Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Una investigació publicada a la revista Journal of Clinical Epidemiology per científics de l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII) mostra les combinacions de símptomes més freqüents en les persones que es van infectar per SARS-CoV-2 a la primera ona epidèmica a Espanya, i analitza quines característiques tenien els que van passar la infecció de forma asimptomàtica.
A més, els autors han desenvolupat un model predictiu de el risc d’infecció per SARS-CoV-2 basat en símptomes, que pot facilitar la detecció de casos en població general en moments i zones amb circulació activa de virus. Aquest treball es basa en la informació de l’estudi nacional de seroprevalença ENE-COVID que va coordinar l’any passat el ISCIII, i que va comptar amb la participació de més de 61.000 persones.
Les infeccions asimptomàtiques van ser més freqüents en nens i joves (45%), seguits de les persones de més edat (36%).
Els resultats assenyalen que gairebé el 30% de les infeccions per SARS-CoV-2 a Espanya durant la primera onada de la pandèmia van ser asimptomàtiques, i que van ser més freqüents en àrees en què la circulació de virus era menor. Homes, persones joves, gent gran i fumadors van mostrar més infeccions asimptomàtiques que la resta de la població infectada.
L’estudi se centra inicialment en les gairebé 3.000 persones infectades entre els més de 61.000 participants de l’estudi ENE-COVID. A més de proporcionar xifres de prevalença d’infecció segons les característiques dels participants (per exemple, segons el seu índex de massa corporal o presència de malalties cròniques com càncer o patologia cardiovascular), els investigadors van prestar una especial atenció a la presència o no de símptomes.
Un 28,7% de les infeccions van ser asimptomàtiques, amb una proporció una mica més gran en homes (32%) que en dones (26%). Les infeccions asimptomàtiques van ser més freqüents en les províncies menys afectades per la pandèmia (40%) i entre els infectats sense contacte amb casos coneguts (41%). Per grups d’edat, l’absència de símptomes és més freqüent en nens i joves (45%), seguits de les persones de més edat (36%).
Un dels problemes de l’estudi de la covid-19 és la poca especificitat dels seus símptomes (mal de cap, febre, tos, diarrea …), que poden ser degut a moltes altres causes. Al ENE-COVID prop de 17.000 persones van tenir símptomes que podrien ser compatibles amb la infecció per SARS-CoV-2, però l’estudi va mostrar que només un 10% d’ells tenien anticossos enfront de virus. Per això, en la segona part de l’article els investigadors han descrit les combinacions de símptomes més habituals entre les persones que sí tenen anticossos.
Model predictiu basat en símptomes puntuables
Els experts van comparar a persones simptomàtiques amb i sense anticossos per desenvolupar un model de puntuacions capaç de predir la presència d’infecció per coronavirus, basat en els símptomes més associats a malaltia d’acord amb les dades de l’estudi de seroprevalença: 1 punt per la presència de cansament sever; 1 punt per l’absència de mal de coll; 2 punts per la presència de febre, i 5 punts a la pèrdua sobtada de l’olfacte i / o de l’gust (anòsmia / agèusia).
El model permet detectar més de l’70% dels casos d’covid-19 entre persones simptomàtiques amb una especificitat superior al 70%.
Amb aquest senzill sistema de puntuació, el model permet detectar (quan aquesta puntuació és igual o superior a 3) més del 70% dels casos d’covid-19 entre persones simptomàtiques amb una especificitat superior a l’70%. Els autors assenyalen que aquesta eina pot ser especialment útil en entorns comunitaris i en atenció primària.
Les autors principals de la feina són Beatriz Pérez Gómez, Roberto Pastor Barriuso i Marina Pollán, de el Centre Nacional d’Epidemiologia (CNE) de l’ISCIII. Entre els signants hi ha més investigadors del CNE, científics de el Centre Nacional de Microbiologia (CNM), de l’CIBER d’Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP) i tècnics de l’Ministeri de Sanitat, a més d’investigadors col·laboradors de totes les comunitats autònomes, tots ells com a part de l’anomenat Grup d’Estudi GEN-COVID.
Referència:
Beatriz Pérez-Gómez et al. “GEN-COVID Nationwide serosurvey served to characterize asymptomatic Infections and to develop a Symptom-based risk score to PREDICT COVID-19”. Journal of Clinical Epidemiology (2021).