Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Una de les conseqüències de la pandèmia en els professionals sanitaris és l’enorme esgotament físic i mental que pateixen arran de les jornades interminables i la sobrecàrrega assistencial. A l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, el cas dels facultatius de la unitat de cures intensives ha arribat als tribunals.
A finals de 2020, els professionals van avisar que la plantilla de l’UCI era insuficient, i el passat mes de setembre van advertir a la direcció de l’hospital del seu grau d’esgotament físic i mental. Com que no van obtenir resposta per part de la direcció, a finals d’octubre van anunciar que deixaven de fer guàrdies, donat que ja havien superat el màxim d’hores anuals.
Davant del que consideren una vulneració dels drets dels facultatius, el sindicat Metges de Catalunya (MC) va interposar dues demandes davant el Jutjat Social de Sabadell contra el Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí. Denuncien que l’Hospital ha imposat als professionals de l’UCI la realització de guàrdies un cop superades les 2.187 hores màximes de jornada laboral anual (1.688 hores de jornada ordinària i 499 hores obligatòries de jornada complementària). Aquesta imposició de guàrdies, segons Metges de Catalunya, «atempta contra la salut dels facultatius afectats», motiu pel qual demanen la suspensió de les mesures.
El sindicat denuncia, a més, que l’empresa va modificar, a partir del 19 de novembre i fins al 31 de desembre de 2021, la jornada, el salari, l’horari i el sistema de treball dels professionals, instaurant un sistema de torns per a les jornades complementàries. La imposició de torns, a parer del sindicat, és «injustificada» i «improcedent» i, a més, suposa reduir a la meitat la plantilla d’especialistes presents al servei per atendre la totalitat de pacients crítics.
«A una plantilla insuficient, com la de l’UCI del Parc Taulí, s’instaura un sistema de torns que comporta que hi hagi menys professionals disponibles a cada jornada. Això fa que es vegi minvada la qualitat de l’assistència a l’UCI, alhora que s’incrementa sobrecàrrega i la pressió de treball i es dificulta la conciliació familiar», alerta el delegat de Metges de Catalunya al Parc Taulí, Santiago Barcons.
Barcons assenyala que, davant el crit d’alerta dels professionals, la reacció de l’empresa és «la coacció i el càstig». «És inacceptable. Tots han treballat moltes més hores de les que són exigibles. Tots han estat sotmesos a una pressió assistencial angoixant. Tots ho han donat tot, i sense cap reforç a la plantilla. I ara, després d’advertir que no podien més, els retallen drets fonamentals», expressa. Els professionals ara estan pendents que se celebri el judici els pròxims dies 10 i 15 de desembre per la imposició dels torns de treball.
Els metges de l’UCI del Parc Taulí han rebut el suport de la Societat Catalana de Medicina Intensiva i Crítica (SOCMIC). En un comunicat, l’entitat ha demanat que s’arribi a un acord per limitar les hores d’atenció continuada a un nombre «raonable» que permeti el descans físic i mental dels professionals, així com la conciliació de la vida personal i laboral. La SOCMIC, a més, considera que el treball per torns «trenca l’esperit de l’especialitat mèdica, disgrega els equips i la formació, la qualitat assistencial i la recerca queden greument en perill».