Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
“A l’Abril, cultures mil”. Sota aquest lema l’Hospital Clínic de Barcelona ha organitzat aquest any un Sant Jordi ben especial, amb l’objectiu de demostrar que el fet de treballar o d’estar temporalment en un entorn hospitalari no vol dir que no es pugui gaudir d’una data tan assenyalada. A banda del tradicional repartiment de roses per a pacients ingressats, alguns professionals del Clínic presentaran les seves novetats editorials en una parada de llibres que hi haurà al vestíbul de la seu Villaroel. Entre d’altres títols editorials, es podran trobar:
- Historias a medias. Annia Rodríguez Álvarez, escriptora i infermera de l’Àrea Quirúrgica
- Reminiscències, reminiscencias. Maria Mercè Camara, escriptora i infermera especialista en Salut Mental.
- Mamma. Sergi Ganau, escriptor i metge especialista en Radiodiagnòstic del CDI
- El misteri del capità. Joaquim Raudà, escriptor i cap del grup Imatge dels trastorns relacionats amb l’estat d’ànim i l’ansietat (IMARD) de l’IDIBAPS.
- Sobreviure a la terra cremada. Jaume Villalta, doctor de Medicina Interna (jubilat)
- Manchas de tinta. Aleix Andrés García, escriptor i administratiu d’Urgències
- L’Art de curar,incògnites, curiositats i relats sorprenents de la història de la medicina. Miquel Bruguera, metge jubilat del Clínic.
D’altra banda, l’Aula Magna de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut (UB) acollirà l’acte Institucional de la Diada, amb la participació del Dr. Josep M. Campistol, Director general de Clínic Barcelona i la Dra. Michaela Bertero. Directora en funcions de l’IDIBAPS. També es durà a terme la presentació del llibre “No hi ha paraules. Assumir la mort d’un fill“, a càrrec de l’escriptor Francesc Torralba, que mantindrà una conversa amb Ethel Sequeira, metgessa de familia i salut comunitària.
Un altre dels hospitals públics barcelonins que tindrà un Sant Jordi actiu és l’Hospital de la Vall d’Hebron; entre d’altres activitats, col·laborarà per segon any consecutiu amb la iniciativa #MésQueUnaRosa: amb aquest petit gest –regalar una rosa solidària– s’ajuda a impulsar el programa Hospital Amable de Vall d’Hebron, que fa possible projectes d’humanització i innovació per millorar el benestar emocional dels pacients. Les roses solidàries també ajuden a avançar en recerca i procurar trobar solucions a malalties que actualment no tenen cura i millorar els tractaments existents. A més, els pacients reben roses tèxtils fetes a mà confeccionades per usuaris d’Arrels Fundació, entitat que atén i ajuda les persones sense llar que viuen als carrers de Barcelona. Són els mateixo ussuaris d’Arrels Fundació els qui reparteixen les roses solidàries a l’Hospital i s’estableix un vincle d’agraïment mutu entre pacients i usuaris. Paradetes de llibres i d’altres roses d’entitats col·laboradores, tallers contacontes i lectura de poemes i rondalles són altres activitats que es duran a terme dins del recinte hospitalari.
L’Hospital de Sant Pau, per la seva banda, ha preparat per primera vegada una jornada participativa que reunirà les veus de diferents professionals que llegiran els seus autors i autores preferides en la qual també s’hi afegiran escriptors/res de renom per parlar de les seves preferències literàries i compartir amb pacients, acompanyants i professionals sanitaris la festa del llibre i de la rosa. Entre d’altres autors, es podrà comptar amb la participació del metge, escriptor i investigador Salvador Macip, la periodista i escriptora Gemma Ruiz o l’historiador, periodista i escriptor Enric Calpena. També, a l’entrada de Sant Quintí, hi haurà una paradeta de productes artesanals elaborats pels usuaris de la Unitat de Recursos Comunitaris Dr. Pi i Molist. Es tracta d’algunes de les propostes terapèutiques del Programa de Rehabilitació i Recuperació en Salut Mental preparades per Sant Jordi. D’altra banda, els pacients ingressats tindran, com cada any, una rosa i un punt de llibre a la safata de les habitacions i, tant ells, com els usuaris que vagin a sessions de quimioteràpia podran accedir a continguts literaris per consultar novetats, entrevistes a escriptors, vídeos, converses, salutacions d’autors, primers capítols de llibres… Pel que fa al recinte modernista, s’organitzaran activitats gratuïtes amb reserva prèvia: projeccions fotogràfiques, cerca de dracs i roses que hi ha amagades per l’antic hospital amb l’ajuda d’un plànol interactiu o concerts a la Sala Lluís Domènech i Montaner.
Tanmateix, l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) presentarà avui el seu quart conte col·laboratiu –Sempre hi ha una primera vegada– fruit de les aportacions escrites per professionals del centre a partir d’un plantejament inicial. El conte és un relat sobre les oportunitats i l’impacte vital que té sobre una pacient el primer contacte amb l’Hospital de Bellvitge per abordar una patologia dolorosa. Noves coneixences, trobades fortuïtes i girs vitals s’inclouen en una història que relaciona les relacions humanes amb el benestar emocional.