La Marea Blanca reivindica el Dia dels Drets Humans: garantir la salut és eliminar les llistes d’espera

La Marea Blanca ha convocat una jornada estatal per la sanitat pública i contra les llistes d'espera i la mercantilització de la salut. Després de provar d'entregar una carta a la conselleria d'Economia, s'ha dirigit juntament amb col·lectius com la Marea Pensionista, els Iaioflatas i diversos taxistes cap a plaça Sant Jaume

Carla Benito
 
 
 
La Marea Blanca ha convocat una jornada estatal contra les llistes d'espera / Diari de la Sanitat

La Marea Blanca ha convocat una jornada estatal contra les llistes d'espera / Diari de la Sanitat

Amb la celebració del Dia dels Drets Humans, la Marea Blanca de Catalunya convoca a les 11.30 hores una manifestació dins el marc de la Jornada Estatal de lluita contra les llistes d’espera i la mercantilització de la Salut. Mitja hora abans que comencés aquesta acció conjunta amb altres ciutats a partir de la Coordinadora Estatal de Mareas Blancas, alguns dels seus integrants han intentat entrar al Departament d’Economia i Finances per fer entrega d’una carta dirigida al vicepresident Pere Aragonés.

Trinidad Cuesta, membre de la Marea Blanca i de la Coordinadora SAP Muntanya, denuncia que “les llistes d’espera aquest any han tornat a pujar sense control, sense transparència i, a més, estan molt manipulades: la realitat és molt més complicada i dura del que diuen”. En aquest sentit, amb la carta volien exigir a la Generalitat de Catalunya certes mesures: consultes urgents amb l’especialista en 10 dies, i la resta en un màxim de 30 dies, proves diagnòstiques urgents abans de 30 dies i proves no urgents abans de 45 dies, cirurgia de càncer en màxim 30 dies i cardíaca màxim en 60 dies. La resta en 120 dies i el metge de família en 48 hores, garantint en tot moment l’equitat territorial i l’accessibilitat universal.

En el manifest unitari de la Coordinadora Estatal de Mareas Blancas posen en dubte les xifres que quantifiquen el número de persones de tot l’estat espanyol en llista d’espera quirúrgica en més de 600.000 amb una demora major a 60 dies. “A la taula que posem els dimecres a la porta de Vall d’Hebron ens vénen persones desesperades perquè porten 10 mesos esperant una primera visita al traumatòleg i porten ja un any sense treballar per la malaltia que tenen. Quan finalment són ateses en aquesta primera visita triguen encara un any més i des d’aquí fins que tinguin la seva intervenció, si és que els hi cal, pot passar encara un any més”, relata Cuesta. Amb aquest exemple denuncia que “no es compta el temps d’espera calculat des que es va al metge de família, després es rebota a l’especialista, arriba a l’hospital i fins que la persona és atesa”. Tot el procés pot arribar perfectament a sumar dos anys. Dos anys que segons la Marea Blanca no es veuen reflectits en les xifres oficials del Ministeri qui tampoc explica, diuen, l’impacte que tenen les llistes d’espera.

Cuesta opina que a qui més beneficien les llistes d’era és a la sanitat privada i denuncia que aquesta política l’han anat establint els diferents governs de la Generalitat. Així, segueix, “qui més utilitza el servei sanitari públic és la població que ha patit més la crisis” i, per tant, entén que el missatge que transmet el Govern a la població és un “vosaltres no importeu”.

La Marea Blanca s’ha concentrat a la conselleria d’Economia per fer entrega d’una carta dirigida a Pere Aragonés / Diari de la Sanitat

La manifestació, després d’intentar entrar a la conselleria i trobar-se que els hi tancaven les portes, ha reunit a membres de diferents col·lectius més enllà de la Marea Blanca com ara la Marea Pensionista o diversos taxistes cridats a encapçalar la marxa. Una manifestació que ha apuntat que les llistes d’espera maten i que no hi ha cap dret humà més fonamental que garantir la salut de la societat.

És el tercer any que es celebra aquesta jornada a nivell estatal. Aquesta vegada, la convocatòria va sortir d’una reunió de la coordinadora estatal que es reuneix cada dos o tres mesos. L’última d’elles va ser a l’Ateneu Popular de Nou Barris i allà Catalunya va explicar que faria aquesta acció per al Dia dels Drets Humans i va rebre les adhesions de la resta de l’estat.

En el cas de Catalunya, Cuesta entén que la situació política actual “és la que és” però crítica haver rebut poca atenció per part del Govern. Venint del pla de xoc proposat per Comín, des de la Marea Blanca encara esperen que els convoquin per rebre una mica de retorn de l’estat i l’evolució del pla. Pel que fa als esdeveniments més recents, Cuesta denuncia que “la sanitat català és un caos” i afirma que “han mentit en les negociacions”. Opina que, per exemple, a la Primària “no s’ha millorat ni es farà a curt termini” i que per fer-ho cal establir el pressupost real que es necessita.

“Com a ciutadania som els garants i els destinataris del sistema. També ens sentim enganyats, no hi ha  pressupostos, no podem forçar un augment per la Primària, les llistes d’espera estan com estan, tenim l’època de grip, ja estan les urgències col·lapsades i no tenim un govern que estigui clarament disposat a posar una mica d’ordre”. Així resumeix Cuesta l’estat actual de la sanitat pública catalana mentre la manifestació no para de repetir una vegada rere l’altra que les llistes d’espera, maten.

1 Comentari en La Marea Blanca reivindica el Dia dels Drets Humans: garantir la salut és eliminar les llistes d’espera

  1. Jorge suiles casellas // 05/01/2019 en 17:52 // Respon

    No solo es la lista de espera, es mucho más, hacen todo lo posible en los hospitales para no ponerte en lista de operación, hay mucho médico sinvergüenza

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*