Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Amb motiu de la Setmana Mundial de la Donació de Plasma, que té lloc del 3 al 9 d’octubre, el Banc de Sang i Teixits ha alertat de la necessitat de tenir més plasma per reduir la dependència d’altres països i ha posat en marxa una campanya de sensibilització per tal d’augmentar les reserves.
La resposta de la ciutadania ha estat molt positiva i més d’un centenar de persones al dia han programat cita per apuntar-se a través de la web, explica la doctora Roser Vallés, responsable del programa Plasma del Banc de Sang i Teixits: “Quan vaig marxar ahir, hi havia 174 persones apuntades per a avui, pot ser que siguin més. Estem fent passos endavant per explicar per a què serveix la donació: per a transfusions i per a medicaments”.
En els últims anys, la tendència de donacions de plasma a Catalunya ha anat a l’alça. Així, el 2017 va haver-hi 13.800 donacions i aquest 2022 es preveu arribar a les 25.000. “Les cites es poden fer cada dia del món, no només aquesta setmana”, recorda la doctora, i recomana que es vagi amb cita prèvia perquè cada persona s’hi està una hora aproximadament i, d’aquesta manera, s’assegura que hi hagi màquines disponibles.
Les persones que vulguin donar plasmar poden fer-ho en els 12 grans hospitals on el Banc de Sang té un espai de donació o en les col·lectes que s’organitzen cada setmana per Catalunya.
Què és el plasma?
El plasma és un líquid transparent i groguenc que representa el 55% del volum total de sang i que té suspeses les cèl·lules sanguínies: glòbuls vermells, glòbuls blancs i plaquetes. Està format per aigua (90%), sals minerals i una gran quantitat de proteïnes que vetllen pel bon funcionament del cos.
De forma general, qualsevol persona que dona sang pot donar plasma. Ha de tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos i estar bé de salut. Com que el plasma és pràcticament tot aigua, a diferència de la sang, es pot donar amb més freqüència, ja que la recuperació és més ràpida. Així, una persona que reuneixi les condicions necessàries pot donar-ne cada 15 dies. De fet, a Catalunya hi ha una vintena de persones que en donen com a mínim un cop al mes.
“La donació de plasma no ha d’anar a expenses de la de sang”, remarca Vallés. No es poden fer totes dues el mateix dia, sinó que entre una transfusió de sang i una de plasma ha de passar un mes. “Amb quatre cops a l’any aniríem superbé i incrementaríem el nombre de donacions i de fidelitzacions per arribar a les 65.000”
Les transfusions de plasma són necessàries, per exemple, en cas d’accidents, hemorràgies agudes, o trastorns de la coagulació. També hi ha medicaments que es fan a partir de les proteïnes del plasma. Les immunoglobulines són les proteïnes que més es necessiten perquè són vitals per a pacients amb poques defenses i que no tenen capacitat per lluitar contra les infeccions.
En paraules de la doctora, “el plasma per transfondre el tenim cobert amb les donacions, ens falta el de fer medicaments. I quins medicaments fem? El plasma és el líquid de la sang, i té unes proteïnes que són essencials per a la vida i que hi ha persones que no les fabriquen o no les tenen, com per exemple persones que tenen hemofília”.
“Hi ha altres malalties pulmonars que també necessiten medicació que pot proporcionar el plasma, i hi ha les immunodeficiències de persones que no fan defenses quan estan amb un virus o amb un patogen. Aquests pacients necessiten els medicaments, per qualitat de viure o per viure, depèn del grau de la malaltia”, afegeix.
Evitar dependre de l’exterior
El plasma necessari per a medicament no està cobert i, per això, des de Catalunya s’ha de comprar a altres països, principalment els Estats Units i Alemanya. Amb la pandèmia de la Covid-19, les reserves van baixar a nivell internacional, i amb la crisi d’Ucraïna també hi ha inconvenients. “No hauríem de dependre de països estrangers perquè depenem de factors externs, i hem d’arribar a tractar tots els nostres pacients”, remarca.
Per poder donar plasma, cal connectar-se a una màquina, anomenada separador cel·lular, durant una hora aproximadament, i cal que el donant tingui unes venes una mica més gruixudes que per donar sang. “Les persones que tenen les venes finetes no són candidates per donar plasma. El sistema, explicat de manera planera, és: es fa la punxada, l’extracció va cap a una màquina que centrifuga la sang i filtra el plasma. El plasma es queda en una bossa i la sang torna per la mateixa via al cos. Per això, és més llarg que una donació de sang”.
Amb motiu d’aquesta setmana de sensibilització, el 6 d’octubre de 9 a 20 hores s’organitza una Marató de Donació de Plasma a l’Ajuntament de Barcelona. Les persones que ho desitgin poden donar plasma al Saló de les Cròniques.