Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Fer una volta per un centre de salut madrileny acostuma a ser suficient per trobar cartells amb el lema que Cristina Cifuentes té com a bandera: “La Comunitat de Madrid atén a totes les persones. No fem excepcions”. Els seus cursos de formació per als funcionaris, no obstant això, no ho deixen tan clar. A través d’ells, el Govern regional està llançant instruccions amb l’objectiu que el personal administratiu diferenciï, mitjançant la comprovació del seu passaport o visat, entre un migrant que resideixi a Espanya en situació irregular i un turista. Aquestes indicacions estan derivant en l’exclusió d’embarassades i menors sense papers la residència dels quals al país no supera els 90 dies, segons ha denunciat el col·lectiu ‘Yo Sí Sanidad Universal’.
El 2012, l’Executiu central va aprovar el Reial decret Llei 16/2012, que va excloure de l’assistència sanitària a les persones en situació irregular, excepte els casos de dones embarassades, menors i urgències. Des de llavors, els diferents Governs regionals, entre ells el de la Comunitat de Madrid, han emès instruccions internes per garantir l’atenció mèdica a tots els ciutadans, independentment de la seva situació administrativa.
Però, en l’últim trimestre, els integrants de la xarxa ‘Yo Sí Sanidad Universal’ asseguren que han començat a rebre cada vegada més casos de dones embarassades i menors que, desesperats, denunciaven la denegació d’accés a l’atenció primària o especialitzada en la Comunitat de Madrid. “Tinc dos mesos d’embaràs i se’m va negar l’assistència mèdica al centre de salut pel qual no he pogut realitzar cap examen”, alertava una noia de Costa Rica de 19 anys a través d’un correu electrònic.
“M’escriu una treballadora social d’un centre de salut perquè estan intentant ficar en el sistema a una dona embarassada que fa molt poc temps que està a Espanya i el sistema no la reconeix com a irregular. No sap què fer… Necessita atenció urgent”, resa un altre dels missatges d’alerta rebuts pel col·lectiu, als quals ha tingut accés eldiario.es. Demanaven ajuda per aconseguir ser introduïdes en el sistema del Servei Sanitari Madrileny (SERMAS), requisit fonamental per accedir a les consultes especialitzades que requerien, com a Ginecologia o Pediatria.
Comprovació del segell del passaport per anar al metge
La resposta es troba, defensen des del col·lectiu, en la vuitena edició del curs periòdic ‘Dret i Accés a l’Assistència Sanitària”, organitzat per la Conselleria de Sanitat per formar i actualitzar al personal administratiu. A través d’aquest altaveu, el Govern regional insta als funcionaris a revisar els passaports i els visats dels pacients en situació irregular amb l’objectiu de comprovar la data d’entrada al país.
Tots aquells que portin vivint a Espanya menys de 90 dies seran considerats turistes i, per tant, exclosos de l’assistència sanitària gratuïta, segons apareix en les diapositives en les quals es basa el curs de formació. En la seva presentació de Power Point, el Servei Madrileny de Salut explica al personal d’administració la manera en la qual “poden valorar” si és possible aplicar a un estranger sense permís de residència l’establert pel Reial decret 16/2012, que, si bé va ser la norma de l'”exclusió sanitària”, sí que permet l’accés a menors i embarassades.
El “protocol” definit en el curs per comprovar si una persona sense papers té o no dret a la sanitat consta de tres vies, segons defineix una de les diapositives titulada “Estada VS situació irregular”. El personal administratiu ha de, atenent aquestes indicacions, comprovar en el visat o en el segell del passaport, la data de sortida requerida o, si solament compta amb el DNI d’un país comunitari, “exigir l’empadronament”.
La Comunitat confirma el curs però nega l’exclusió
La Conselleria de Sanitat ha confirmat a eldiario.es l’existència d’aquest curs, però nega els efectes denunciats pel col·lectiu ‘Yo Sí Sanidad Universal’. “El curs de formació referit no impedeix l’atenció a embarassades i menors. Aquest curs explica la documentació que han d’aportar per ser ateses aquelles persones que faci menys de 90 dies que estan a Espanya, com succeeix amb l’atenció a qualsevol turista que passa menys de 90 dies a Espanya”, apunten des de la Comunitat de Madrid.
En algunes diapositives, la Conselleria de Sanitat detalla que, en els casos en els quals hi hagi “impossibilitat d’empadronament o d’acreditar identitat”, es podrà “acceptar excepcionalment un informe d’un treballador social”. Aquest informe, detallen fonts del Govern regional, “el pot elaborar un treballador social de qualsevol xarxa de serveis socials, de la Comunitat de Madrid, dels ajuntaments, d’una associació, etc.”.
