Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La marxa blanca ha tingut el seu punt d’inici a les 10h a la Plaça Sant Jaume, on els metges i facultatius han fet sentir la seva veu, per després ficar rumb i direcció al Parlament, a on a les 12h ha començat una reivindicació molt visual i sonora. Els decibels dels crits i xiulades dels professionals fan impossible que des de dins de l’edifici no s’escoltés el bullici, alguns polítics -amb comptagotes- han sortit a fer acte de presència i mostrar respecte als manifestants. El parc de la Ciutadella ha quedat tenyit de blanc quan els facultatius han representat el seu punt de no retorn fent una plantada de bates blanques, aixecant-les per l’aire i llençant-les davant del Parlament.
Xavier Lleonart, secretari general de Metges de Catalunya, ha estat de nou l’encarregat de parlar davant els companys arreplegats, i ha encoratjat a la multitud amb fermesa a més de reclamar moviments polítics: “ara ja han de tenir clar que estem emprenyats i cohesionats. Necessitem solucions ja, no es pot demorar ni un minut més. Bé faria el govern i el Departament de Salut en atendre les reivindicacions mèdiques, perquè la crisi de demografia es mèdica. Han de seure amb els representants legítims dels facultatius d’aquest país i aportar solucions específiques”, reclama Lleonart davant del Parlament.
Reforçar l’Atenció Primària com a garantia de qualitat
Com bé declarava fa tan sols uns dies el portaveu de la Mesa Sindical de Sanitat, Xavier Tarragón, el pressupost està destinat un 17’9% en Atenció Primària i reclamen que arribi fins al 25%. La situació precària de l’Atenció Primària genera un efecte papallona i incentiva el col·lapse de les urgències hospitalàries.
“Venir a plantar les bates al Parlament es simbòlic perquè al final les polítiques per la salut son les que han de canviar. La ciutadania veu que hi ha un problema, son els primers afectats per aquest col·lapse. Son els partits polítics els que molts cops no compleixen, hi ha acords de vagues anteriors que no s’estan duent a terme”, explica una metgessa del CAP de la Pau que es manifesta amb un company de l’Hospital de Figueres. “Hem de mantenir la vaga perquè un dia no es prou, no tindrà repercussió real sobre les polítiques, hem de ser fermes i venir a les manifestacions per pal·liar els afers transversals que son insostenibles”, afegeix el professional de serveis hospitalaris.
Venir a plantar les bates al Parlament es simbòlic perquè al final les polítiques per la salut son les que han de canviar
“Necessitem solucions específiques, també treballem les generals, però s’ha d’atendre a la concreció”, declara Xavier Lleonart. Precisament les idiosincràsies dels diferents facultatius i els seus contextos, fan de les protestes un batibull de reclamacions que han de respondre a les necessitats de cada part del col·lectiu mèdic. Dos metges del CAP de Sant Martí parlen de com el biaix de classe també els hi afecta: “treballem a un barri amb un nivell socioeconòmic mig-baix i molt envellit, de fet es el districte més envellit. La gent no té mútues, la pressió es insostenible”. A més expliquen com la seva cartera de serveis ha anat augmentant, però les seves condicions han anat en detriment: “fem infiltracions, fem ecografies, atenem psiquiàtricament, atenem als residents… ens carreguem de molta feina pel mateix sou i hores i per donar no ens donen ni les gràcies. Fa 25 anys que soc allà i tot va a pitjor”, detalla un dels metges. La companya afegeix com els hi afecta la manca de suplents i com han normalitzat coses que no haurien de ser normals, com el fet d’atendre pacients per visita telefònica fora d’horari laboral.
“Els especialistes, que se suposa que son el nostre suport al CAP, també fan fallida, tenen també els seus problemes. Cada dia es una guerra per poder tirar el servei endavant”, declaren, i es per aquest motiu que com bé diuen, han hagut d’aprendre a fer coses que no els hi pertoquen, com el cas de les ecografies. Actualment, al seu CAP, una ecografia via radiòleg te una llista d’espera d’un any. “Fins i tot acabem tensos entre nosaltres perquè aquest estrès no ajuda gens i acabem pagant-ho entre nosaltres. Tenim vuit especialitats que ens venen de l’Hospital del Mar un cop a la setmana. No hi ha un àrbitre que digui: això toca a Atenció Primària o a l’especialista, i amb aquestes condicions molts cops acabem assumint una part que no ens toca i genera una crispació que en realitat es culpa de la manca d’inversió”, conclouen.
Cada dia es una guerra per poder tirar el servei endavant
Pediatres en perill d’extinció
Algunes pancartes deixen veure reclamacions específiques de facultatius: odontòlegs, anestesistes… tots plegats per un clam unitari. “Els pediatres estan en perill d’extinció”, diu una d’elles. Les xifres donen la raó, i es que Metges de Catalunya denunciava a finals del 2022 que la jubilació prevista de 128 pediatres els pròxims cinc anys genera una crisi perquè no hi ha previsió de substitució. En la mateixa línia es pronunciava L’Associació Espanyola de Pediatria (AEP), que coincidia en els mals presagis i alertava que “al voltant de dos milions de nens i adolescents de l’Estat no són atesos per pediatres, ja que no hi ha suficients especialistes en salut infantil, sobretot en els centres d’atenció primària”, segons recull Metges de Catalunya.
“Falten pediatres a totes bandes, els que es graduen evidentment marxen a treballar a l’estranger perquè la proposta de condicions d’aquí no es ni molt menys atractiva. Molta feina i molt mal pagada”, explica una especialista infantil del CAP de Sant Joan Despí. S’està manifestant amb un company, també pediatra, del CAP de Molins de Rei, que conta com evidentment no es pot atendre a un nen en cinc minuts: “acabem pràcticament fent fora als pacients i no hem estudiat per a això”, diu indignat. “Tu compares la nòmina d’un pediatre d’Atenció Primària amb un que treballi per a la privada o per una mútua, el que els hi permet treballar en diversos llocs, doncs la comparació per a la càrrega de treball i l’horari…”, afegeix sense ànims d’acabar la frase. “Ens diuen de fer doblatges, però no estan ben pagats i en l’àmbit de conciliació familiar no surt a compte fer-ho, si has de pagar cangur pels nens, altres temes… no surten els números, a més, es esgotador. Si en una jornada laboral veus 40/50 nens i l’has de duplicar… no hi ha cap que ho aguanti”, explica la metgessa del CAP de Sant Joan Despí.
Acabem pràcticament fent fora als pacients i no hem estudiat per a això
Les protestes continuen
Metges de Catalunya pretén mantenir la protesta sempre que no hi hagi solucions polítiques. La previsió es per als dies 1, 2 i 3 de febrer. Durant aquests tres dies, hi ha convocades aturades l’1 de febrer, als hospitals de 8 a 11 hores i de 17 a 20 hores, i als centres d’atenció primària d’11 a 14 hores i de 17 a 20 hores. El 2 de febrer, serà de 8 del matí a la mitjanit tant als hospitals com als CAP, i el 3 de febrer repetiran els horaris del dia 1.