Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Fent agafar de la mà cultura i salut, la iniciativa solidària “Girem Full”, impulsada per l’Hospital Clínic Barcelona, el Gremi de Llibreters de Catalunya i la Fundació Collserola, ha aconseguit 1.037 hores de recerca en immunoteràpia contra el càncer a través del foment de la lectura. Això ha estat possible gràcies a la campanya que ha engrescat estudiants i població en general a llegir i enviar ressenyes de les seves lectures. La suma d’aquestes ressenyes rebudes han donat la xifra de 1.037 hores considerades de dedicació a la lectura, un temps que es destinarà al Projecte ARI, des del qual es treballa la recerca de nous tractaments en immunoteràpia contra el càncer que es desenvolupen al campus Clínic, amb l’objectiu de fer-los accessibles a tothom a través de la sanitat pública.
La immunoteràpia cel·lular és una de les principals línies de recerca del Clínic Barcelona-IDIBAPS. El seu objectiu és desenvolupar nous tractaments que estiguin disponibles per tractar pacients amb diferents tipus de tumors sòlids o malalties hematològiques. D’altra banda, la recerca també se centra a millorar la funcionalitat dels CAR-T un cop arriben al tumor. Tal com expliquen els especialistes de l’Hospital Clínic, “la teràpia CART (anomenada així per les seves sigles en anglès de Chimeric Antigen Receptor T-Cell o receptor d’antigen quimèric de cèl·lules T), consisteix en la utilització dels limfòcits T del mateix pacient. A aquestes cèl·lules se’ls introdueix, mitjançant modificació genètica, una molècula similar a un anticòs que reconeix l’antigen tumoral (una molècula anomenada fragment ScFv) i un dels receptors de membrana dels limfòcits T. És per això que rep el nom de receptor “quimèric”.
La campanya “Girem full” ha estat un èxit com a impulsora de la recerca amb una fórmula solidària i participativa socialment, un compromís i presa de consciència de tota la ciutadania amb la recerca científica. Han estat 6.435 ressenyes que passen a ser 128.700 € que es destinaran a la recerca de la immunoteràpia contra el càncer. En la seva cloenda varen participar diferents especialistes en investigació oncològica, com el Dr. Aleix Prat, director de l’Institut del Càncer i Malalties de la Sang; Sònia Guedan, cap del grup Immunoteràpies cel·lulars pel càncer d’IDIBAPS; Ariadna Domènech, cap d’Infermeria de l’ICAMS; o la investigadora del grup Genòmica translacional i teràpies dirigides en tumors sòlids del CDB, Esther Sanfeliu.
Més de 30 escoles i gairebé 60 llibreries encarregades de recollir les 6.435 ressenyes de totes les persones, infants i adults participants han participat en la iniciativa. Ha estat una activitat que ha servit per al foment de la lectura entre els joves, ja que el 73% dels participants era menor de 15 anys. Els impulsors expliquen que “les ressenyes han arribat des de les quatre províncies catalanes i de les Illes Balears”.
La presentació dels resultats de la campanya es va fer al Paranimf de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut amb la presència de 300 alumnes d’algunes de les escoles que hi han participat, i també de la intervenció dels poetes Jaume C. Pons Alorda i Blanca Llum Vidal, a més de Toni Aulés, professor de ciències a l’Escola Frederic Mistral.
Esperança en la modificació cel·lular
A més de l’ARI-0001, per al tractament de leucèmies limfoblàstiques agudes i limfomes, l’ARI-0002h, per al mieloma múltiple i l’ARI-0003, per al limfoma, en els pròxims mesos també començarà un assaig amb el CAR-T HER2 per al tractament del càncer de mama. També s’han acabat els estudis preclínics amb el CAR-T ARI-0007 per tractar persones diagnosticades de leucèmia aguda limfoblàstica T. Fins a la data, més de 350 pacients s’han beneficiat del tractament amb l’ARI-0001 o l’ARI-0002h.
Un altre tipus de teràpia cel·lular són els TILs (de l’anglès Tumour-infiltrating Lymphocytes o Limfòcits infiltrants de tumor). El Clínic-IDIBAPS té actualment aprovat l’assaig TIL0001, essent un dels centres pioners en l’ús d’aquest tipus de teràpia en l’àmbit espanyol i europeu, per al tractament de càncer de mama.
No és la primera vegada que la lectura i la salut s’abracen en una iniciativa conjunta sumant sensibilitats que contribueixen a la millora de la vida de les persones. Per contribuir a fomentar la mirada reflexiva i l’actitud empàtica i compassiva en els professionals sanitaris, els impulsors de la iniciativa Llegir abans de curar coordinen i dinamitzen per a ells clubs de lectura presencials i virtuals. Aquest projecte de caràcter social va passar pel programa Impulsa Cultura, de la Fundació Catalunya Cultura, que té l’objectiu de millorar la gestió i sostenibilitat de projectes culturals amb seu o activitat a Catalunya.
Gràcies al programa Impulsa Cultura, doncs, la Societat Catalana de Bioètica, Barcelona Ciutat de la Literatura UNESCO i el projecte LletrA de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) van posar en marxa el seu espai web des del que conviden a accedir a un espai de suport, tant per als conductors dels futurs clubs de lectura, com per als participants, per a l’auto-formació, el diàleg, l’intercanvi i la participació.
Donen a conèixer lectures i també els diferents clubs de lectura ja en marxa. Una cita de l’escriptor i assagista belga Simon Leys els porta a prescriure literatura com a eina de formació humanística per a desenvolupar la sensibilitat dels professionals de la salut, un aspecte essencial que consideren que no és prou present en la formació sanitària. Leys va escriure: “Entre dos cirurgians igualment competents, procuri que l’operi qui hagi llegit Txékhov.”