Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La nova publicació anual en paper de El Diari de la Sanitat –Infermeres. Per amor a la vida– inclou un conjunt d’entrevistes, reportatges, informacions i opinions que fan referència a diversos àmbits de la salut, però se centra especialment en el col·lectiu de la infermeria, un sector que fa anys que se sent menystingut per governs i administracions i que fa uns mesos va protagonitzar una de les mobilitzacions més multitudinàries i unànimes que es recorden del sector sanitari.
Les seves demandes i reivindicacions compten amb el suport de la ciutadania, i El Diari de la Sanitat també vol donar veu a aquest col·lectiu. Infermeres. Per amor a la vida, amb més de 100 pàgines, vol ser una reivindicació de la professió d’infermera i infermer; d’aquells “professionals que ens cuiden i curen; que tenen un impacte crucial en la salut i en el benestar global de la població. Ho han demostrat en moments crucials de la història, i cada dia, a l’atenció primària, als hospitals, a tots els centres de salut. Amb un treball ple d’humanitat, compromís i qualitat professional”, tal com apuntem a l’editorial de la revista.
Publicacions amb “mirada d’infermera”
Entre els temes destacats d’aquesta edició hi trobem una conversa sobre l’ofici d’infermera que protagonitzen dues professionals sanitàries, Antonia Raya i Irene Martín –una és infermera de l’atenció primària i l’altra de l’àrea d’oncologia de l’Hospital Clínic– que a la vegada són mare i filla. Reflexionen sobre la “mirada d’infermera”, sobre com veuen i viuen la professió i sobre la seva passió per les cures i el seu interès i vincle amb els pacients. La revista també dona veu en aquesta edició a Carmen Vila Gimeno, infermera ja jubilada que ha publicat recentment el llibre Donant visibilitat infermera. Evolució de les cures infermeres a l’Hospital del Mar de Barcelona, on s’explica la història del centre sanitari i la trajectòria de les infermeres que hi han treballat des de la seva posada en marxa. També Berta Rodoreda, infermera al CAP de Santpedor i investigadora de la Unitat de Recerca i Investigació de l’ICS, destaca en una entrevista la importància de conèixer els determinants socials a l’hora de diagnosticar i valorar l’estat de salut de les persones; i la llevadora Gemma Martínez, del Col·legi d’Infermeres i Infermers de Tarragona, alerta de la manca de llevadores que hi ha a Catalunya i resalta la sobrecàrrega de feina que això suposa per al col·lectiu, que suporta jornades d’entre 37 i 60 hores setmanals.
La nova revista també recull les principals preocupacions dels professionals de la salut. Entre d’altres, la síndrome del professional cremat –també conegut com a “burnout”–, l’assetjament sexual en l’àmbit sanitari o el debat sobre la necessitat d’eliminar o no les guàrdies de 24 hores entre el col·lectiu mèdic. Una part de la nova publicació també destaca la importància d’educar en hàbits saludables i apostar per la qualitat de vida.
Implicació necessària
La publicació d’aquesta revista és possible gràcies al suport de subscriptors i suscriptores compromesos amb la defensa del dret universal a la salut i d’un periodisme independent especialitzat en Sanitat. En un moment en què la informació veraç i rigorosa és més necessària que mai, subscriure’s a El Diari de la Sanitat, per només 25 euros l’any, és una bona manera de sostenir un projecte periodístic que lluita per la transparència, l’equitat i els drets humans a través de l’anàlisi i la difusió del coneixement.