Des de la xarxa en defensa de la sanitat pública asseguren que, més enllà de les indicacions establertes en les diapositives, durant la celebració d’aquests cursos s’estan donant “ordres verbals” específiques per impedir l’atenció sanitària d’embarassades i menors que no superin aquests 90 dies d’estada a Espanya. També afirmen que, sovint, “són les mateixes treballadores socials dels centres de salut” els qui acudeixen a la seva associació quan accedeixen a aquest tipus de casos, davant la negativa del personal administratiu.
En concret, sostenen des de Yo Sí, en el desenvolupament d’un dels cursos, un membre del personal administratiu va preguntar específicament sobre com havien d’actuar “en el cas de les dones embarassades o menors que encara no estan en situació irregular perquè no han passat els 90 dies”. La resposta, segons assenyalen des del col·lectiu social, va ser la següent: “A veure, amb càrrec a fons públics, ja estem veient que la normativa no ho recull. Nosaltres el que hem de dir és el que diu la normativa. D’acord? La normativa no recull que tinguin assistència a càrrec de fons públics”.
En les diapositives del curs, la Conselleria de Sanitat inclou esments tant al Reial decret 1192/2012, que regula la condició d’assegurat a Espanya en el Sistema Nacional de Salut, com a la Llei d’Estrangeria. Així, tira de la normativa migratòria per especificar les obligacions de molts ciutadans no comunitaris a l’hora d’entrar a Espanya: passaport, visat i una assegurança mèdica que cobreixi “totes les despeses d’assistència sanitària a Espanya”.
“Encara que el Reial decret 16/2012 no estableix condició ni termini per a la salvaguarda del dret a l’atenció sanitària a menors i embarassades, la Comunitat de Madrid ha decidit considerar “turistes” durant els seus primers 90 dies a totes les dones i menors que no estiguin registrades ni autoritzades per viure a Espanya”, denuncien els portaveus de Jo Sí Sanitat Universal, col·lectiu que també ha registrat una queixa sobre aquest tema al Defensor del Poble.
Altres “ordres verbals” denunciades
Una altra de les instruccions verbals que, segons la xarxa d’activistes, la Conselleria de Sanitat està emetent “de forma confusa” és la “prohibició en el sistema a les embarassades que hagin complert les 38 setmanes de gestació en considerar-les ‘dones que vénen a parir aquí”. Des de l’Executiu regional neguen l’emissió d’aquesta directriu.
“És fals que a la Comunitat de Madrid s’estigui denegant l’accés a l’atenció sanitària a embarassades i menors en situació irregular”, reiteren des del Govern regional. “La Comunitat de Madrid manté la cobertura a embarassades, menors i urgències, tal com recull el RD de 2012, cobertura que la Comunitat de Madrid va ampliar a tots els immigrants en situació irregular mitjançant la introducció del Codi DAR”, insisteixen.
‘Yo Sí Sanidad Universal’ sol·licita a la presidenta del Govern regional i al conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, “facilitar la inclusió immediata en el sistema sanitari de dones embarassades i menors”, així com “emetre instruccions escrites clares i públiques a tots els centres sanitaris, revertint les instruccions impartides en els cursos de formació”.
El Govern de Cristina Cifuentes va anunciar el 2015 la devolució de l’atenció primària i especialitzada a les persones en situació irregular a través de la creació d’una documentació específica. La presidenta de la Comunitat de Madrid va enviar llavors una instrucció interna a tots els centres sanitaris madrilenys: “ha de prestar-se tot tipus d’assistència sanitària a totes les persones immigrants, amb o sense documentació”.
Durant el mateix any, el Govern de Mariano Rajoy, amb diverses comunitats autònomes enfrontades i una gran arbitrarietat en l’aplicació de la norma estatal, va anunciar la creació d’un document especial perquè els migrants sense papers poguessin ser atesos. Mai ha arribat a desenvolupar-se.
A través de la seva xarxa, els membres de `Yo Sí Sanidad Universal’ van aconseguir, mitjançant els seus acompanyaments, la introducció en el sistema de les persones a les quals, segons denuncien, la Conselleria de Sanitat ha posat traves a la seva atenció mèdica.
“L’augment del nombre de casos detectats d’embarassades i menors a les quals el personal administratiu impedia la seva assistència sanitària normalitzada ha coincidit en el temps amb el curs de la Comunitat de Madrid. Aquests són només els que ens han arribat, temem que hi hagi molts que, després de la negativa, no hagin tornat”, indiquen els portaveus de l’associació.