Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El passat 1 d’abril El Diari de la Sanitat publicava un reportatge, que titulàvem “Amor rere la finestra (en temps de Covid)”, en el qual explicàvem la història del Xavier, un home de 90 anys que cada dia va a visitar a través d’una finestra a la seva dona, la Carme, ingressada en una residència. Aquesta història d’amor, després de 66 anys de casats, va emocionar a molts dels nostres lectors, i també a nosaltres mateixos.
L’origen del reportatge va ser merament casual, quan el nostre fotògraf, Pol Rius, va topar-se amb un home, assegut en un tamboret, observant una dona a través del vidre d’una residència. El fotògraf s’hi va acostar, va parlar amb l’home, en Xavier, i va capturar la parella en les fotografies que després publicaríem al Diari de la Sanitat. A partir d’aquestes fotografies, que tenen un fort impacte visual, vam escriure un reportatge explicant que s’hi amagava darrera d’aquella escena. Una bonica i tendra història, que la pandèmia de la Covid-19 i les mesures restrictives en les residències, ha fet encara més emotiva.
A partir d’aquest reportatge exclusiu d’El Diari de la Sanitat, altres mitjans han fet també durant les darreres setmanes reportatges i seguiments fotogràfics i audiovisuals sobre la història del Xavier i la Carme. Ho va fer inicialment TV3 amb un reportatge audiovisual que es va fer viral en qüestió d’hores. Després s’hi van sumar Cuatro, La Sexta i molts altres mitjans, tan audiovisuals com escrits. Fins i tot el mateix New York Times va publicar la història d’en Xavier i la Carmen en portada de la seva edició digital, amb les fotografies que va fer el fotoperiodista Emilio Morenatti per The Associated Press.
La gran visibilitat que ha tingut la història d’en Xavier i la Carmen posa de manifest la necessitat de referents positius en temps convulsos i plens d’incerteses com els actuals. “La història ha recorregut el planeta”, diu el mateix Xavier, quan li preguntem per com està vivint aquestes setmanes d’entrevistes per a tants mitjans. Ell, ens diu, està molt content que la seva història d’amor hagi arribat tan lluny. “Jo no tinc Instagram, però m’han dit que el vídeo de TV3 té milers de visualitzacions”, diu l’home, que es mostra agraït a aquest mitjà per haver escrit el reportatge inicial.
Des d’El Diari de la Sanitat estem molt satisfets del seguiment que ha tingut el nostre reportatge, i molt més encara sabent que en Xavier està content del ressò que ha tingut. Però creiem també, en termes periodístics, d’una banda, que sempre s’ha de reconèixer la feina que han fet prèviament altres companys de professió, citant la corresponent font original, fet que només s’ha produït en el reportatge de Pau Rodríguez a elDiario.es. D’altra banda, creiem que temes com aquest s’han de tractar sempre amb la professionalitat, respecte i delicadesa que es mereixen. Ens fa l’efecte que no tots els mitjans ho han fet així, ja que, en alguns casos, han visitat la residència sense haver parlat prèviament amb en Xavier per saber si hi estava d’acord.
Des d’El Diari de la Sanitat creiem que el que vam publicar l’1 d’abril demostra clarament la força del periodisme i el nostre compromís per un periodisme independent amb vocació social.