Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El grup de recerca Tecnatox-Laboratori de Tecnologia de Salut mediambiental de la URV ha decidit tirar endavant, amb recursos propis, una recerca per mirar d’evidenciar, amb dades científiques, si existeix una correlació entre determinades malalties i el fet de viure al voltant de les indústries petroquímiques de Tarragona.
El treball començarà amb 800 mostres que ja tenen d’altres estudis de medicina preventiva de la Facultat de medicina i Ciències de la salut i continuaran amb acords amb els centres d’atenció primària i hospitals per poder obtenir fàcilment mostres i informacions específiques. Es tracta d’un estudi que avaluï els efectes per a la salut de la població resident a la zona d’influència de la indústria petroquímica.
A través de la identificació de biomarcadors, pretenen determinar si la incidència d’algunes malalties a la població de l’entorn de les petroquímiques (com determinades al·lèrgies, problemes respiratoris) tenen relació amb la qualitat de l’aire que es respira en aquestes zones. Els estudis permeten establir la relació entre les causes de la malaltia i la influència d’aquestes en el desenvolupament o no d’aquesta.
El projecte hauria d’haver començat a desenvolupar-se durant aquest any, però els darrers accidents a la indústria han impulsat el grup a començar-lo immediatament. A mesura que es vagin obtenint resultats, el grup de recerca, liderat pel catedràtic de toxicologia, Josep Lluís Domingo, informarà la població dels resultats.
Domingo assegura que fa més de 30 anys que intenten fer aquests estudis però no han aconseguit el suport d’administracions públiques ni privades i és per això que ha decidit tirar-lo endavant amb fons propis.