Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Els investigadors de l’Institut de Psiquiatria i Salut Mental de l’Hospital General Universitari Gregorio Marañón i del CIBERSAM, Carmen Moreno i Celso Arango, han liderat un treball publicat a la revista Lancet Psychiatry. Desenvolupat per un grup de 24 experts i usuaris de 14 països, el treball descriu els reptes a escala internacional que planteja la pandèmia per COVID-19 sobre la salut mental.
Segons els experts, la imprevisibilitat i la incertesa de la pandèmia, així com les estratègies de contenció i el col·lapse econòmic associat poden augmentar el risc de problemes de salut mental i exacerbar les desigualtats en l’accés als serveis de salut. A més, els resultats d’estudis preliminars suggereixen efectes adversos per a la salut mental en persones prèviament sanes i especialment en persones amb trastorns de salut mental preexistents.
El treball descriu l’adaptació que s’ha fet al món per ajustar la prestació d’atenció de salut mental a les demandes de COVID-19. Els esforços dels professionals s’han centrat tant en el control de la infecció com en els canvis de les modalitats d’assistència. A més, s’han hagut de crear nous dispositius que permeten assegurar l’atenció als usuaris de serveis de salut mental i prestar atenció a casos nous i a poblacions de risc.
Per tant, aquest nou escenari comporta un nou plantejament de recursos i estratègies. Els investigadors incideixen que cal potenciar la telepsiquiatria, l’hospitalització domiciliària i l’atenció a grups vulnerables, com persones sense llar i menors amb trastorns de l’neurodesenvolupament.
Els experts advoquen també pel desenvolupament d’adaptacions sostingudes dels sistemes de prestació d’atenció de salut mental coproduïts per experts en salut mental i usuaris de serveis, juntament amb indicadors per monitoritzar l’eficiència d’aquestes adaptacions a escala internacional.
Com millorar l’atenció a la salut mental
“L’avaluació exhaustiva i contínua dels resultats de l’ús de serveis i de la salut en la pràctica clínica de la salut mental serà fonamental per definir quines adaptacions han d’aprofitar i quines descartar”, afirma Carmen Moreno, autora principal de la feina, psiquiatre de l’Hospital Gregorio Marañón i coordinadora del ‘Programa del Nen i de l’Adolescent’ de l’àrea de Salut Mental del CIBERSAM, el director científic del qual, Eduard Vieta, també participa en aquest estudi. “La difusió de bones pràctiques podrà resultar en una atenció sostinguda i equitativa, convertint aquesta pandèmia en una oportunitat per millorar l’atenció a la salut mental”, continua Bru.
L’Institut de Psiquiatria i Salut Mental de l’Hospital Gregorio Marañón (IPSMarañón), dirigit per Celso Arango, ha desenvolupat durant la crisi COVID-19 una resposta coordinada d’atenció tant als pacients dels diferents dispositius assistencials, hospitalaris i comunitaris, com a grups amb especial vulnerabilitat durant la pandèmia com els professionals sanitaris i els familiars de pacients.
La resposta donada pel IPSMarañón ha estat model i exemple de bones pràctiques clíniques per a societats certifiques internacionals incloent Nacions Unides. El IPSMarañón i CIBERSAM estan en l’actualitat implicats en diversos projectes d’investigació nacionals i internacionals per avaluar l’impacte de la COVID-19 sobre la salut mental.
Referència: Carmen Moreno et al. “How mental health care should change es a Consequence of the COVID-19 pandemic” The Lancet sychiatry