Acadèmics pertanyents a diverses institucions universitàries i vinculades a la recerca i la divulgació científica han denunciat la “censura arbitrària” per part de Facebook de publicacions i blogs científics al voltant de l’emergència climàtica. Així ho han fet en un acte convocat per Instituto Resiliencia, entitat dedicada a promoure la investigació i difusió de la situació d’emergència climàtica actual, aquest dimarts 9 de setembre al Col·legi de Periodistes de Catalunya. Un ampli col·lectiu de científics han signat una declaració on critiquen aquesta censura per part de la xarxa social i destaquen la importància de la divulgació científica entorn del canvi climàtic.
L’acte, sota el títol “Contra la censura arbitrària de Facebook a la divulgació de la ciència acadèmica” ha comptat amb la participació de Virgínia Soler, de Fridays for Future; Jordi Solé i Ollé, director del projecte europeu Medeas sobre límits ecosistèmics; Javier Martín Vide, geògraf i Coordinador del tercer Informe de Canvi Climàtic Catalunya; i Ferran Puig Vilar, divulgador científic i membre del Consell Rector del Instituto Resiliencia. A més, de forma virtual, han intervingut Antonio Turiel, físic i Investigador Senior de l’Institut Ciències del Mar, i Anastasio Urra, economista i professor de la Universitat València. L’acte ha estat moderat per Olga Margalef, geòloga i professora de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Els acadèmics que han participat en l’acte han remarcat la necessitat d’incorporar més coneixement científic al voltant de l’emergència climàtica als mitjans de comunicació convencionals i han assenyalat que la gravetat de la situació actual que genera el canvi climàtic és molt més gran del que s’acostuma a afirmar en aquests mitjans. “Vivim en un context de crisi ambiental i climàtica, però amb la paradoxal contradicció que tot el volum de coneixement que hi ha té poca transmissió en el mitjans de comunicació”, ha explicat Olga Margalef, conductora de l’acte. Per aquest motiu, els signants de la declaració demanen als mitjans de comunicació que “comencin a atorgar a aquestes perspectives la importància i la rellevància crucials que es corresponen amb la gravetat de la situació en què ens trobem.”
Al llarg de la roda de premsa s’ha afirmat que la humanitat es troba ja immersa en una crisi civilitzatòria d’origen cultural i moral sense precedents i que la crisi econòmica i social en curs és una conseqüència de la crisi ecològica. “La crisi climàtica és un fet que ja estem patint i l’única sortida pot ser trencant o reformulant el sistema actual i introduint canvis profunds en aquest”, ha remarcat Margalef.
Els participants han indicat que la consideració de la informació com a “producte” impedeix que aquestes qüestions, considerades incòmodes o inadequades per al propòsit empresarial, arribin al gran públic i puguin ser objecte de debat obert. Segons Antonio Turiel, la censura de Facebook és “gravíssima” i suposa “un toc d’atenció per replantejar la nostra relació amb les xarxes socials”. “Hem de buscar canals alternatius de divulgació, perquè les xarxes socials no són un servei públic, sinó que segueixen interessos privats”, ha assenyat el físic i Investigador Sènior de l’Institut Ciències del Mar.
En la mateixa línia s’ha expressat Ferran Puig Vilar, qui ha viscut en primera persona la censura de Facebook al seu blog de divulgació científica. El membre del Consell Rector del Instituto Resiliencia ha explicat que la xarxa social qualifica tota la informació climàtica d”opinió’, encara que es tracti d’informacions validades científicament. “Darrere d’aquesta xarxa social hi ha empreses amb interessos en contra de la informació climàtica”, ha remarcat.
Els signants de la declaració han insistit a allunyar-se completament dels plantejaments negacionistes i de totes les fake news que inunden les xarxes socials, tot afirmant els seus nivells de formació i capacitació. “No estem especulant. Coneixem àmplia i profundament els fonaments i les implicacions de les proposicions que enunciem, i sabem que les conclusions que dominen el discurs de la societat no estan fonamentades en la millor ciència disponible en no tenir en consideració suficient els límits físics i socials”, assenyalen els signants de la declaració.