per al sector de l’infermeria.
El sindicat ha volgut examinar detingudament de cara a aquestes eleccions quines són les proposicions de cadascuna de les candidatures que es presenten perquè, segons destaquen en un comunicat, “aquestes eleccions són molt importants pel futur del nostre sistema del benestar i del nostre sistema nacional de salut. Ens trobem en una situació d’extrema delicadesa en l’àmbit de la salut, el sistema sanitari actual està en fallida i les condicions laborals de les treballadores s’han portat al límit. Ja n’hi ha prou de mantenir un sistema ineficaç que propicia la fuga de professionals i en què, any rere any, empitjoren els indicadors de satisfacció de la població en salut”. A continuació, es poden veure les propostes que cadascun dels grups polítics parlamentaris analitzats inclouen en el seu programa per al sector dels professionals de la salut:
- PSC
- ERC
- JUNTS
- CUP
- COMUNS
- CIUTADANS
- PP
D’altra banda, Infermeres de Catalunya va fer arribar prèviament a les diferents formacions polítiques catalanes les seves principals demandes i prioritats com a col·lectiu, que enumerem tot seguit:
• Un sistema de salut de titularitat, provisió i gestió 100% pública. Veiem imprescindible la unificació de tots els proveïdors de salut i que la despesa sanitària s’allunyi de les polítiques privatitzadores i comercialitzadores. La salut no s’ha de convertir en un negoci. La gestió dels recursos ha de tornar al Departament de Salut, fent desaparèixer el CatSalut i la xarxa SISCAT (sanitat concertada) eliminant qualsevol interès mercantilista al sistema públic de salut.
• Aconseguir que el 25% del pressupost total de Salut sigui destinat a l’atenció primària del sistema de Salut Públic, tal com fa anys que es recomana des de l’OMS. I que aquesta partida econòmica sigui real, amb unes línies de treball clares i efectives. Control de les concertades i de les seves partides pressupostàries, en com s’ho gasten i en què.
• Reorientar el sistema sanitari posant el pacient al centre, amb una visió holística de les cures, posant el focus en la prevenció i la promoció de la salut i fugint d’una assistència a la carta, immediata i biomèdica centrada en els símptomes i no en les causes.
• Garantir una correcta reclassificació professional que garanteixi que les infermeres i llevadores estiguin reconegudes com a A1, categoria que ens pertoca com a graduades que som des del 2010, amb l’actualització de les taules salarials pertinents. Compromís iniciat des del Govern de Madrid.
• Treballar per aconseguir la jubilació anticipada als 60 anys i la jubilació parcial per a les infermeres i els professionals de la salut.
• Orientar el camí cap a la jornada de 35 hores/setmanals en tots els àmbits del sistema sanitari. Lliurança postguàrdia de tot el personal. Establir condicions que permetin una millor conciliació de la vida laboral i personal.
• Fomentar i garantir l’ús del català en el nostre sistema de salut. La situació del català està el greu perill tant a Catalunya com dins el sistema sanitari. Ser atès en català és un dret de les ciutadanes i ciutadans del nostre país. Treballar a favor de la llengua catalana significa defensar el dret que té la persona de ser atesa en la seva llengua. El nostre Govern ha de garantir la seguretat de la persona atesa quan, per motiu de la llengua, la comunicació amb l’usuari o entre professionals no és possible o no és adequada, entre altres.
El proper diumenge 12 de maig, infermeres i infermers estan cridats a les urnes, just el dia que se celebra també el Dia Internacional de les Infermeres.