Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Fa un mes es va viure un nou accident químic al Camp de Tarragona. L’explosió d’un reactor a l’empresa Industrias Quimicas del Óxido de Etileno S.A. (IQOXE) va provocar un incendi al polígon sud de la petroquímica, situat al municipi de la Canonja. L’accident, que va deixar diversos ferits i tres morts (un veí del barri de Torreforta – a 3 km de la planta –, l’encarregat i un altre treballador de l’empresa), es va produir en una empresa que tracta amb un gas especialment inflamable: l’òxid d’etilè, que s’utilitza com a desinfectant.
L’explosió ha reobert debats latents a una zona molt sensibilitzada pels perills inherents d’acollir el complex més gran d’aquestes característiques del sud d’Europa. És l’«enèsim accident al Camp de Tarragona provocat per l’activitat de la petroquímica i per la manca de control per part de governs», denuncia Cel Net, una plataforma creada el 2008 per veïns del complex petroquímic de la Vall del Francolí.
«Es demostra, un cop més, que ens trobem envoltats d’un perill inassumible que tanmateix és tolerat i aplaudit per part d’una classe política irresponsable i aliena a les necessitats reals de la població», afegeixen des del Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC), una associació de defensa i estudi de la natura per la millora del medi ambient de les terres de l’Ebre, Priorat, Conca de Barberà i Camp de Tarragona des del 1985.
Les diferents entitats ecologistes del territori coincideixen en denunciar una mala gestió per part de les autoritats públiques de les comunicacions en els moments posteriors de l’accident, tant pel que fa als efectes del gas sobre la salut de les persones com pels passos que la ciutadania havia de seguir per protegir-se. «Les declaracions de les autoritats sobre la innocuïtat del producte cremat en aquesta explosió són irresponsables, igual que el mal funcionament del pla d’autoprotecció, més tenint en compte la possibilitat d’un efecte dominó en una zona tan massificada», exposen des del GEPEC-EdC.
Els membres d’aquest grup d’estudi recorden que, quan hi ha un accident amb un producte tòxic – com ho és l’òxid d’etilè, «al risc inherent del producte que s’inflama cal afegir-hi el risc associat als gasos i fums derivats de la deflagració o combustió». En el cas d’aquest gas, expliquen, «els seus efectes passen des d’irritació a les vies respiratòries, trastorns a l’aparell digestiu i neurològics fins a avortaments espontanis, sense menystenir els efectes cancerígens i mutagènics demostrats que té aquest compost sobre les cèl·lules».
Sobre els protocols d’avís i autoprotecció, les entitats denuncien que s’ha demostrat que el PLASEQCAT (Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya) no és una eina eficient. «La desinformació des dels canals oficials ha arribat tard i esbiaixada, per la qual cosa la població s’ha hagut d’informar mitjançant les xarxes socials per entendre que el que estava succeint era veritablement greu», diuen des del GEPEC-EdC.
Des d’Ecologistes en Acció, recorden també que no van funcionar les sirenes per avisar a la població ni hi ha hagut coordinació entre administracions. «La població no en té ni idea del que ha de fer ni on ha d’anar per fugir del perill de l’accident i l’única opció que se li dona és el confinament», denuncien des de l’entitat.
Els grups ecologistes exigeixen canvis a les administracions
Per tot això, els diferents grups ecologistes reclamen que es revisi la normativa de seguretat i riscos laborals de la petroquímica per part de la Generalitat i es faci un estudi exhaustiu de l’impacte de les indústries sobre la salut. També demanen un nou Pla de Seguretat davant del Risc Químic, que tingui en compte l’efecte dominó i disposi de mecanismes de comunicació clars i efectius davant una emergència en temps real.
Des del GEPEC-EdC, també volen que es revoqui l’autorització de funcionament d’IQOXE i es depurin les responsabilitats penalment. «No ens conformarem amb una sanció econòmica», afegeixen. A la Plataforma Cel Net consideren necessari disposar d’una «nova legislació que controli, reguli i redueixi l’impacte de la indústria contaminant, que acabi amb el risc permanent i la impunitat amb què actuen les empreses». Per Ecologistes en Acció, «la concentració massiva d’indústries perilloses en aquest complex petroquímic, i els successius accidents que es produeixen fa necessari replantejar les instal·lacions avui existents a Tarragona cap a una indústria més sostenible, més ecològica i sobretot més segura».
«Són moltes més les morts prematures i malalties produïdes durant anys», es queixaven des de Cel Net. I és que l’impacte de tenir el complex petroquímic més gran del sud d’Europa a només 2,5 km de la població, fa que sigui un «còctel químic convertit en polvorí» que constantment interfereix en la vida de les persones i el medi ambient en forma de sorolls, males olors, contaminació i inseguretat permanent. «Cal tenir en compte que, més enllà d’accidents com aquest, la indústria té un risc i impacte permanent i diari en la salut del territori i la població, provocant morts prematures i malalties de manera continuada», recorden des de la plataforma.