Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El febrer Metges de Catalunya presentava una demanda contra el Consorci Sanitari de Terrassa pel nomenament de dues infermeres com a directores d’un centre d’atenció primària de Terrassa i de caps de servei de l’Hospital de Terrassa. El jutjat social número 3 de Terrassa ha dictaminat en favor del sindicat de metges sota l’argument que aquests càrrecs requereixen un nivell acadèmic i d’especialització tècnica en cap cas inferior al del personal mèdic, atenent la seva condició de facultatiu o facultativa.
El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) manifesta que per llei, les infermeres i els infermers “també són facultatius, tal com determina la Llei 44/2003, d’Ordenació de les Professions Sanitàries (LOPS)”. Una convocatòria d’aquest tipus requereix tenir un grau en ciències de la salut, la qual cosa entra en conflicte amb l’argumentari de la sentència que estipula la necessitat que sigui un “facultatiu especialitzat en medicina i cirurgia.” Ester Giménez, presidenta de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), explica que “ara s’ha fet un recurs i s’ha paralitzat, però la resolució és l’anul·lació. Al que respon l’exclusió de les infermeres no s’entén, les infermeres ja fa anys que podem accedir als càrrecs de direcció de centres”.
La presidenta del sindicat Infermeres de Catalunya, Núria Guirado, apunta que Metges de Catalunya torna a “deixar-se en evidència quan manifesta que sols un metge pot ocupar càrrecs directius i de gestió com si la carrera de Medicina portés ad hoc aquesta capacitat”. Per la seva banda, Giménez explica que des d’AIFiCC no entenen que Metges de Catalunya “s’hagi ficat en aquest tipus de denúncia, ja que això són processos de selecció que especifiquen el perfil que es requereix per aquell lloc de treball”. El COIB manifesta que “de manera implícita, la sentència considera que les infermeres tenen un nivell acadèmic i de capacitats tècniques inferior al dels metges, cosa que no s’ajusta a la realitat”, al que Ester Giménez apunta com a problema perquè “el que hauria de prevaldre és la persona més capacitada, en aquest cas en gestió, que és independent a la categoria professional que un tingui”.
El sostre de vidre frena l’ascens de les infermeres
La presència d’infermeres en càrrecs directius és encara avui dia anecdòtica. Un dels centres demandats i dels quals s’ha anul·lat el nomenament d’una d’elles, havia estat anteriorment dirigit per una infermera durant 12 anys, segons explica Ester Giménez.
“És veritat que les infermeres tenim un sostre de vidre per a ascendir, hi ha poques infermeres en llocs de decisió, hi ha poques infermeres com a directores de primària, però n’hi ha i fa anys. El que s’hauria de fer és augmentar aquest percentatge, no reduir-lo, perquè com es veu, aporta una visió diferent de la medicina i és important que hi hagi una variabilitat per enriquir i per millor la gestió dels centres”, afegeix la presidenta d’ AIFiCC. “Malauradament, encara estem envoltats majoritàriament per un model jerarquitzat en què habitualment, si s’ha de decidir entre 2 candidats, es decideix pel que és metge”, explica Núria Guirado sobre aquests processos de selecció.
“Ens preocupa que constantment es prescindeixi d’infermeres al capdavant de càrrecs directius per substituir-les per metges, com si això fos garantia d’èxit. Com a exemple, només cal veure com ens va amb un sistema de salut obsolet, liderat per metges, amb una visió mèdic centrista sense la visió àmplia de l’equip interdisciplinari i de les persones, des de la multidimensió dels problemes de salut”, declara la presidenta d’Infermeres de Catalunya.
I ara què?
Ester Giménez, sobre les passes a fer ara sobre el cas de la resolució judicial, mira endavant amb l’esperança que això no senti un precedent: “és la primera denúncia que coneguem hi ha hagut a Catalunya per un cas d’aquest tipus, esperem que el recurs sigui favorable per evitar en un futur noves denúncies d’aquest tipus”.
El COIB declara que ha posat el cas sota anàlisi dels seus serveis jurídics i que “en relació amb la sentència, que no és vinculant, els serveis jurídics de la corporació conclouen que la fonamentació del jutge no obeeix a la concepció actual de les professions sanitàries i que els raonaments jurídics continguts en la sentència són discutibles”.
El sindicat Infermeres de Catalunya també pretén moure fitxa, i és que Guirado afirma que “no ens quedarem de braços plegats i denunciarem qualsevol acte de coartació en la igualtat d’oportunitats per a ocupar llocs de direcció. A més defensem que la nostra visió és multidimensional de la persona i els equips, i podem oferir un bon lideratge. Animem al fet que altres perfils professionals manifestin el seu rebuig a aquests models de lideratge arcaics en què es valora una titulació per davant de les competències reals al càrrec que ocupen.”