La Fundació Vicki Bernadet, dedicada a l’atenció a les persones que han patit abusos sexuals durant la infantesa o l’adolescència, reconeix amb el premi Fada a la Cultura 2017 a James Rhodes pel llibre autobiogràfic Instrumental. El premi, que s’entrega de manera bianual, vol reconèixer les obres que han col·laborat a lluitar contra els abusos sexuals infantils a través de la literatura, la música, el periodisme o les arts escèniques i audiovisuals.
Rhodes, guanyador de l’edició d’enguany, és un concertista de piano clàssic que, a través del llibre, explica els abusos que va patir per part del seu professor de gimnàstica quan tenia cinc anys i els seus intents de suïcidi. “És un text valent, honest i sense concessions que és capaç, al mateix temps, de commoure al lector i de fer-li comprensible situacions i actituds complexes”, expliquen els membres del jurat. “És una aproximació molt precisa dels efectes dels abusos sobre una persona concreta, sobre el pes del sentiment interioritzat de culpa i sobre el silenci social que ho oculta”, destaquen. El llibre ofereix una visió optimista del futur de les persones que han patit abusos sexuals.
El premi finalista ha estat per Chelo Álvarez-Stehle pel documental Sorres del silenci: onades de valor, que denuncia el tràfic sexual a Àsia i a Amèrica Llatina a través del testimoni de dones supervivents. Aquest film va fer reviure, també, els abusos sexuals que l’autora va patir quan era petita. Des de la Fundació destaquen el fet que “a través d’una estructura narrativa intel·ligent i sensible és capaç de posar en relació la mirada més genèrica i periodística amb la mirada interior, introspectiva i emocional. Es tracta d’un viatge interior on la realitzadora, a través de les situacions extremes de vinyes llunyanes, arriba a la platja de la seva infància per trencar el silenci de l’abús patit en la infància”.
La presidenta i fundadora de la Fundació, Vicki Bernadet, destaca “la importància d’un premi com el Fada per arribar des de la cultura a un públic més ampli i sensibilitzar sobre un tema tan difícil de tractar socialment com són els abusos sexuals a la infància”.
L’any 2015 la Fundació va atendre 857 demandes d’informació, 374 visites d’acollida, 261 teràpies psicològiques individuals, 16 persones en grups terapèutics i 36 atencions jurídiques. Dels casos atesos per la Fundació, el 72% dels abusos van ser a dins de la família: pares, germans, avis, oncles i cosins. Segons Laura Rodríguez, coordinadora del Centre Terapèutic i Jurídic de la Fundació, el secretisme al voltant dels abusos sexuals és el primer que fa que l’infant percebi que hi ha quelcom que no està del tot bé, per això “el primer pas per trencar el tabú que hi ha a la societat és reconèixer-ho i explicar-ho”.