Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) ha presentat avui el Banc d’Imatges Infermeres (BII), el primer banc d’imatges d’accés lliure que reflecteix la feina real de les infermeres i infermers, mostrant-los en el seu rol autònom com a professionals clau del sistema de salut.
Després de tres anys de feina, el Banc d’Imatges Infermeres es convertirà així en la col·lecció fotogràfica de salut i d’accés lliure més gran, amb 3.200 imatges realitzades pels fotoperiodistes Àngel García i Ariadna Creus a diferents centres de salut, hospitals i institucions de salut en els que les infermeres exerceixen la seva pràctica.
En el projecte ja hi col·laboren l’Institut Català de la Salut (ICS), el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), cinc hospitals i dos centres. Des del COIB han explicat que està previst que en les properes fases d’ampliació del Banc s’hi involucrin els principals equipaments i institucions de l’àmbit de la salut que es troben a la demarcació de Barcelona i hi participin la resta d’àmbits on hi trobem infermeres.
Aquest Banc arriba per denunciar que la professió infermera ha patit i segueix patint d’estereotips que són molt lesius per a la professió i que no responen a la realitat. El Col·legi explica en aquest sentit que “molts cops s’utilitza o es representa una imatge d’una professió que exerceix supeditada a d’altres professionals de la salut, totalment feminitzada, sense unes competències pròpies, amb rols híper-sexualitzats o identificant-la amb elements ben llunyans de la realitat, com ara còfies o minifaldilles”. Albert Tort, president del COIB, ha destacat que s’ha volgut adoptar una actitud proactiva davant del problema de la representació de les infermeres, ja que entén que, com agent implicat, el COIB està tan obligat “com la resta a proveir solucions que facin més fàcil difondre tot allò que les infermeres aportem a la societat”.
El Banc d’Imatges Infermeres neix “amb l’objectiu de mostrar la professió infermera tal com és i canviar la manera com se la sol representar”. El recull de fotografies que hi ha al Banc mostren el cuidar com aportació principal de les infermeres cap als usuaris, alhora que documenta l’exercici de la professió en tota la seva heterogeneïtat. Inclou la labor professional de les infermeres en l’atenció primària i comunitària, l’atenció hospitalària, l’atenció sociosanitària, als serveis d’urgències i emergències, als serveis de prevenció i vigilància de la salut en empreses i institucions, a institucions penitenciàries o en l’àmbit escolar o en cooperació.
EL COIB valora que el problema de representació de la professió infermera és present de forma transversal en diferents nivells i suports: l’editorial, la comunicació, la publicitat, la música, els mitjans de comunicació o la ficció televisiva i cinematogràfica, entre d’altres. Opina doncs que en crear aquest Banc ajudarà a trencar amb la situació actual que “invisibilitza l’essència de la professió i trasllada a la societat una imatge imprecisa i confosa que fa difícil conèixer els beneficis de l’atenció infermera en tota la seva amplitud”.