Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Després de l’arribada al nostre país de la primera remesa de vacunes pediàtriques contra la Covid-19, aquest dimecres ha començat l’administració de la primera dosi en nens de 5 a 11 anys a les diferents comunitats autònomes. La vacunació s’ha iniciat amb els menors de més risc i en les cohorts de més edat.
Tot va començar a finals de novembre, quan l’Agència Europea del Medicament (EMA) va recolzar l’extensió de la llicència al continent de les farmacèutiques Pfizer i BioNTech per a l’ús de la pauta en aquest grup de població. El 7 de desembre, la Comissió de Salut Pública (CSP) del Sistema Nacional de Salut espanyol va aprovar aquest procediment.
Si bé la investigació per tenir vacunes disponibles contra el SARS-CoV-2 ha estat ràpida, el desenvolupament de compostos adaptats a la població infantil no ha estat prioritari donat l’impacte menor en aquesta població.
Si bé la investigació per tenir vacunes disponibles contra el SARS-CoV-2 ha estat ràpida, el desenvolupament de compostos adaptats a la població infantil no ha estat prioritari donat l’impacte menor en aquesta població. Tot i això, els menors suposen part de la cadena de contagi.
La infecció en nens sol ser lleu fins i tot en nounats i posseeix molt baixa mortalitat, però amb alguns casos greus. En general, es contagien d’un adult –perquè són menys contagiosos– i fora de l’àmbit escolar. Des que es va iniciar la pandèmia hi ha hagut a Espanya 10 morts en menors de 10 anys i més de 180 ingressos a UCI pediàtrica.
“El benefici individual per als nens és molt escàs, però no zero”, explica a SINC Roi Piñeiro, cap del Servei de Pediatria de l’Hospital Universitari General de Villalba. “La seva càrrega de la malaltia justifica la vacuna. Hi ha altres patologies davant de les que ja estem vacunant la incidència de les quals de casos greus és fins i tot menor que a la Covid-19”.
En aquest context, l’Associació Espanyola de Pediatria d’Atenció Primària (AEPap) subratlla la importància d’aquesta vacunació per protegir els nens i les nenes, en especial, els que tenen factors de risc. Tot i que la població pediàtrica presenta quadres menys greus que altres grups d’edat, hi ha casos on és especialment important immunitzar.
El benefici individual per als nens és molt escàs, però no pas zero. La càrrega de la malaltia justifica la vacuna. Hi ha altres patologies enfront de les que ja estem vacunant la incidència de les quals de casos greus és fins i tot menor que a la Covid-19.
“Aquest gran ventall de manifestacions de la infecció ha generat dubtes en alguns pares, que pregunten sobre la conveniència o no de vacunar”, apunta Pedro Gorrotxategi, vicepresident d’AEPap. “Però la vacunació en aquest grup dʻedat és important i necessària”.
Efectivitat i efectes secundaris
Aquesta mateixa setmana, el Comitè Assessor de Vacunes de l’Associació Espanyola de Pediatria (AEP) i la Societat Espanyola d’Infectologia Pediàtrica (SEIP) han publicat un document que revisa l’evidència científica disponible sobre la vacunació pediàtrica davant de la Covid-19 a Espanya. L’informe resol que la vacunació és la mesura més efectiva per combatre la pandèmia actual.
“Les mesures no farmacològiques -com el distanciament físic i la higiene respiratòria i de contacte- contribueixen al control de la disseminació de la infecció, però algunes no es poden mantenir de manera indefinida sense que s’afecti la normalitat desitjada”, sosté.
Els assaigs clínics realitzats en aquesta edat han demostrat que la vacunació és eficaç i segura. Els principals efectes secundaris són els habituals: febre, calfreds, cansament, cefalea i miàlgies.
Igualment, el treball subratlla que els assaigs clínics realitzats en aquesta edat han demostrat que la vacunació és eficaç i compta amb un perfil de seguretat favorable. Els principals efectes secundaris són els habituals: febre, calfreds, cansament, cefalea i miàlgies.
