Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
L’activitat física, tant si és practicada de manera intensa com moderada, millora la salut. I la inactivitat física i el sedentarisme, en canvi, contribueixen a augmentar les malalties no transmissibles i altres problemes de salut. Ho diu l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que recomana per als infants i adolescents un mínim de seixanta minuts d’activitat física al dia d’intensitat moderada a vigorosa i al llarg de tota la setmana, majoritàriament activitat aeròbica.
Els adults, les directrius sobre activitat física de l’OMS diuen que haurien d’acumular entre 150 i 300 minuts d’activitat física aeròbica d’intensitat moderada a la setmana, una mitjana de trenta minuts al dia, com a mínim.
L’estiu i les vacances propicien les activitats a l’aire lliure i tenir més temps i anar a un altre ritme convida molta gent a dedicar unes hores al dia per a practicar esport. Però posar-se en forma, de la mateixa manera que perdre pes, si es vol fer correctament comporta una regularitat. “El benefici de l’esport s’obté per la regularitat, no podem fer tot l’exercici de cop, tot el que no s’ha fet durant l’any, ara a l’estiu pel fet de tenir més temps”. Ens ho diu Eva Ferrer, que és la metgessa que coordina la Unitat de Medicina de l’Esport Clínic-Sant Joan de Déu, una unitat privada conjunta dels dos hospitals barcelonins.
“Una cosa és que es vulgui aprofitar per fer excursions per la muntanya i sortides que no es poden fer habitualment”, exposa Eva Ferrer. Però –precisa– “els beneficis per al metabolisme, per al sistema cardiovascular i la salut mental que aporta fer exercici físic arriben amb la regularitat. Potser ara a l’estiu es pot començar, però després s’ha de tenir la regularitat. Si fem durant un mes exercici cada dia i, posteriorment, la resta de l’any, res, poc benefici ens queda”.
És a dir, l’operació biquini pot ser un punt de partida, que després cal continuar. El mateix que amb qualsevol bon hàbit que decidim iniciar ara a l’estiu. “El cos és agraït si ets regular i l’esforç, si no el mantens, el cos no el manté”, puntualitza la metgessa de la Unitat de Medicina de l’Esport Clínic-Sant Joan de Déu. L’especialista en activitat física com a teràpia preventiva i terapèutica és ben conscient que, parlant de dietes i exercici, “costa molt arribar a l’objectiu, però després es perd molt ràpidament”.
Explica que un cas que es troben molt en la consulta és el de persones que expliquen que durant molts anys van fer molt d’esport, però potser han passat deu anys i ara passen moltes hores assegudes. Com que, insisteix, el cos ni reté ni mostra els beneficis de l’activitat que no es manté regular en el temps, cal recomençar, i això es pot fer a qualsevol moment de l’any.
Més hores de llum, però també més calor
Si s’opta per fer activitat física a l’aire lliure, el primer consell que apunta l’especialista en medicina de l’esport Eva Ferrer és “evitar les hores d’insolació màxima, entre les onze del matí i les cinc de la tarda, i dedicar les primeres i últimes hores del dia per a fer l’exercici”.
En termes generals –diu Ferrer– “si es va a la muntanya, tant si és a l’hivern com a l’estiu, s’ha de tenir en compte que la climatologia pot ser molt canviant. En ple estiu, tot i tenir la sensació de bon temps i calor i, per tant, anar amb màniga curta, de cop i volta, pot caure una pedregada. Per això, cal preveure roba de més abric perquè la temperatura pot arribar a caure deu graus en poc temps”. Igualment –diu– s’ha de portar a la motxilla suficient beguda, per a mantenir-se hidratat, menjar, perquè no saps si ens haurem de refugiar i, sempre, protecció solar, crema i gorra”. Són precaucions de sentit comú que no tothom, però, té en compte.
Al mar, també, convé tenir present i estar alerta davant de possibles ràfegues de vent que s’aixequen i canvien el panorama. Si es practica qualsevol esport aquàtic, com pot ser surf o pàdel surf, és important proveir-se sempre d’armilla salvavides. Com bé diu Eva Ferrer, “de vegades, només pensem a gaudir de la natura i no preveiem els canvis que hi pot haver”. L’especialista en medicina de l’esport subratlla la importància de proporcionar hidratació i protecció solar als infants que fan les seves activitats totalment aliens a la temperatura o al sol que suporten els seus cossos, especialment els més petits, de quatre, cinc o sis anys. Tampoc no controlen si tenen set o no, i ha de ser un adult qui li procuri beguda, de la mateixa manera que vigila la roba que porta, si duu gorra per protegir-se del sol i protecció solar en la pell. La metgessa de la Unitat de medicina de l’Esport també suggereix que les activitats a l’exterior es facin a l’ombra, sota els arbres, per exemple, i que és necessari fer pauses i, en el cas que sigui possible, afegir jocs d’aigua per a compensar i recuperar-se de la calor. I, en aquest cas, tant en piscines com al mar, recorda que els infants sempre han d’estar sota vigilància i que al costat de les piscines i a la platja hi ha d’haver sempre material de seguretat de flotació.
