Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Des que va sorgir la variant de SARS-CoV-2 òmicron, denominada científicament B.1.1.529, i va desplaçar predecessores com a alfa o delta, no n’han aparegut de noves. Però sí que han sorgit subvariants (o sublinatges) d’òmicron. A l’estiu, circulaven a Europa BA.2, BA.4 i BA.5. Aquesta darrera era la dominant, ja que tenia alta capacitat de transmissió, encara que causava una forma lleu de la malaltia.
Tot i això, amb l’arribada de l’hivern i la baixada de les temperatures –i atès que SARS-CoV-2 es comporta com un virus estacional–, el nombre de casos de covid ha pujat, sobretot a la Xina i els EUA. país asiàtic, la variant predominant continua sent BA.5, però ha aparegut un sublinatge, BF7, probable responsable de l’altíssim nombre de casos aquest Nadal.
Pel que fa als Estats Units, l’aparició de XBB.1.5, batejada com a Kraken, explicaria el salt de produir del 2% al 27% de les infeccions totals en només un mes. Aquesta subvariant s’ha seqüenciat en un nombre significatiu de casos a 38 països, com el Regne Unit i Dinamarca.
La raó d’aquesta explosió d’infeccions és perquè presenta la major capacitat de transmetre’s de totes les variants òmicron. La seva denominació diferent indica que ha sorgit d’una recombinació de dos sublinatges més: BA.2.10 i BA.2.75. La caracteritza una mutació a la proteïna spike (S486P), és a dir, precisament a la zona d’unió al receptor de les cèl·lules.
No obstant això, no és predictible que es converteixi en la subvariant dominant, ni als Estats Units ni a Europa, com sosté el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties .
Ens hem de preocupar per l’aparició d’aquestes subvariants?
En realitat, l’aparició de subvariants és normal en els virus que circulen entre la població. El mateix passa a l’hivern amb els virus estacionals, ja que la seva estratègia és mutar. A això s’uneix que les persones poden infectar-se amb diferents variants del SARS-CoV-2 alhora, cosa que afavoreix que les variants es recombinin entre si i originin subvariants com XBB.1.5, detectada l’octubre del 2022.
Què podem fer per mantenir baixes les xifres de virus circulants, especialment a l’hivern? Vacunar-se és una molt bona mesura. Per això s’ha proposat a la tardor del 2022 que els grups de risc s’immunitzessin amb una nova dosi de reforç. Actualment a Espanya ja s’ha cobert a la franja de més grans de 60 anys.
Per què ha sorgit aquesta explosió de casos a la Xina i als Estats Units?
La situació dels dos països és diferent. A la Xina, la població portava confinada durant tota la pandèmia per l’estratègia anomenada “covid zero”. Per això, la població no ha tingut exposició al virus, només contactes entre habituals.
A això s’uneix una taxa de vacunació completa en més grans de 65 anys no superior al 40%. D’altra banda, les vacunes utilitzades i fabricades a la Xina (Sinovac i Sinopharm, totes dues del tipus de virus inactivats) són molt menys eficaces: un 58% d’eficiència davant d’infecció simptomàtica i 79% per a casos greus. Això les allunya de les immunitzacions utilitzades a Occident, ja siguin d’ARN (Pfizer o Moderna, amb eficiències entre el 93 i el 98%) o d’adenovirus (Astrazeneca o Jansen, entre el 80 i el 92%).
Les vacunes fabricades a la Xina requereixen més dosis per obtenir certa protecció i és aconsellable combinar-les amb altres d’RNA o proteïna, cosa que no ha passat en aquest país. Tot això explica que, després de la fi del confinament, els casos s’hagin disparat.
Als Estats Units, com que la població no ha estat confinada més que els tres mesos inicials, els seus ciutadans han estat exposats posteriorment a virus circulants. A més, s’ha vacunat amb pautes completes en percentatges adequats a un 69% de la població, i el 15,4% de persones de cinc o més anys han rebut dosis de reforç.
És veritat que el nombre de casos ha molt pujat a l’últim mes, amb més de 38 000 hospitalitzacions a l’actualitat [1] . Tot i això, aquesta situació era esperable després del final de les festes nadalenques, on hi ha més interaccions en llocs tancats. A això s’hi sumen les baixes temperatures de l’hivern, que faciliten la circulació de virus circulants, i l’aparició d’una subvariant de més transmissió, la XBB.1.5.
