Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
L’avenç en els diagnòstics i tractaments del càncer en els darrers anys ens permet parlar d’un present i un futur molt esperançadors. Gràcies en gran part a la investigació, avui és possible curar i fer cròniques moltes tipologies de càncer en circumstàncies abans impossibles de superar. Però el gran abast poblacional d’aquesta malaltia caracteritzada per la proliferació de cèl·lules de manera anòmala encara és una de les principals causes de mort, tant a Catalunya, com a tot el món.
Segons dades del Departament de Salut, a Catalunya l’any passat van morir, per càncer, 17.000 persones. Això equival a quaranta-sis persones cada dia i dues cada hora. El total de casos de càncer diagnosticats el 2024 van ser 45.600.
No és estrany, doncs, que la Marató de 3Cat hagi tornat a triar aquest any aquesta malaltia tan present i tant creixent per a destinar la recaptació dels fons per a la recerca en salut. Al càncer van estar dedicades també les edicions dels anys 2018, 2012, 2004 i 1994, a més de la primera, l’any 1992, els fons recollits de la qual van servir per a investigar la leucèmia. La recaptació serà, com cada any, aportada de manera individual i col·lectivament, a través de trucades o transferències telemàtiques per la societat catalana amb motiu de la celebració d’aquesta iniciativa solidària. Enguany, serà la 34a edició i tindrà lloc diumenge 14 de desembre.
Més divulgació
Com ja és habitual en el guió de l’amplíssima programació de la Marató de 3Cat, les entrevistes, reportatges i retrats reals de pacients i professionals sanitaris, també d’investigadors, esdevenen divulgadors des de la primera línia de la malaltia.
La comunitat científica pronostica que durant el 2025 els casos de la malaltia augmentaran un 3,29%. Aquesta és una tendència creixent des de fa anys que s’explica per l’increment de l’esperança de vida i el tipus d’hàbits de la societat.
Tal com es va explicar en la presentació de la nova edició de la Marató, a Catalunya, un de cada dos homes i una de cada tres dones tindran càncer en algun moment de la seva vida. En els homes representa la primera causa de mort, i els més habituals són el de pròstata, el colorectal, de pulmó, de bufeta i de fetge. Entre les dones és la segona causa de mort, després de les malalties cardiovasculars, i els més comuns són el de mama, colorectal, de pulmó, d’úter i el tumor cerebral. En edat pediàtrica, el càncer és poc habitual, però –per la seva gravetat– representa la segona causa de mort fins als 14 anys, després dels accidents. Cada any es diagnostiquen al voltant de 200 casos de càncer infantil i els més habituals són les leucèmies, els tumors cerebrals i els limfomes.
Els darrers anys, la recerca en càncer ha fet grans avenços per entendre com funciona la malaltia i ha permès crear noves eines de diagnòstic i nous tractaments, a més a més de desenvolupar una medicina personalitzada, que adapta les teràpies a cada pacient i a cada tumor, fet que n’augmenta l’eficàcia i en redueix els efectes secundaris. Tot això s’ha traduït en una supervivència més alta a càncers com els de mama, de pròstata o de colon i recte. Tanmateix, queda molt per avançar en càncers de mal pronòstic, amb una taxa de supervivència per sota del 30%, com són els de pàncrees, d’esòfag, de pulmó o de fetge, i els tumors cerebrals. En aquests casos, el futur passa per poder-los diagnosticar en fases primerenques i aconseguir teràpies efectives, dos factors que actualment no existeixen.
Impacte transversal
Per a totes les persones, adults i infants, i les seves famílies, el càncer no només suposa un impacte físic molt gran, sinó que té unes conseqüències emocionals de gran importància al llarg de la seva vida. Tot l’entorn de la persona diagnosticada de càncer comparteixen la incertesa que hi pot haver en cada moment del procés.
Aquesta nova edició de la Marató vol contribuir a conscienciar sobre tot allò que està a l’abast de la ciutadania per prevenir i detectar la malaltia a temps i, destinarà recursos a la recerca oncològica de Catalunya, un sector punter a nivell internacional que podrà aportar avenços tangibles en la qualitat i l’esperança de vida de les persones afectades. El Patronat de la Fundació ha aprovat aquesta temàtica a proposta de la Comissió Assessora Científica, a partir de les sol·licituds rebudes a l’última convocatòria de propostes de malalties, celebrada el 2024.
Present i futur
Per poder tractar més càncers amb èxit, de manera menys invasiva per als pacients i preservant-ne al màxim la qualitat de vida, cal que la recerca avanci en la detecció precoç, els tractaments i el diagnòstic de la malaltia. En l’àmbit de les teràpies, es necessiten tècniques que garanteixin més precisió en cirurgia i en oncologia radioteràpica i s’ha d’avançar en la immunoteràpia, amb un futur molt prometedor. Pel que fa als diagnòstics, la recerca oncològica està fent moltes passes endavant en tècniques com la biòpsia líquida, que permetrà detectar la malaltia abans, controlar la resposta als tractaments i anticipar recaigudes. Així mateix, cal avançar en el coneixement de com es produeix la metàstasi.
Els experts destaquen que un dels factors clau per augmentar l’esperança de vida és fomentar la prevenció, i és que al voltant del 50% dels càncers es podrien evitar seguint hàbits de vida saludables, fent-se revisions periòdiques i participant en les campanyes de detecció precoç. Concretament, a Catalunya, hi ha establerts programes de cribratge per als càncers de mama, colorectal i de coll d’úter. Els hàbits saludables inclouen seguir una alimentació equilibrada, evitar el tabac i el sedentarisme, limitar el consum d’alcohol i vacunar-se de virus associats a certs càncers, com són el papil·loma humà i l’hepatitis. Tot i que es coneixen aquests factors, és necessària encara més investigació per identificar més elements de risc i poder prevenir la malaltia de manera més efectiva.
Des de la seva primera edició, el desembre del 1992, la Marató ha recaptat 254 milions d’euros i ha finançat 1.048 projectes de recerca, desenvolupats per 1.762 equips d’investigació, que han implicat 10.900 investigadores i investigadors. Això la converteix en una de les principals fonts impulsores de la recerca a Catalunya i en una potent plataforma de sensibilització social i divulgació científica.