Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El sector del transport sanitari de Catalunya acumula fronts oberts en ple context de pandèmia de la Covid-19. A la vaga indefinida convocada pels sindicats CCOO, UGT, USOC i SINDI.CAT, se li suma ara una notificació presentada per la CGT davant de la Fiscalia Anticorrupció.
El col·lectiu anarcosindicalista dóna “el cent per cent” de veracitat a la informació filtrada pel col·lectiu Tècnics en lluita, segons la qual els alts càrrecs de les empreses de transport sanitari de Catalunya s’han avançat i han rebut la vacuna contra la Covid-19 sense que fos el seu torn.
Salut ha de prendre mesures en referència a l’escàndol, i no afavorir les empreses com està fent perquè rep pressions
“Requerim a la Fiscalia que investigui els possibles delictes de prevaricació i tràfic d’influències amb ànim de benefici propi, així com l’incompliment de la normativa sanitària”, diu la Confederació General del Treball. “Creiem que Fiscalia ho investigarà, perquè hi ha hagut tràfic d’influències i s’han beneficiat d’un bé de l’Estat”, afirmen fonts del sindicat, que són optimistes amb la idea que la notificació al ministeri fiscal prosperi.
La informació que la CGT ha posat sobre la taula de la Fiscalia és que “almenys en l’àmbit de les empreses d’ambulàncies concertades amb el SEM, nombrosos directius i personal de confiança sense contacte amb pacients s’estan vacunant impròpiament”.
En concret, el sindicat diu que quatre càrrecs de l’empresa Falk van rebre la primera dosi a l’Hospital de Bellvitge i cinc de Transport Sanitari de Catalunya al CAP de Sants entre els quals hi havia personal de recursos humans “sense contacte amb malalts”.
Creiem que Fiscalia ho investigarà, perquè hi ha hagut tràfic d’influències i s’han beneficiat d’un bé de l’Estat
L’escrit continua denunciant que almenys cinc alts càrrecs d’Ambulancias Domingo van rebre-la a Vall d’Hebron i al Cap Montegre i, sense detallar-ne la ubicació, cinc directius d’Ambulàncies La Pau també van posar-se el vaccí saltant-se els protocols del ministeri i de la conselleria. La CGT també diu que Ambulàncies Lázaro va procedir de la mateixa manera, en aquest cas sense detallar els noms dels presumptes infractors.
“Les que hem denunciat són totes les empreses concertades de transport sanitari que hi ha a Catalunya. Ho han fet totes”, apunten fonts de la Coordinadora de CGT del Servei d’Ambulàncies. “És molt greu, perquè tenim companys vulnerables, en primera línia i amb malalties cròniques que no han pogut rebre encara la vacuna. Els alts càrrecs, que no en tenen contacte, sí”, afegeixen.
Complicitat de Salut
Fonts de la CGT asseguren que el Departament de Salut ha rebut i s’ha sotmès a pressions de les empreses del sector del transport sanitari per tal de canviar el protocol de vacunació. Fan referència a l’anunci del secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que divendres va ordenar vacunar tot el personal hospitalari, independentment de les seves tasques i del seu grau de contacte amb possibles o confirmats positius en Covid-19.
“Salut ha de prendre mesures en referència a l’escàndol, i no afavorir les empreses com està fent perquè rep pressions”, diuen fonts de la CGT. Els anarcosindicalistes creuen que la instrucció d’Argimón és un “intent de regularització de conductes impròpies” per part dels alts càrrecs del sector del transport sanitari i demanen que es prioritzi a qui té un risc més alt d’infectar-se perquè està en contacte amb pacients.
“S’ha d’enviar un missatge nítid per evitar que aquests abusos de poder de béns públics esdevinguin norma d’actuació amb qualsevol persona amb poder polític o de decisió sobre aquests”, afegeixen.
Més de cent dies de vaga
L’avançament dels directius de les empreses de transport sanitari concertades ha coincidit amb el moment en què la vaga convocada pels sindicats majoritaris arriba al centenar de dies.
Des del 9 d’octubre, CCOO, UGT, USOC i SINDI.CAT mantenen una vaga indefinida al transport sanitari català amb l’objectiu de la “no aplicació de la retallada salarial anunciada per part de la patronal ACEA” i per aconseguir un “pla real d’equiparació” amb les condicions de l’empresa pública Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).
Després de manifestar-se en reiterades ocasions davant de les seus del Departament de Salut, divendres, en commemoració dels cent dies de la vaga, els sindicats van citar-se davant de les seus territorials d’Esquerra Republicana de Catalunya, partit que gestiona la Conselleria de Salut.
Des del 9 d’octubre, CCOO, UGT, USOC i SINDI.CAT mantenen una vaga indefinida al transport sanitari català
Van demanar l’elaboració d’un “pla per equiparar progressivament les condicions laborals del personal de transport sanitari a les del personal del Sistema d’Emergències Mèdiques”, així com “la retirada dels expedients disciplinaris i sancions” aplicades per les empreses fruit de la vaga.