El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha reconegut el dret a cobrar les dues pagues extres completes als MIR a la Comunitat de Madrid, una de les reivindicacions dels residents en vaga des de fa una setmana a la regió. Aquest dilluns han tornat a sortir al carrer per reclamar que no són “mà d’obra barata”, més supervisió, millores en el seu salari i en la seva formació i torns que no siguin “abusius”. La sentència, que s’ha conegut mentre els MIR feien una seguda en senyal de protesta davant de la seu de el Govern d’Isabel Díaz Ayuso, és el resultat de l’estimació de la Sala del Social d’una demanda de Comissions Obreres Madrid corresponent a una treballadora de l’hospital de la Princesa.
Els metges i metgesses en formació a la Comunitat de Madrid cobren només el 50% de la seva retribució mensual en les pagues extra. La situació es manté així des de 2010, quan es va retallar a conseqüència dels ajustos per la crisi. Els magistrats de l’Alt Tribunal madrileny reconeixen ara el dret de la treballadora amb categoria professional de Metge Resident “a percebre cadascuna de les dues pagues extraordinàries anuals a què té dret el personal resident en formació”. I estableix que aquesta quantitat sigui la quantia equivalent a la suma de les quantitats percebudes per aquest mateix personal pels conceptes de sou i de complement de grau de formació durant les dotze mensualitats ordinàries. A més, condemna Servei Madrileny de Salut (SERMAS) a l’abonament d’aquests conceptes.
#HuelgaMIR @residentesAMYTS @huelgamirmadrid pic.twitter.com/zk4y6Tnw50
— Angela Hernández Puente ? (@tki_ojo) July 20, 2020
Una unificació de doctrina que obre la porta a tots els MIR
El TSJM, a més, preveu la interposició del recurs de cassació per a unificació de doctrina, el que obre la porta a tots els metges residents del SERMAS a requerir l’abonament complet d’aquestes dues pagues extres, si la Comunitat de Madrid no accepta la reivindicació del col·lectiu i evita les reclamacions per via judicial. Segons dades de Comissions Obreres, Madrid té 5.115 facultatius MIR treballant en els hospitals de l’SERMAS i en centres de salut d’Atenció Primària.
Els MIR han tornat a manifestar-se aquest dilluns, una setmana després de l’inici de la vaga indefinida de guàrdies cada dia de la setmana i de torns només els dilluns. La Comunitat de Madrid manté uns serveis mínims de el 100% que, segons el comitè de vaga, vulnera el dret a parar de el col·lectiu. “No hi som tots, falten els de guàrdia”, han repetit els residents a la protesta que ha recorregut els carrers de Madrid aquest matí i ha acabat, com a novetat, a la seu de la Comunitat de Madrid, a la Puerta de Sol. ” seguirem tornant a la seva porta cada dilluns per recordar-los que no pararem fins que ens concedeixin el que ens mereixem “, ha dit una de les manifestants a través d’un megàfon al quilòmetre zero.
La Comunitat de Madrid ha mantingut dues reunions amb els residents des que es va iniciar la vaga i ha ofert un augment de la retribució de la guàrdia i estudiar un complement anual de productivitat. Dues mesures que el comitè de vaga ha rebutjat per “insuficients” i per no solucionar “la situació de precarietat” del col·lectiu, asseguren. La direcció de Recursos Humans de el Servei Madrileny de Salut no s’ha obert a negociar, de moment, la proporció d’adjunts per residents -per augmentar la supervisió- o l’organització de les jornades laborals per evitar que els residents s’empalmin guàrdies amb torns ordinaris, segons el comitè.
Els MIR de la Comunitat Valenciana, uns 2.700, comencen aquest dimarts una altra vaga indefinida per denunciar, igual que a Madrid, les seves condicions laborals. “No és una qüestió puntual”, han recordat els residents des de la Porta de Sol.
Aquest article s’ha publicat originalment en castellà a eldiario.es