Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La ciutadania espanyola porta més d’un mes confinada, fet que suposa sortir al carrer només per causes excepcionals, com anar a treballar o fer la compra. Aquest escenari afecta tota la societat, principalment a col·lectius vulnerables com són les persones amb addiccions.
Especialment delicat és el cas de l’alcoholisme. “Els consumidors habituals i excessius de begudes alcohòliques poden no ser conscients el problema que representa aquest ús abusiu”, explica a SINC Francisco Pascual, president de la Societat Científica Espanyola d’Estudi sobre l’alcohol, Alcoholisme i altres toxicomanies (Socidrogalcohol).
“El confinament ha d’ensenyar-nos que l’alcohol no serveix per ser sociables, sinó que ho necessitem per la seva veritable realitat: un mal hàbit que moltes vegades es converteix en addicció”, explica Jesús Godino
No és casualitat que, si bé els primers dies els articles de primera necessitat fossin els més demandats; més tard s’observés un gran augment en la compra de productes habitualment consumits en bars i restaurants, com vi, cervesa i begudes espirituoses. Per no parlar del creixement notable en el seu repartiment a domicili.
“La nova situació farà florir la nostra veritable relació amb l’alcohol. No només pel consum que es feia a l’exterior, sinó també pel que s’està realitzant a la llar”, explica Jesús Godino, president de l’Associació d’exalcohòlics de Fuenlabrada (AEF).
La setmana passada, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va emetre un comunicat desmentint que beure alcohol protegeixi contra la COVID-19. És més, la institució va deixar clar que els reglaments existents per reduir els danys causats per aquesta substància, així com la restricció a l’accés, s’han de mantenir i reforçar-durant el brot: “En la tancada durant la pandèmia, el consum d’alcohol pot exacerbar la vulnerabilitat, els comportaments de risc, els problemes de salut mental i la violència”.
“Aquest període ha d’ensenyar-nos que l’alcohol no serveix per ser sociables, sinó que ho necessitem per la seva veritable realitat: un mal hàbit que moltes vegades es converteix en addicció”, afegeix Godino. A més, molts consumidors d’altres substàncies -davant la dificultat d’adquirir-les durant la quarantena- utilitzaran la beguda com a substitut.
A casa amb una addicció
“Moltes de les drogodependències comencen sent socials, però quan arriba l’abús la majoria s’acaba consumint en solitud”, afirma Raquel Rodríguez, psicòloga experta en addiccions. “I tot i que és difícil imaginar-se un cocaïnòman ficant una” ratlla “per quedar-se a casa, no podem descartar que aquestes situacions s’estiguin donant ara mateix. Estar tancat és una circumstància angoixant”.
Per això, durant la quarantena, la bretxa es fa més gran entre les persones amb un trastorn per consum de substàncies però que ja estan en tractament i les addictes que no han decidit encara sotmetre a un procés terapèutic o no són conscients de la seva malaltia.
En el primer cas, molts professionals estan donant suport telefònic i facilitant els tractaments farmacològics.
A més, se’ls ofereix suport psicològic en línia per solucionar dubtes o problemes que puguin sorgir. No obstant això, és encara més difícil en aquelles persones que encara no estan seguint cap tipus de teràpia, ja que podrien patir síndrome d’abstinència.
“En quedar-se a casa poden donar-se quadres d’ansietat, sudoració, insomni, agitació, algun atac epilèptic; tot això a causa de l’abandonament brusc de la substància”, insisteix Pascual. En aquests casos, els experts aconsellen contactar amb personal sanitari per fer un descens progressiu i abandonar el consum.
Més recaigudes en el confinament
Les teràpies individuals i les de grup han estat cancel·lades després de l’estat d’alarma. Si bé els professionals s’han posat en disponibilitat absoluta per ajudar a superar aquest mal moment, això ha deixat en una situació de certa desprotecció a totes les persones que es trobaven en rehabilitació.
“La reclusió a casa pot fer recordar vells temps i fer que sorgeixi el desig de consumir: la inactivitat, l’excés de temps amb la família (o la soledat en altres casos), frenar de cop i volta i, sobretot, la por i la incertesa sobre el que està passant”, subratlla Rodríguez.
Així, els percentatges de recaiguda després de deixar el consum són molt elevats durant el primer mes i fins als sis mesos; després s’alenteixen. “Tot i això, la prevenció de recaigudes és molt necessària, sobretot, fins als dos anys”, puntualitza.
“Per desgràcia, si l’aïllament es perllonga molt en el temps hi haurà nombroses recaigudes, perquè si el confinament ja és dur, estar tancat i amb una addicció és molt pitjor”, vaticina Godino, president de l’AEF.
Més optimista és el president de Socidrogalcohol: “Aquest temps es pot aprofitar per reorganitzar la vida i procurar definir objectius, valors i apreciar l’important. Crec que és el moment d’avançar i d’aprofitar per abandonar l’ús de substàncies o consolidar la seva renúncia”.
Com afecta les famílies
Durant el confinament, en les persones amb addiccions actives es produiran conflictes generats per la tensió, l’ansietat i els mateixos efectes de la droga. I això influirà també en les seves famílies.
“A més de les conseqüències del consum, cal sumar-li les que poden desencadenar per als més propers: malestar, por i problemes conductuals”, aclareix Raquel Rodríguez.
Igualment, és important controlar la seva medicació i actuar amb acompanyament i sense confrontacions. Per això, Pascual aconsella als familiars “intentar comprendre la situació d’aïllament i els moments d’irritabilitat o ansietat, que poden ser més intensos que en altres persones”.
Guia de cures a casa per persones addictes
Les recomanacions generals són cuidar-se per poder seguir endavant. Aquests són algunes de les pautes que han construït Francisco Pascual i Raquel Rodríguez:
- Llevar a la mateixa hora.
- Construir una rutina diària (vestir-se, fer el llit, dutxar-se).
- No tenir alcohol o substàncies tòxiques a la casa.
- No procrastinar, és a dir, no posposar activitats.
- Esmorzar tranquil·lament.
- Passejar per casa o fer algun exercici.
- Llegir coses que li interessin.
- Gaudir de la companyia que pugui tenir.
- Jugar amb la seva mascota.
- Dialogar amb la seva família, aprofitar per tornar a connectar.
- Proposar-nous reptes per a quan passi la quarantena.
- Prendre la medicació a les seves hores.
- Estar en contacte amb el grup d’ajuda o expert psicòleg.
- Descansar les hores necessàries.
- Fer treballs manuals.
- Cuinar i seguir una dieta el més sana possible.
- Moderar el temps d’internet i televisió.
- Informar-se en fonts oficials. No contribuir a la difusió de rumors.
- I, si se senten ganes de consumir, portar el seu aliment que disminueixi l’ansietat (xocolata, sucre o fruita seca) i parlar amb algú.