Aquest és un article publicat a eldiario.es
El mes passat un equip d’investigadors anunciava un cop més un suposat avenç en anticoncepció masculina. No obstant això, de nou les esperances de trobar un mètode que permeti als homes compartir les responsabilitats de la planificació familiar han caigut en sac foradat. Els investigadors anunciaven en un article publicat en una revista científica que el comitè mèdic havia suspès l’assaig a causa dels efectes adversos del fàrmac.
El mètode en qüestió consistia en una injecció de testosterona juntament amb un implant de progesterona. Va mostrar una eficàcia superior a la del preservatiu i fins i tot a la de la píndola femenina. No obstant això, “el comitè de seguretat va considerar que el nombre d’efectes secundaris, en particular els canvis d’humor, eren massa”, explica a eldiario.es Mario P. Festin, un dels autors de la investigació i responsable del Departament de Salut reproductiva de l’Organització Mundial de la Salut, principal promotor de l’estudi.
El comitè mèdic encarregat de supervisar l’assaig va interrompre la prova a causa que van sorgir alguns efectes adversos no greus, com acné, canvis d’humor o incidències sobre la libido -en aquest cas, augment-, tal com asseguren els autors de l’estudi en un article publicat a la revista The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolisme.
Efectes similars a la píndola femenina
Resulta paradoxal que es descarti el desenvolupament d’un anticonceptiu per uns efectes que són habituals, o fins i tot pitjors, en d’altres que ja es troben des de fa anys en el mercat, com la píndola femenina. Davant d’aquesta tessitura, Festin ha assegurat que “si bé aquests efectes adversos poden ser considerats com de menor importància, també poden ser problemàtics per a certes persones”.
Per Jose Ramón Serrano, president de la Societat Espanyola de Contracepció, “aquests efectes són ridículs i són d’esperar perquè són els que tenen la majoria dels contraceptius”, afirma a eldiario.es. “Són efectes inherents al mètode i no són importants per a la salut. Aquests en particular són majoritàriament deguts a la injecció de testosterona”, explica aquest especialista.
Per què no hi ha píndola masculina?
El doctor Serrano reconeix que poden existir certes dificultats tècniques a l’hora d’aconseguir un bon anticonceptiu masculí, atès que “poden passar fins a dos o tres mesos perquè tinguin efecte” i, a més, “també costa un cert temps tornar a recuperar la fertilitat”. Això no passa amb la píndola, que actua de forma gairebé immediata i la fertilitat reapareix en el moment en què es deixa de prendre-la.
No obstant això, segons aquest especialista, “des de fa anys hi ha hagut estudis en fase 3 que estaven donant molt bons resultats i amb efectes secundaris mínims, com ara, però es van ficar en un calaix, fonamentalment per motius comercials”. Els investigadors del nou estudi ho confirmen. Assenyalen que “el desenvolupament de productes comercials s’ha estancat”. Segons els mateixos autors de l’estudi, la base d’aquest mètode, que suposa la utilització d’hormones, es coneix des de fa més de quatre dècades.
Encara que hi ha diversos estudis que tracten d’abordar l’anticoncepció masculina de formes alternatives, en l’actualitat amb prou feines hi ha companyies farmacèutiques que estiguin desenvolupant anticonceptius per a homes i només l’OMS, principal promotora d’aquest últim assaig, o algunes organitzacions sense ànim de lucre estan treballant en això.
Tot malgrat que segons el mateix estudi, més del 75% dels participants va assegurar estar satisfet amb el mètode i disposat a utilitzar-ho si estigués disponible. “Estic segur que que hi ha molts homes que estan conscienciats i que utilitzarien aquest tipus de mètodes, especialment aquells que tenen parella i que saben que la contracepció també és cosa d’ells”, explica Serrano.
La planificació familiar “no és cosa d’homes”
Però tot i la suposada falta d’incentiu comercial, també hi ha un problema cultural de fons: la planificació familiar i la contracepció es consideren majoritàriament com una cosa exclusivament femenina.
Serrano assegura que un dels principals problemes és que “l’anticoncepció masculina està mitificada, ja que es considera que no és cosa d’homes”. Segons aquest especialista, “els homes no s’embarassen, amb el que si no hi ha una parella amb la qual es comparteixi la fertilitat com una cosa comuna, és difícil que això s’accepti”.