Aquest és un article publicat a eldiario.es
Ni el Ministeri de Sanitat ni la Comunitat de Madrid ni Farmaindustria, la patronal que agrupa les grans empreses farmacèutiques amb capacitat per a sancionar-les si incompleixen el codi de bones pràctiques, han investigat els pagaments irregulars de Pfizer a metges i gestors del sistema públic de salut que van desencadenar el novembre passat una trentena d’acomiadaments a la divisió espanyola de la multinacional.
Tot i que les males praxis que la multinacional ha admès a eldiario.es xoquen amb la Llei del medicament -que prohibeix qualsevol pagament o regal dels laboratoris al personal sanitari- cap administració pública s’ha interessat per l’assumpte.
Ni el Ministeri de Sanitat ni la Seguretat Social, parts implicades de la història ja que els tractaments ara en dubte es finançaven amb diners públics, han estat avisats per Pfizer, encara que, segons les fonts mèdiques consultades, el medicament Enbrel (objecte de la polèmica i la patent de la qual anava a caducar) venia costant cada any a les arques públiques al voltant d’uns 5.000 euros per pacient.
Ningú al Govern central ni a la Comunitat de Madrid (on hi ha la seu espanyola de la multinacional) té pistes sobre quines van ser les pràctiques que van empènyer a Pfizer a posar en marxa semblant purga. No hi ha notícies sobre els metges o gestors hospitalaris involucrats. La suma dels suposats pagaments també és un misteri.
“Competència de les autonomies”
Un portaveu oficial del Ministeri de Sanitat ha explicat a eldiario.es que les competències per investigar males praxis relacionades amb metges “corresponen als governs regionals”.
En la denúncia interna que va precipitar la crisi de Pfizer apareixen involucrats delegats comercials i metges i gestors hospitalaris de diverses comunitats autònomes, entre elles Madrid i Andalusia. La Comunitat de Madrid va respondre ahir a través del gabinet de Comunicació de la Conselleria de Salut que no hi ha prevista cap investigació: “La Conselleria es plantejarà estudiar el cas si hi ha alguna dada concreta”.
Els presumptes pagaments irregulars que Pfizer ha reconegut xoquen amb la Llei de Garanties d’ús racional de medicaments de 2006, que en el seu article 4.6 prohibeix “l’oferiment directe o indirecte de qualsevol tipus d’incentiu, bonificacions, descomptes, primes o obsequis per part de qui tingui interessos directes o indirectes en la producció, fabricació i comercialització de medicaments a professionals sanitaris implicats en el cicle de prescripció, dispensació i administració de medicaments “.
El codi de Farmaindústria també estipula que les farmacèutiques no poden oferir regals o prevendes al personal sanitari que superen els 10 euros (60, si es tracta de material formatiu, ja siguin llibres o material multimèdia). La patronal, que agrupa 182 laboratoris, per als que regeix el seu codi d’autoregulació estableix sancions de fins a 360.000 euros per a les conductes molt greus. A la seva normativa s’hi han adherit més de les seves socis altres 24 farmacèutiques espanyoles i estrangeres.
Però tampoc a Farmaindustria hi ha obert cap expedient sobre Pfizer, una de les multinacionals amb més pes en la indústria mundial. El departament de Comunicació de Farmaindustria assegura no tenir constància de pràctiques prohibides a Pfizer.
Quan van saltar les primeres notícies el novembre passat sobre els acomiadaments per pràctiques no tolerades amb metges, explica un portaveu oficial, Farmaindustria es va posar en contacte amb Pfizer per interessar-se per aquestes informacions. “Pfizer va respondre llavors a Farmaindústria que els acomiadaments obeïen a una reestructuració interna que té caràcter confidencial. La unitat de supervisió de Pfizer no va intervenir perquè no hi havia proves. Ho faria si un tercer formulés alguna denúncia en contradicció amb la tesi de Pfizer”, assegura el portaveu oficial de la patronal.
Reestructuració interna i confidencial
Segons es deriva del testimoni de Farmaindústria, Pfizer ni tan sols va negar llavors que les males praxis estiguessin darrere de les sortides del seu personal, simplement va al·legar que la reorganització era “interna i confidencial”. Farmaindústria no va preguntar més i la seva unitat autònoma que fiscalitza possibles incompliments dels laboratoris tampoc va iniciar una investigació d’ofici perquè no va veure altres indicis “ni denúncies de tercers” sobre conductes dubtoses que les esmentades informacions. Ni tan sols després que Pfizer hagi admès la vulneració dels seus codis interns, aquesta situació ha canviat.
La patronal dels laboratoris defensa que s’ha mostrat contundent cada vegada que ha trobat actituds poc ètiques en els seus socis. Revela que en els últims anys ha iniciat 277 procediments per vulneració de la seva normativa. 107 els ha iniciat la Unitat de Supervisió Deontològica. D’aquests, 60 van acabar en sancions, l’import va oscil·lar entre els 6.000 i els 120.000 euros. Fruit de les seves investigacions, a més Farmaindustria ha arribat a acords amb 11 empreses denunciades que van pagar multes d’entre 6.000 i 240.000 euros.