Les canonades de fibrociment a base de fibres d’amiant i ciment es van generalitzar en les xarxes d’aigua a Catalunya, Espanya i Europa als anys 40. És l’expressió de l’auge econòmic de la indústria cimentera i del sector de la construcció.
La Directiva Europea 1999/77 de 26 de juliol de 1999 ja limitava l’ús i comercialització de substàncies com l’amiant i per extensió el fibrociment de les canonades de fibrociment.
A l’Ordre de 7 de desembre de 2001, Espanya va transposar la Directiva Comunitària 1999/77/CE, per la qual es prohibeix l’ús i comercialització de tota mena d’amiant i dels productes que ho continguin. Des de 2003 estan totalment prohibits, tant en usos com en comercialització per la Directiva europea 2003/18/CE, i es marca la seva substitució per altres materials donada la seva potencial perillositat en el temps.
Davant aquestes constatacions, els països desenvolupats van anar prohibint gradualment l’ús de l’Amiant i els seus derivats. En l’estat espanyol es prohibeix totalment la utilització de l’amiant l’any 2001 (Ordre Ministerial de 7 de desembre de 2001), avançant-se així al termini màxim de 2005 previst per la UE.
A causa de l’estès del seu ús, s’aprova finalment l’any 2006 el Reial decret 396/2006, el 31 de març, en el qual s’estableixen estrictes mesures de seguretat aplicables als treballs amb el risc d’exposició a l’amiant. El fibrociment o “amiant-ciment” és un material artificial obtingut per la mescla íntima i homogènia d’aigua, ciment i fibres d’amiant, en les quals aquestes representen entre el 10 i el 25% de la mescla.
El 14 de març de l’any 2013, el Parlament Europeu va aprovar una resolució clara on fa referència a la presència d’amiant en les xarxes d’aigua i més detalladament en “l’aigua potable que es distribueix a través de conductes d’amiant-ciment”. En el seu apartat 37, es posa l’accent, principalment, en les malalties cancerígenes relacionades amb la inhalació d’amiant, com el càncer de pulmó i el mesotelioma pleural.
La ingestió d’aigua procedent de canonades de fibrociment i contaminades amb aquestes fibres són reconegudes com a risc per a la salut i poden trigar diversos decennis i, en alguns casos, més de quaranta anys, a manifestar-se. Els símptomes de malaltia per exposició a l’amiant van ser durant molts anys difícils de detectar, ja que solen aparèixer entre 10 i 40 anys després de l’exposició al material, com són càncer de gola, de ronyó, d’esòfag i de vesícula biliar.
Malgrat la prohibició total, a les nostres ciutats i pobles de Catalunya i al conjunt de l’estat, queden milions de tones d’amiant que poden suposar un potencial risc per a la salut de les persones. L’exposició es produeix en ingerir aliments o líquids contaminats amb asbest, com amb l’aigua que flueix per canonades de fibrociment.
Per part seva, l’Enquesta Nacional de 2012 de Subministrament d’Aigua Potable i Sanejament a Espanya, realitzada per l’Associació Espanyola de Proveïments d’Aigua i Sanejaments (AEAS) i l’Associació Espanyola d’Empreses Gestores dels Serveis d’Aigua a Poblacions (AGA), estima la longitud de les xarxes de proveïment en 150.000 km i en 95.000 km les xarxes de sanejament o clavegueram. Tots dos informes coincideixen que, quant a la propietat o titularitat de la gestió de les xarxes de proveïment d’aigua, el 60% seria gestionada totalment o parcialment per administracions públiques.
La comissió de medi ambient del congrés dels diputats va aprovar el juliol passat 2017 una resolució que insta el govern comunitats autònomes i ajuntaments a eliminar els més de 40.000 km de fibrociment en un temps inferior a cinc anys.
Nosaltres creiem que el ple municipal de Mollet del Vallès hauria d’adoptar els següents acords:
- Establir un pla a curt/mitjà termini per a erradicar aquest material nociu d’equipaments públics i privats (col·legis, hospitals, canonades i tots els elements que estiguin afectats per aquesta substància).
- Eliminar aquest risc greu per a la salut pública. Un problema que no sols afecta als usuaris i consumidors d’aigua potable, sinó també als mateixos treballadors/as que han de manipular i reparar aquest tipus d’instal·lacions.
- Dur a terme una auditoria sobre la quantitat i situació de les conduccions d’aigua potable i altres materials de fibrociment existents en les xarxes d’aigua potable i edificis públics i privats de la nostra ciutat.
- Elaborar un Pla pluriennal econòmic i tècnic per a la total Eliminació de les Conduccions d’Aigua Potable i altres materials de fibrociment públics i privats a Mollet del Vallès, en el qual haurien de col·laborar en el seu finançament la Diputació de Barcelona la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Mollet.