Una nova iniciativa batejada com ‘Cercle de Salut’ pretén fer-se un espai en la reflexió i el debat sobre el sistema sanitari català. El cercle, que s’autodefineix com un think tank i rebutja definir-se com un grup de pressió o lobby, està promogut per persones vinculades amb el sector salut i té com a objectiu “promoure el debat serè sobre el sistema sanitari”. Així ho han explicat els impulsors de la iniciativa en la presentació feta aquest dilluns al vespre a l’auditori de l’Hospital Sant Joan de Déu davant de prop de 200 assistents, entre els quals s’hi ha pogut veure el director del Servei Català de la Salut, David Elvira.
Segons ha explicat el seu president, l’hepatòleg Miquel Bruguera, la iniciativa preveu funcionar com un think tank o centre de pensament i elaborar informes o organitzar debats, entre d’altres activitats, per tal de tenir projecció exterior i “estimular” el debat per fixar “bases de millora del sistema de salut”. Entre els problemes del sistema que ha mencionat durant la presentació Bruguera ha citat les llistes d’espera, els serveis d’urgències dels hospitals o la incapacitat del sistema de fer front a l’envelliment de la població arran de l’increment demogràfic.
Davant de la informació publicada les darreres setmanes en alguns mitjans, en la qual s’assegurava que el cercle naixia per fiscalitzar el conseller de Salut, Toni Comín, Bruguera ha negat que fos l’objectiu. “Nosaltres els hi hem d’ensenyar el que fem i facilitar-los el material d’estudi, el departament està en el seu dret de fer-ho servir o no”, ha dit.
Noms reconeguts del sector
Miquel Bruguera és reconegut en el sector. Entre 1994 i 2010 va ser president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona i del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya i tot i que el 2012 es va jubilar com a metge de l’Hospital Clínic segueix exercint al seu braç privat, Barnaclínic. El vicepresident del cercle és Lluis Bohigas, economista que ha treballat a la Generalitat de Catalunya i al Ministeri de Sanitat i va presidir també l’Associació d’Economia de la Salut. Entre els fundadors hi ha altres noms reconeguts en el sector com ara el de Núria Cuixart, Degana al Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, Olga Pané, gerent del consorci Parc de Salut Mar o Helena Ris, directora general de la patronal Unió Catalana d’Hospitals.
En busca de la transversalitat i d’aconseguir una “àmplia base social”, la iniciativa impulsada per professionals individuals exhibeix el suport d’entitats com ara el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona, el Col·legi d’Enginyers de Catalunya, el Col·legi d’Economistes de Catalunya, la Societat Catalana de Gestió Sanitària i el Centre de Recerca en Economia i Salut (CRES) de la Universitat Pompeu Fabra.
En una atenció prèvia als mitjans, Bruguera ha remarcat que “és una associació molt heterogènia per garantir que hi ha una transversalitat ideològica”. Segons ha explicat el cercle inclou perfils molt diversos i tot debat hi té cabuda sempre i quan no es toqui la universalitat i la gratuïtat del sistema públic. “Al ciutadà no li ha de preocupar tant la propietat del centre de salut on va, al que aspiren tots els ciutadans és que els metges ho facin bé i depressa”, ha dit Bruguera.
Alguns col·lectius, en contra del Cercle de Salut
Només tres setmanes després de la fundació oficial de l’associació de professionals -va fundar-se el 24 de gener- alguns col·lectius com la Marea Blanca de Catalunya, Acampada Clínic o la PAICAM s’han mostrat reticents a la creació del Cercle. De fet una prop d’una trentena de persones d’aquests col·lectius s’han concentrat a les portes de l’hospital durant la presentació del cercle per protestar contra aquest. Entre els crits que més s’han sentit durant la concentració hi ha els que han retret als fundadors que “siguin unes elits les que vulguin decidir com ha de ser el sistema sanitari”.
La declaració d’intencions del Manifest fundacional i la composició ha conduit a les les plataformes a veure en la iniciativa una intencionalitat de manteniment de l’statu quo del model català, un model de provisió pública mixt en el qual hi tenen cabuda centres de titularitat pública i privada.
En el manifest constitutiu els sotasignants destaquen com un aspecte positiu del model organitzatiu del sistema sanitari “la bona arquitectura del sistema, especialment per l’existència d’una cobertura universal i d’una xarxa de proveïdors de diferent titularitat” i declaren que “en els últims anys, malgrat els bons resultats acreditats, s’han multiplicat les crítiques al model basades freqüentment en un cert apriorisme ideològic molt poc fonamentat en dades”.
Per la seva banda, els col·lectius Acampada Mar, PAICAM i Tancada Clínic apuntaven en un article publicat per aquest diari que reclamen “un debat fugit d’apriorismes ideològics de debò”. “No acceptem la iniciativa del Cercle de Salut, ja que rebutja la possibilitat de canviar l’actual model de gestió”, conclouen en el mencionat article.