Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La intervenció robòtica duta a terme a Vall Hebron esdevé una fita històrica amb un precedent a els Estats Units, a l’hospital Cedars–Sinai. Amb aquest mètode, el que és una operació molt agressiva i invasiva, permet que el que seria una obertura de 30 centímetres hagi estat de 8cm. Una màquina ha estat la responsable d’això: “Vaig valorar els pros i els contres i vaig acceptar. Vaig confiar totalment en les màquines perquè redueixen l’error humà”. El pacient de 65 anys, de nom Xavier, va acceptar la proposta del seu metge d’intervenir via robòtica per sota de l’estèrnum.
L’Hospital Vall d’Hebron defineix en roda de premsa aquest fet com a èxit històric que “suposarà la millora en qualitat de vida de molts pacients”. Albert Jauregui, cap del Servei de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar confia en el fet que aquesta tecnologia es pugui aplicar aviat també en operacions bipulmonars. L’única intervenció humana va estar quan els metges van fer la incisió de 8cm a la xifoide [una part cartilaginosa de l’estèrnum], i a partir d’aquí, el robot Da Vinci va ser l’encarregat del trasplantament.
Xavier va despertar de l’UCI a finals de febrer, i el postoperatori ha estat tot un èxit. Declara no patir molèsties i l’equip mèdic avala com la reducció de l’agressivitat de l’operació [sense el robot s’ha d’obrir pràcticament tot el tòrax] és una garantia de l’augment de la qualitat de vida dels pacients.