Durant la roda de premsa diària, la consellera de Salut, Alba Vergés ha confirmat la incorporació de més de 1200 treballadors sanitaris per donar suport a la crisi derivada de la COVID-19. La contractació respon a 289 metges i metgesses, 365 infermers i infermeres, 36 persones ja jubilades per l’assistència directa i un centenar de jubilades per donar suport i fer seguiment de l’APP StopCovid19. D’altres disciplines, s’han fet fins a 278 noves contractacions. A més, fins a 270 estudiants s’han sumat com a suport al 061. Vergés també ha destacat que aquí s’hauria de sumar a totes aquelles persones que no tenen formació de grau però que són igual de necessàries com ara zeladors i auxiliars que també s’estan incorporant aquests dies als nous espais d’atenció.
Ha volgut també aprofitar per remarcar que aquestes noves contractacions serveixen per retornar l’activitat diària als centres on hi ha hagut més baixes. Així, a Igualada s’han incorporat 20 infermeres que vénen del cos de bombers i juntament amb els 171 professionals que ja s’han pogut reincorporar des de l’inici del brot, s’ha arribat a la capacitat de renovar l’activitat a l’hospital.
L’Hospital d’Igualada compta de base amb 225 llits als quals se’ls hi han sumat 75 llits per aquest brot i també 8 llits d’UCI més. Tenir més personal, ha explicat Vergés, els permet atendrà millor les ampliacions però també utilitzar menys les derivacions cap a l’Hospital General de Catalunya, on s’estaven duent casos des d’Igualada.
En relació a la necessitat de personal, ara mateix hi ha més de 3.000 professionals sanitaris amb la Covid-19. Ahir, Vergès i va avançar que Salut està augmentant les peticions de personal, també de metges cubans. “Hem demanat al Ministeri de Sanitat que els homologui els títols de forma temporal perquè puguin treballar segons la seva formació”. La titular de Salut va insistir que “la capacitat de triplicar els espais no serveix de res si no es poden dotar de professionals. Farem tot i més per tenir a disposició tot aquest personal”. Així, avui, i encara sense resposta pel què fa als metges cubans, Vergés ha explicat que des d’Exteriors s’està intentant gestionar l’arribada de personal xinès per donar un cop de mà des de la seva experiència davant l’epidèmia de coronavirus.
L’Atenció Primària, primordial
Com ja va comentar a la roda de premsa d’ahir, ha tornat a posar en valor el rol de l’atenció primària en l’abordatge de l’epidèmia de coronavirus. En tant que àmbit que “sempre està al centre de la cura de la població”, i en el marc de la reorganització del sistema sanitari necessari en el context actual, Vergés va ressaltar que la primària està intensificant l’atenció domiciliària (a les llars, però també a les residències de gent gran, de salut mental o de discapacitats) per al control i seguiment de pacients amb símptomes lleus de coronavirus, especialment de tipus respiratori.
En aquest sentit, Vergés va apuntar que la primària està seguint ara un total 47.373 persones amb símptomes lleus que no necessiten hospitalització, i està realitzant un miler de radiografies cada dia. “És un seguiment molt elevat i acurat, que serveix per decidir si escau una derivació hospitalària”, va dir Vergés.
Més espais Salut a l’Hospitalet de Llobregat
El Departament de Salut treballa en la construcció de l’Hospital temporal a Fira Salut ubicat a la Fira de Barcelona, a l’Hospitalet de Llobregat. L’Hospital Fira Salut començarà a funcionar amb 300 llits i està previst anar-lo ampliant fins arribar a uns 2.000. Tot i així, si fos necessari s’aniria ampliant en funció de les necessitats i disponibilitat de recursos. Es posarà en marxa amb uns 600 professionals sanitaris, entre metges, infermeria, auxiliars i zeladors.
En el muntatge de l’Hospital a la Fira hi participen més de 300 professionals, entre els quals també una quinzena d’entitats i organitzacions com Fira de Barcelona, Metges Sense Fronteres, l’Ajuntament de Barcelona amb els bombers i la Guàrdia Urbana, i també l’Ajuntament de l’Hospitalet i la seva Guàrdia Urbana, a més de la Diputació de Barcelona, els Mossos d’Esquadra i membres de l’exèrcit.
A banda, avui s’ha posat en marxa l’Hotel Renaissance Barcelona Fira de l’Hospitalet, del Grup Catalonia Hotels & Resorts, per tal de disposar d’un espai d’aïllament temporal per poder atendre les necessitats de persones afectades per la crisis del COVID-19.
L’entrada en funcionament d’aquest hotel salut, impulsada des del Servei Català de la Salut (CatSalut), servirà per reforçar la capacitat assistencial de l’atenció primària, dels hospitals de Bellvitge, de Viladecans, l’Hospital General de l’Hospitalet i l’Institut Català d’Oncologia (ICO).
L’hotel actuarà com un dispositiu d’atenció primària, atès per professionals sanitaris de l’Institut Català de la Salut (ICS), i donarà suport als pacients com si fossin atesos al seu domicili. El dispositiu afavoreix garantir l’aïllament i fer el seguiment i control de simptomatologia. De fet, l’estada mitjana prevista a l’hotel serà de 14 dies, des de l’inici de la patologia i depenent de criteris clínics.