Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Han nascut 9.000 infants, s’han realitzat 34.000 operacions quirúrgiques vinculades a malalties greus com ara el càncer, s’han atès 1800 situacions greus derivades d’accidents cardiovasculars, infarts o politraumatismes “perquè la vida no s’atura”. A més, també s’han realitat 49.000 proves complementàries i hi ha hagut 195.000 visites a especialistes per motius greus.
Aquestes són dades que ha facilitat Adrià Comella, director del Servei català de la Salut (CatSalut), ha comparegut en roda de premsa per explicar la situació actual del sistema de salut de Catalunya i com es reordenarà l’activitat assistencial per tal de fer front els propers mesos.
Comella ha valorat que “el Sistema ha pogut respondre a tot aquest embat però trigarem a poder tenir quelcom que s’assembli a la normalitat de la crisi”. El pla que tenen és iniciar una desescalada per tornar a la situació prèvia a la pandèmia i el dibuixen entenen que el sistema haurà de treballar convivint amb diferents realitats: possibles malalts COVID per un possible rebrot, seguiment de noves demandes de salut que es puguin generar no COVID i recuperació de totes aquelles activitats ajornades. En aquest sentit, Comella ha dit que es van prendre decisions excepcionals com ara “ajornar activitats sabent que estaria tot el sistema i tota la capacitat molt compromesa”.
Així, dels 12.000 llits convencionals de base, segons provisions, Comella assegura que s’han arribat a fixar 20.000 llits. A més, de 600 llits de crítics que hi havia s’ha passat a tenir 2000 llits. Entenent que el nombre de llits era baix per un país com Catalunya, Comella ha explicat que un cop acabi l’escalada es dotarà al sistema de 150 llits més de crítics de manera fixa que es sumaran als més de 600 que hi havia abans de la crisi.
Des del CatSalut també han tingut paraules dirigides a l’Atenció Primària, que entenen que està tenint un rol fonamental en la solució contra l’epidèmia i en el manteniment de la salut general de la població. Comella també ha destacat la capacitat que ha desplegat de manera física a domicili però també telemàtica per fer atenció a les persones més fràgils.
A banda, l’Atenció Primària, han remarcat, ha estat clau en la cobertura d’aquests espais addicionals com pavellons o hotels que s’han hagut d’obrir per assegurar poder superar els 12.000 llits de base que hi havia inicialment a Catalunya.
Per la seva banda, els centres sociosanitaris, segons Comella, han servit “d’esponjament i resposta amb un nivell de complexitat relativament alt ajudant hospitals i Atenció Primària”.
Per últim, Comella també s’ha dirigit a la població agraint l'”excel·lent resposta ciutadana a la crida de les autoritats per seguir un confinament responsable”.
Una desescalada lenta
Assenyalen la capacitat de reacció del conjunt de professionals sanitaris com un dels motius d’estar sortint d’aquesta crisi. Així i tot, Comella ha explicat que avui dia hi ha 684 persones a llits d’UCI i 1500 persones en llits base.
La conclusió d’això, per Comella és que les persones estan ocupant encara més de la capacitat habitual de llits que hi ha al país. L’ocupació està disminuint però d’una manera lenta en crítics i una mica més àgil en llits convencionals. Tot i així, Comella ha explicat que “no sabem quines conseqüències tindrà el desconfinament” i que “és possible que es generin nous casos” però que “la capacitat de resposta anirà millorant a mesura que es vagi desinflamant el sistema”. Per aquest motiu, tots els espais no habituals que ha ocupat el sistema encara necessitaran un temps per poder tornar a la seva funció original.
Comella ha volgut destacar que “l’epidèmia no es pot donar per acabada ni molt menys”. Ha citat els experts del món de la recerca per fer entendre que trobar una vacuna no és un procés ràpid: “trigarà bastants mesos i durant mesos haurem de conviure amb aquesta epidèmia i amb la resta d’elements de serveis sanitaris”. Es referia als de la mateixa demanda que el país genera cada any però també aquells processos que s’han hagut d’ajornar i s’hauran de recuperar de manera progressiva. Ha afirmat que s’espera tenir resolts tots aquests casos abans que acabi juliol
A banda de canviar les activitats, aquesta realitat canviarà els espais. Comella ha dit que el sistema haurà de treballar en dual: d’una manera més complexa perquè a la demanda normal s’haurà de sumar conviure amb una malaltia infecciosa i, per tant, tots els espais s’hauran d’adaptar. Ha especulat que segurament el sistema haurà de conviure així tot el 2020 i part del 2021. En aquest escenari, ha demanat que fem un ús el més racionals possible: “haurem de ser capaços de prioritzar, d’atendre i donar resposta a totes aquelles malalties que puguin comprometre de forma més greu i d’una forma més irreversible la capacitat de les persones”. “Priorització, seguretat i qualitat seran els eixos que ens hauran d’inspirar aquests propers mesos”, ha tancat.