El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs de l’Estat contra la llei catalana que garanteix l’accés sanitari universal amb càrrec a fons públics. La notícia es va donar a conèixer dissabte arran de la seva publicació al BOE. El què suposa a la pràctica aquesta admissió és la suspensió de la llei a l’espera d’una sentència definitiva. Com a precedents, la llei del País Valencià de la mateixa finalitat va ser finalment declarada inconstitucional pel Tribunal Constitucional.
La llei d’universalització de l’assistència sanitària amb càrrec a fons públics per mitjà del Servei Català de la Salut va ser aprovada pel Parlament de Catalunya el juny del 2017 i establia que totes les persones residents a Catalunya tenen dret a l’assistència mitjançant l’empadronament com acreditació. Aquesta llei responia al Real Decret espanyol que al 2012 deixava sense cobertura als immigrants en situació irregular. La decisió del TC ara suposa que, segons números estudiats pel Catsalut, amb la llei tombada, unes 180.000 persones quedarien excloses de l’atenció de la sanitat pública a Catalunya.
Davant la suspensió, la Marea Blanca ha instat Departament de Salut de Catalunya que continuï “garantint l’atenció sanitària pública i gratuïta sense exclusions a tota la ciutadania de Catalunya, desobeint si cal al Gobierno i al Tribunal Constitucional”. Ho demanen “per tal d’evitar que mori ningú per haver-li negat l’assistència deguda i possible a la que té dret com a ésser humà” i especifiquen que fer-ho suposaria un “genocidi per omissió”.
En aquest sentit, el responsable del Servei Català de la Salut van afirmar fa uns dies que mantindria la cobertura universal. David Elvira, secretari general en funcions del Departament de Salut i director del Servei Català de la Salut (CatSalut), especificava durant un acte celebrat de cara el Dia Mundial de la Salut que “el sistema sanitari català serà universal o no serà”. Declarava així que el sistema sanitari català seguirà garantint l’accés universal a la salut a totes les persones residents a Catalunya, independentment de la seva situació administrativa.
Elvira també va aprofitar per qualificar de “retrocés” el recurs d’inconstitucionalitat interposat per part de l’Estat espanyol. Per Elvira, el recurs “atempta contra l’ADN del sistema nacional de salut que som i que volem”, tot emfatitzant que “això no va de política, sinó de drets, d’un tan elemental com el de la salut”. També ha valorat que negar l’accés universal té conseqüències en termes de salut pública. “Qui defensi el recurs ha d’explicar si està d’acord en què es puguin produir 32.000 casos de malalties evitables amb la vacunació que es negarà a aquestes persones, o si es fa responsable de tenir menys instruments per a controlar brots epidèmics”, argumentava.
La Marea Blanca de Catalunya també aprofita el comunicat per demanar als professionals sanitaris que atenguin totes les persones en situació irregular en funció del seu deure d’atenció i del dret l’objecció de consciència. En el text fan esment a l’estudi que afirma que des de l’entrada en vigor del RD 16/2012 s’ha incrementat la mortalitat entre les persones en situació administrativa irregular que presentava fa menys d’una setmana Judit Vall i segueixen demanant la derogació immediata del RD 16/2012.