Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La Comissió Mixta de Seguiment es va reunir ahir al Palau de la Generalitat per compartir els treballs realizats durant els últims mesos pel que fa al desenvolupament del nou campus hospitalari, universitari i de recerca. Es tracta d’un projecte estratègic que posicionarà Catalunya com un país capdavanter a Europa en l’àmbit de la salut, amb una aposta decidida per l’atenció assistencial de qualitat i la innovació biomèdica i un compromís ferm amb la formació universitària i la recerca. Una de les tasques destacades d’aquesta comissió ha estat la redacció dels estatuts del futur Consorci Porta Diagonal – Campus Clínic, que ja estan enllestits i es van presentar ahir a la reunió. El projecte del nou campus, doncs, fa un pas endavant decisiu.
Precisament el consorci serà l’instrument que garantirà la coordinació de les vuit institucions que l’integraran: la Generalitat de Catalunya, el Consorci Hospital Clínic de Barcelona, la Universitat de Barcelona, els ajuntaments de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat i Esplugues de Llobregat, la Diputació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que també s’ha incorporat a la Comissió Mixta de Seguiment. I la seva missió consistirà a liderar i executar totes les actuacions necessàries per fer realitat el nou campus. Un cop redactats els estatuts, el següent pas serà la seva aprovació formal per part de cadascuna de les administracions implicades. L’objectiu és que l’any que ve es dugui a terme la constitució efectiva del Consorci Porta Diagonal–Campus Clínic i es posi en marxa la seva operativa.
La Comissió Mixta ha abordat també l’estat del pla funcional i d’espais del nou Campus de Salut Clínic – Universitat de Barcelona. Es tracta del document que estableix les necessitats assistencials, docents i de recerca i garantirà la coherència global del projecte i la interrelació de totes les peces. A dia d’avui, ja es disposa d’uns estudis previs que faran de guia per a la redacció del pla definitiu.
El document ordenarà una superfície prevista de 300.000 m2 i es desenvoluparà sota criteris d’innovació, sostenibilitat i eficiència. Es concep el nou campus com un espai capaç d’impulsar la col·laboració interdisciplinària, d’atraure i retenir talent i de posicionar-se com a hub internacional de coneixement, recerca i salut, amb impacte social i econòmic i integrat al teixit urbà. Segons el calendari previst, la redacció del programa funcional es licitarà i s’adjudicarà durant el segon semestre de 2025, i s’executarà durant nou mesos. L’objectiu és disposar del document definitiu el juliol de 2026.
Actuacions en marxa
Paral·lelament, la Comissió Mixta de Seguiment ha acordat que la Generalitat iniciï el procés d’elaboració d’un Pla Director Urbanístic per definir l’ordenació del futur campus i el seu entorn. Amb tot, el conjunt de les actuacions de planificació de l’entorn i construcció de l’hospital i centres de recerca i acadèmics disposen un calendari que fixa la inauguració i posada en funcionament del futur campus l’any 2035, amb una previsió global d’inversions en el propi campus que es xifra a dia d’avui en uns 1.700 milions d’euros. El mateix any també haurà d’estar funcionant ja la nova estació de metro a l’entorn del nou campus. Fins llavors, l’Hospital Clínic anirà duent a terme una transformació progressiva i adaptativa de l’actual seu central del carrer de Villarroel i de l’entorn i d’altres edificis que utilitza el Consorci Hospital Clínic en funció de la definició del futur programa assistencial del conjunt i de les necessitats d’altres equipaments municipals.
La transformació permetrà a l’Hospital Clínic consolidar-se com l’equipament de referència, amb una capacitat clínica de màxim nivell i d’alta tecnologia, estretament vinculat a l’ensenyament universitari i la recerca científica. A més de les instal·lacions del nou Hospital Clínic Barcelona, l’Eix Diagonal Salut acollirà la nova Facultat de Medicina i de Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona i diversos centres de recerca capdavanters. Juntament amb el Campus Sant Joan de Déu, el Parc Científic de Barcelona de la UB i la Zona Universitària, el Campus Clínic és un dels projectes estratègics més ambiciosos que Catalunya té per davant durant la propera dècada.