Les recomanacions són augmentar les taxes de vacunació en aquelles persones amb pautes incompletes i potenciar les dosis de reforç dels més grans de 65 anys i individus amb alguna immunosupressió.
Hi ha motius per alarmar-se?
La situació actual a Espanya és molt millor: un 92,9% dels més grans de 12 anys tenen la pauta completa de vacunació i un 55,7% de la població ha rebut les dosis de record. A més, el 56% dels menors entre 5 i 11 anys té una punxada.
Al començament de gener, les estadístiques indicaven que els nous casos diagnosticats eren 9 220, dels quals 3 520 van requerir hospitalització per covid i 231, ingrés a UCI.
Aquestes dades apunten que el panorama és bo i que l?arribada de passatgers de països amb altes xifres d?infecció no ha de ser motiu d?alarma. No obstant això, a causa de la manca de dades, demanar preses de còvid a viatgers procedents de la Xina per seqüenciar-les és científicament interessant si volem conèixer l’evolució de subvariants òmicron.
Ens protegeixen les vacunes davant de les noves variants i subvariants?
Les companyies Pfizer/Biontech i Moderna van posar a disposició dels països les vacunes bivalents per a la vacunació de reforç a la tardor. A més de protegir davant del virus SARS-CoV-2 original, immunitzen davant de les variants òmicron BA.1, BA.2, BA.4 i BA.5. A Espanya, la vacuna de reforç triada va ser la bivalent de Pfizer/Biontech per a la població més gran de 65 anys.
Per a aquelles persones amb alt grau d’immunosupressió que no responen bé a les vacunes, hi ha disponible el fàrmac Evusheld, que combina dos anticossos monoclonals humans (tixagemimab i cilgavimab) que es dirigeixen a la proteïna spike del virus SARS-CoV-2.
No obstant això, aquest fàrmac pot no protegir davant de variants i subvariants òmicron, per la qual cosa es recomana a aquests pacients utilitzar màscares i estar molt pendents dels símptomes de contagi.
Pel que fa a les vacunes de reforç i la seva capacitat de protecció davant de les subvariants, dos estudis recents detallen que aquestes immunitzacions generen bona immunitat humoral, d’anticossos, i suggereixen una adequada immunitat cel·lular davant del virus, especialment en la resposta de limfòcits citotòxics, CD8.
El primer estudi va analitzar la capacitat de les vacunes RNA bivalents de reforç per induir anticossos neutralitzants davant de les variants i subvariants BA.2.75.2, BQ.1.1 i XBB. Segons els seus resultats, les persones que van rebre dosis de record amb aquestes vacunes estaven més ben preparades perquè els seus anticossos neutralitzessin les subvariants òmicron que els que les van obtenir amb les vacunes monovalents originals.
L’altre treball avaluava la immunitat cel·lular generada per les variants BA.1, BA.2, BA.4 i BA.5 i el cep òmicron original. Aquest estudi va demostrar que cap variant escapava de la immunitat, ja que les regions de la proteïna Spike que induïen la millor resposta citotòxica d’immunitat cel·lular eren iguals a totes les variants. Això no havia canviat des del cep original, la qual cosa significa que aquestes regions estan conservades al virus i les seves variants. La raó és que el patogen no les necessita per entrar a la cèl·lula, que és on s’acumulen les mutacions .
Totes aquestes troballes fan que científics i acadèmics confiïn en la protecció de les vacunes RNA bivalents davant de les variants i subvariants òmicron. Tot i així, encara no s’han revelat els resultats de l’ estudi SWITCH ON entre el personal sanitari, que revelarà la immunogenicitat completa que indueixen la dosi de reforç amb vacunes bivalents.
En definitiva, l’únic missatge que cal transmetre és tranquil·litat. En primer lloc, cal continuar amb la pauta de dosi de reforç perquè el grup de més grans de 50 anys en reforci la protecció al virus i evitar nombres alts de virus circulants. I en segon lloc, hem d’aplicar el sentit comú amb altres mesures de prevenció com ara la recomanació de l’OMS de l’ús de màscares en interiors i transport públic, i si és possible, treballar per una millor qualitat de l’aire en interiors.
Article original de The Conversation