Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
L’Institut Català de la Salut ha impulsat una peça teatral interactiva basada en casos reals de violència masclista i pensada per formar i sensibilitzar professionals sanitaris d’hospitals i atenció primària. El passat dimecres, 15 de juliol, la Biblioteca del Centre Corporatiu de l’Institut Català de la Salut va ser escenari de la presentació d’aquesta peça teatral, comptant amb la presència de la responsable d’Igualtat de l’ICS, Vanessa Garcia, i el director de la companyia Dara, Roc Esquius. La teatralització està pensada per representar-la en determinats hospitals i centres d’atenció primària de tot Catalunya, tant públics com concertats. A partir del mes de setembre, es preveu un mínim de 12 sessions arreu del territori amb un públic d’aproximadament 20 persones que permet participar tothom, sobretot en la part de debat.
L’obra teatral forma part d’un projecte formatiu per fomentar una bona detecció i abordatge de la violència masclista. S’ha finançat amb els fons del Pacte d’Estat contra la violència de gènere del Ministeri de Sanitat i l’ha executada l’Institut Català de la Salut (ICS) i la Unió Consorci Formatiu (UCF). El seu objectiu és, per una banda, conscienciar el professional sanitari, que és una peça cabdal en la detecció i l’abordatge de casos, així com en el tractament posterior de la dona que ha patit violència masclista i, per l’altra, fer palesa la necessitat de professionalitzar-se per fer millor aquesta tasca.
La conceptualització de la peça teatral ha anat a càrrec de la companyia Dara i l’ha guionitzada el seu director i dramaturg Roc Esquius, amb l’assessorament d’un grup d’expertes referents assistencials en violència masclista de l’ICS. Els casos aborden temes com la comunicació amb la dona que pateix violència masclista (interpretació de llenguatge verbal i no verbal, abordatge de converses, empatia, confiança..), i qüestions de caràcter més tècnic com l’ús de diferents eines per valorar el nivell de risc de violència masclista que està patint una dona, la millora del cribratge a la consulta, o el treball en equip per part dels assistencials.
L’experiència formativa té una durada aproximada de 2 hores, i es divideix en 4 blocs: acollida, presentació dels quatre casos teatralitzats, debat posterior i explicació de les peces formatives disponibles. El codi usat en les quatre peces és realista i amb una petita dosi dramàtica en cadascuna d’elles per fer arribar el missatge d’una manera més directa, per tal que impacti no només en l’àmbit cognitiu, sinó també en l’emocional i el vivencial.
La intenció és treballar de manera conjunta amb els responsables de formació de les institucions seleccionades per tal d’escollir les persones adients per seguir aquesta activitat. Al mateix temps, es preten identificar la persona referent al centre en temes de violència masclista, que pugui liderar el debat posterior amb els seus companys per acostar-lo a la realitat de la zona on treballen.
El projecte s’emmarca dins l’estratègia implementada per l’ICS que inclou accions vers la ciutadania a través de la formació dels professionals, diferents jornades enfocades a fomentar bones pràctiques contra diferents tipus de violència contra les dones i, també, accions internes amb l’actualització constant del protocol de detecció i suport a les treballadores de l’ICS que pateixin qualsevol tipus de violència. Una estratègia fonamentada en 12 punts i que es veurà reflectida en el nou Pla d’igualtat de l’organització. Aquest pla transversal inclou les línies mestres pel que fa a la política retributiva, la implementació de la perspectiva de gènere en la gestió de les persones, la conciliació de la vida personal, familiar i professional i la promoció de la corresponsabilitat, la prevenció de riscos laborals i vigilància de la salut i la prevenció de l’assetjament sexual i de la violència masclista, amb especial atenció al col·lectiu LGTBI.
Aquesta iniciativa també encaixa amb l’Estratègia d’Arts en Salut de l’ICS que cerca potenciar les arts, en aquest cas el teatre, com a eines terapèutiques que poden millorar la salut de la ciutadania i els professionals sanitaris. En aquesta línia, fa poques setmanes l’ICS va presentar Recuperart-19, un projecte per promoure el benestar emocional entre els professionals sanitaris després de la pandèmia.