La instrucció del cas Innova avança. El magistrat Diego Álvarez de Juan, al capdavant del macrocas de presumpta corrupció sanitària a Reus, dóna per finalitzada la instrucció d’una de les quinze peces en què està dividit el cas, segons una interlocutòria emesa aquest divendres. El magistrat responsabilitza el llavors director de l’empresa municipal Innova i expresident de l’Institut Català de la Salut (ICS) Josep Prat, l’exalcalde de Reus Lluís Miquel Pérez (PSC) i l’arquitecte Jorge Batesteza dels delictes de prevaricació, malversació de fons públics, tràfic d’influències, defraudació a l’administració, blanqueig de capitals i falsedat documental per la seva implicació en la construcció de l’Hospital Sant Joan de Reus. També imputa els mateixos delictes a altres membres d’Innova com la directora econòmica Ester Ventura, la secretària Natalia Torrell o José Vicente Gomez, director d’obres i projectes de l’empresa municipal. Amb la instrucció d’aquesta peça finalitzada el jutge dóna un termini fins el 26 de novembre per tal que el Ministeri Fiscal així com les acusacions personades sol·licitin obertura de judici i formulin escrit d’acusació o el sobreseïment de la causa.
La peça tancada ara pel jutge, la número dos, és la que investiga la contractació de l’ex-alt càrrec del Servei Català de la Salut (CatSalut) i arquitecte Jorge Batesteza per part d’Innova com a assessor tècnic en la construcció de l’Hospital Sant Joan de Reus. Concretament, investiga si la contractació de Batesteza va fer-se d’acord amb la legislació vigent així com si els treballs contractats es van fer o no.
Jorge Batesteza, l’arquitecte contractat ‘a dit’
“Jorge Batesteza va ser ‘col·locat a dit’ a Innova i així ho va reconèixer Josep Prat Domènech en seu judicial el 2013”, s’assegura en la interlocutòria. L’arquitecte Jorge Batesteza, que va ocupar diferents càrrecs al Servei Català de la Salut entre 2000 i 2007, va ser contractat al deixar el seu lloc a la Generalitat, com a supervisor tècnic per Innova en el projecte de construcció del nou hospital de Reus. Per aquesta funció, Batesteza va arribar a cobrar un total de 387.000 euros més IVA a través de tres contractes consecutius subscrits amb el holding municipal. Segons el jutge, el procés de contractació es va fer sense subjectar-se a les normes de contractació pública.
Sobre si Batesteza va fer la tasca per la qual va cobrar aquests diners i va facturar gairebé 9.000 euros en concepte de desplaçament, el jutge sosté que “no ha fet tots els treballs contractats amb Innova en els termes que es recollien en els contractes ni consta que hagi estat a l’hospital Sant Joan de Reus totes les vegades per les que va facturar desplaçament”. Segons les actes de seguiment de les visites d’obra la signatura de Batesteza només apareix en 14 d’un total de més de 115 actes i només va arribar a elaborar quatre informes mensuals sobre l’evolució dels treballs quan s’esperava d’ell un total de 43 (pels quals sí que va presentar factura).
A banda de la seva contractació com a supervisor tècnic l’arquitecte també va ser subcontractat com a ‘Project Manager’ per l’empresa adjudicatària del seguiment de la redacció i auditoria de qualitat dels projectes del nou hospital, la UTE Euroconsult Catalunya S.A. -AXXO Gestión Proyectos SL, a través de BBATS, empresa creada per Batesteza el 2008. Segons el jutge la contractació de Batesteza per aquesta funció va tenir un sobrecost de 116.293 euros (més IVA).