En general, per als adults, quan ens posem a fer la pràctica esportiva, Ferrer recorda que cal hidratar-se abans (uns vint minuts abans de començar), durant i després de l’activitat, per a recuperar-nos. Això sempre, però encara més estrictament ara a l’estiu. “Mentre fem exercici, el cos intenta fer la termoregulació. La temperatura del cos, durant l’activitat puja i, si la fem a l’aire lliure i fa calor, encara puja més. El metabolisme és intel·ligent i ens ajuda a regular la temperatura a través de la suor, però aleshores perdem sals minerals, líquids, electròlits, per això, si superem els quaranta-cinc minuts d’exercici, les begudes isotòniques, que porten sals minerals, ajuden a recuperar-nos més que l’aigua”.
Com vestim per a fer l’activitat física també compta per al nostre benestar. “Convé usar colors clars i roba lleugera, de teixits transpirables. I, si es porta poca roba, un top o sense samarreta, és molt necessari protegir la pell, amb protecció solar i si es porta gorra, millor”.
Exercici a l’interior
L’avantatge d’estar inscrit en un centre esportiu amb instal·lacions amb refrigeració és que també durant els mesos d’estiu hi podrem anar a qualsevol hora. No estarem condicionats per la temperatura, només per l’itinerari que tinguem des de casa fins al gimnàs, a l’anada o a la tornada, trajecte per al qual ens haurem de protegir del sol i la calor, amb crema protectora i aigua, si hi anem al mig del dia, però no patirem durant la realització de l’activitat física.
Tenir més temps a l’estiu també ens permet dedicar-nos a provar diferents esports i, fins i tot assessorar-nos per poder trobar el millor exercici per a nosaltres, segons la nostra condició física i el que vulguem treballar. “Moltes persones aprofiten l’estiu per a reconnectar amb la seva salut, però és important fer-ho amb responsabilitat”, afirma el formador principal de la companyia Brooklyn Fitboxing, Jesús Blanco. “Entrenar sota sostre permet mantenir la rutina física sense renunciar al benestar ni posar en risc la salut per les altes temperatures”, afegeix Blanco. I destaca que “l’estiu també pot ser l’inici d’una transformació duradora, i que aquest impuls estacional, potenciat per la conciliació i el benestar familiar, pot convertir-se en la millor medicina del present i del futur”.
Sessions de 47 minuts que integren exercici cardiovascular, força i coordinació amb música, sense contacte físic fan d’aquesta modalitat esportiva, el fitboxing, una activitat molt completa, dinàmica i accessible a totes les edats i nivells físics, segons expliquen els especialistes d’aquesta disciplina actualment molt popularitzada.
Avantatges de l’activitat física
La constància en l’activitat física pot tenir grans beneficis, com “la millora de la salut cardiovascular, l’enfortiment del sistema múscul-esquelètic, la regulació del metabolisme, i també ajuda a reduir l’estrès acumulat. Gràcies a l’alliberament d’endorfines i la disminució de cortisol que provoca l’exercici físic, aquest afavoreix un son més profund i una major sensació d’equilibri emocional”, tal com expressen els professionals de l’esport de Brooklyn Fitboxing.
Hi ha molta evidència científica sobre el guany per a la salut derivat de la pràctica d’activitat física com a part dels hàbits diaris. Un recent estudi fet a Barcelona relaciona l’exercici físic combinat amb la dieta mediterrània amb menys risc de començar a prendre medicació psiquiàtrica. Concretament, baixa entre un 41 i un 59% l’inici de l’administració de fàrmacs antidepressius, ansiolítics, antipsicòtics i anticonvulsius.
L’estudi, encapçalat per l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar i la Facultat de Ciències de la Salut de Blanquerna-Universitat Ramon Llull, és el primer que descriu la relació entre dieta saludable i risc d’inici de consum d’aquests fàrmacs, i va ser publicat la revista Age and Ageing. El treball, batejat com a PREDIMED, és un assaig clínic sobre l’efecte de la dieta mediterrània en la prevenció de la malaltia cardiovascular. S’hi van analitzar dades d’entre 6.000 i 7.000 participants, persones d’edat avançada i en risc de malaltia crònica.
Segons el Dr. Álvaro Hernáez, investigador de l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar i de l’àrea de Malalties Cardiovasculars del CIBER (CIBERCV), i professor de la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna-Universitat Ramon Llull, els resultats obtinguts indiquen que “seguir una dieta mediterrània està associat a una menor iniciació de les tres principals medicacions psiquiàtriques, antidepressius, ansiolítics i antipsicòtics, així com una menor iniciació en medicaments anticonvulsius, vinculats a malalties neurològiques. En el cas de l’activitat física, les associacions són més febles i se centren en antidepressius, ansiolítics i anticonvulsius”.