Per a Piñeiro, membre també del Comitè de Medicaments de l’AEP, “la relació benefici/risc de la vacuna és favorable. El risc d’efectes negatius greus és més baix que les possibles complicacions que poden aparèixer en cas de malaltia. S’han administrat més de cinc milions de dosis en nens de 5 a 11 anys a altres països i de moment no s’ha registrat cap cas greu de miocarditis”.
A més, cal considerar que la vacunació en els nens disminuiria la càrrega de malaltia en aquest grup d’edat -actualment el de més incidència amb més de 200 casos per 100.000- i les seqüeles col·laterals de la pandèmia en nens i adolescents, com la manca de regularitat en l’escolarització i els trastorns de salut mental.
“S’ha de tenir en compte també que la circulació del virus facilitada per les cohorts de població sense vacunar, com són els nens, podria facilitar la selecció de variants per a les quals les vacunes actuals poguessin ser menys eficaces”, subratlla l’informe.
Quan es va vacunar els adolescents de 12 a 18 anys va disminuir la incidència en aquesta franja d’edat. Ara s’espera que passi el mateix entre els 5 i 11 anys, la població més afectada en aquest moment.
Pel que fa a les previsions en els propers mesos, Gorrotxategi assegura que “quan es va vacunar els adolescents de 12 a 18 anys va disminuir la incidència en aquesta franja d’edat, i ara s’espera que passi el mateix entre els 5 i 11 anys, la població més afectada en aquest moment”.
Informar millor que recomanar
La vacuna contra la Covid-19 s’ha demostrat eficaç i segura en menors, tant en nens com adolescents, tot i que sempre s’ha de prioritzar en adults i poblacions de més risc. En els més petits, es tracta d’una decisió que cal prendre en funció de la situació epidemiològica i de la contribució al control de la infecció a la comunitat.
“La vacunació infantil pot servir com a protecció no només individual, sinó també de les persones vulnerables del seu entorn”, afirma Francisco Álvarez García, pediatre d’Atenció Primària al Centre de Salut de Llanera (Astúries) i coordinador del Comitè Assessor de Vacunes de l’AEP, en declaracions al Covid-19 Vaccine Media HUB.
“Es recomana pel dret a la protecció individual dels nens enfront d’una malaltia, que encara cursant lleu en general ho pot fer de forma greu, així com per donar suport al manteniment d’espais educatius segurs, que permetin una normalització de l’escolaritat, relacions interpersonals i benestar psicoemocional d’aquests nens”, afegeix.
La vacuna es recomana pel dret a la protecció individual dels nens davant d’una malaltia, que encara cursant lleu en general ho pot fer de forma greu. – Francisco Álvarez García, pediatre
Això sí, per a Piñeiro “és millor informar que recomanar, ja que en el moment que un sanitari recomana influeix en els pares. I totes les decisions han de ser respectades. Hem d’avisar les famílies sobre l’existència de la vacuna, la seva efectivitat i els possibles efectes secundaris, així com la baixa incidència de la malaltia en nens i l’escàs risc de complicacions”.
“Cada nen vacunat ens acostarà una mica més al final de la pandèmia, almenys tal com l’hem conegut. L’última etapa no és l’erradicació del coronavirus, sinó aprendre a conviure amb aquest virus sense col·lapsar el sistema sanitari”, conclou el pediatre.
Aquest és un article original de l’Agència SINC. Llegeix-lo en castellà aquí
2 comentaris
En mi opinión la gestación subrogada es un método muy eficaz , ya que da el resultado positivo para aquellos que no pueden tener hijos . Y eso puede parecer un milagro , como fui en nuestro caso en Ucrania. Nuestra haji nació con ayuda de gestación subrogada en el centro de Feskov. De verdad, ellos han cambiado nuestra vida para siempre …y nos dio una oportunidad tremenda de ser padres !
Hola, estás hablando de este centro https://maternidad-subrogada-centro.es?