Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Text publicat originalment a la revista XQ The News
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), les malalties cardiovasculars (ECV) són la causa principal de mort i discapacitat permanent a Europa, amb aproximadament 10.000 morts al dia i un percentatge del 42,5 % de morts atribuïbles –directament o indirectament– a una patologia del cor o del sistema circulatori. Fins fa uns anys, malalties com l’infart i l’ictus eren principalment patrimoni dels homes, però el context socioeconòmic, en ràpida evolució, modifica aquestes velles creences.
Més problemes cardíacs entre les dones
A les franges d’edat de fins a 65 anys, els homes europeus presenten taxes de mortalitat més altes que les dones europees. Però a mesura que augmenta l’edat, les malalties coronàries esdevenen més freqüents i letals per a les dones. Diverses investigacions internacionals demostren que la taxa de mortalitat femenina al grup d’edat de 35 a 75 anys als països occidentals està en constant augment, igual que les hospitalitzacions per infart en dones menors de 55 anys.
Itàlia segueix aquesta tendència, amb unes 124.000 dones a l’any afectades per malalties cardiovasculars i una mortalitat del 31%. La malaltia coronària afecta 1 de cada 9 dones entre 45 i 64 anys i 1 de cada 3 després dels 65 anys. A més, la prevalença de casos d’ictus és més gran en les dones, que també experimenten símptomes i pronòstics més greus que els homes.
Però a què es deu aquesta inversió de tendència? Segons la Dra. Antonella Mannarini, responsable de l’Àrea de Cardiologia de Gènere de l’Associació Nacional de Metges Cardiòlegs Hospitalaris (ANMCO), abans els homes fumaven i bevien molt més que les dones, mentre que avui dia, als països occidentals, passa exactament el contrari. El consum de drogues dures també pot causar problemes coronaris, com també la propagació d’estils de vida cada cop més sedentaris i l’augment de l’obesitat. Si en el passat, per tant, les dones joves estaven protegides per l’anomenat “paraigua hormonal”, avui dia els estrògens ja no són suficients per defensar les dones –fins i tot en edat fèrtil– de vessaments cerebrals I infarts.
La propagació de la diabetis també contribueix a agreujar el quadre. Segons el professor Francesco Giorgino, director de la U.O.C. d’Endocrinologia del Policlínic de Bari i vicepresident de la Societat Científica Europea d’Estudis sobre la Diabetis (EASD), les persones que pateixen diabetis es posen malaltes molt més fàcilment de malalties cardiovasculars i d’insuficiència cardíaca. El risc és 2/3 vegades més gran en comparació amb els homes i 4/5 vegades més gran en les dones. L’augment de la glucèmia facilita el procés d’arteriosclerosi i els consegüents danys al cervell i al cor.
Cada cop es posen malalts més joves
Una dada especialment preocupant fa referència als adolescents europeus: segons un estudi recent, només el 62,1% dels nens en edat escolar assoleix nivells adequats d’activitat física, mentre que només l’1,7% segueix una dieta considerada ideal per a la salut cardiovascular. Aquests comportaments, si no es corregeixen, poden predisposar els joves a desenvolupar malalties cardiovasculars a l’edat adulta.
Per tant, promoure un estil de vida saludable i l’activitat física regular des de l’adolescència és crucial per a la prevenció de les malalties cardíaques. Les intervencions específiques no només poden millorar la qualitat de vida dels joves, sinó també reduir significativament la incidència de malalties cardiovasculars a la futura població adulta. Tot i que les malalties cardiovasculars són més comunes en grups d’edat avançada, és preocupant l’augment dels factors de risc entre les generacions més joves.
L’estatus socioeconòmic també influeix significativament en la prevalença i mortalitat de les malalties cardiovasculars. Les persones amb un nivell d’educació més baix presenten més risc de mortalitat per malalties isquèmiques del cor. Per exemple, una anàlisi realitzada a 10 països europeus va posar de manifest que els homes d’entre 30 i 59 anys amb un nivell d’educació més alt tenen un risc de mortalitat un 55% menor que els que tenen un nivell d’educació més baix; entre les dones, el risc és encara més gran.
Un cas virtuós: Running Heart 2025
Aquestes dades subratllen la importància d’estratègies de prevenció específiques que tinguin en compte les diferències de gènere, edat i estatus socioeconòmic per fer front de manera eficaç a la càrrega de les malalties cardiovasculars a Europa.
Un exemple és l’esdeveniment de sensibilització per a un estil de vida saludable i de promoció de l’activitat esportiva Running Heart, que ha arribat a la setena edició gràcies al compromís generós dels metges de l’ANMCO, el Policlínic de la Universitat de Bari, la Fundació para Tu Corazón Onlus, l’Associació Ama Cuore Bari i l’Associació de Diabètics de Bari Onlus i Meeting Planner.
Gràcies a la col·laboració amb l’esdeveniment internacional d’atletisme Vivicittà, organitzat per la Unió Italiana d’Esport per a Tothom (UISP) i que se celebra simultàniament a desenes de ciutats de tot Europa, s’emfatitza encara més la combinació entre esport i prevenció.
Els centenars de corredors de mitjana distància inscrits a la cursa, a més dels ciutadans de Bari i província, també es van poder fer diagnòstics gratuïts els primers dies d’abril del 2025.
Els metges i infermers voluntaris de la Cursa del Cor van realitzar milers de mesuraments de glucosa en sang, identificant moltes persones diabètiques que no sabien que ho eren i moltes malalties cardíaques, potser lleus, que van permetre a aquestes persones iniciar tractaments.