En Comú Podem ha presentat aquest dimecres un pla de xoc per fer front a la situació actual que es viu a l’Atenció Primària. David Cid, portaveu del partit, ha denunciat la situació de sobrecàrrega en l’atenció primària i ha reclamat que el reforç estructural de l’atenció primària “no pot esperar més”. També ha instat al conseller Argimon a “passar de les paraules als fets” i ha demanat que s’apliqui un pla per dotar a l’atenció primària dels recursos que necessita, que sigui l’avantsala de la creació d’una llei específica d’Atenció Primària. El portaveu del grup parlamentari ha remarcat, en aquest sentit, que cal posar l’atenció primària al lloc on es mereix i que cal, per això, “una llei que la blindi”. “Aquesta proposta neix perquè sabem que a la majoria de Centres de Salut el funcionament habitual és la supervivència al límit, sense marge de maniobra possible”, ha declarat el responsable de la comissió de salut del partit.
Des d’En Comú Podem s’ha qüestionat que, després de sis onades de la pandèmia, el Govern de la Generalitat continuï “ensopegant amb la mateixa pedra, sobrecarregant l’atenció primària”. Per això consideren que els 17.000 professionals contractats arran de la pandèmia són estructuralment necessaris per al sistema sanitari català, com també ho són les 300 noves UCI creades. “És a partir d’aquí que cal treballar per ampliar la capacitat de l’atenció primària. Això passa per aspectes tan fonamentals com assegurar les visites mèdiques dels metges de l’Atenció Primària en menys de 48 hores, que calguin menys de tres setmanes per accedir a l’especialista i que els equips de Primària sempre siguin els mateixos”, ha apuntat el diputat.
En els dos anys de pandèmia, s’ha constatat, a parer del portaveu, que l’atenció primària de salut i l’atenció comunitària no tenen prou desenvolupament legislatiu, per la qual cosa cal actualitzar i desenvolupar què és i fins on arriba l’atenció primària per a poder protegir aquesta àrea. Per tot això, des del grup parlamentari d’En Comú Podem presidit per Jéssica Albiach, es proposarà una nova llei d’atenció primària de salut que es fonamentarà en cinc punts bàsics.
En primer lloc, l’accessibilitat, defensant el model de proximitat i establint en la nova llei com l’atenció primària s’integra en tot el sistema de salut i com és el seu paper central. En segon lloc, la innovació i funcionalitat, ja que la tecnologia actual, en termes de diagnòstic i de seguiment, permet que es puguin fer molts procediments als centres de salut i que els usuaris puguin tenir la millor atenció, sense haver de desplaçar-se lluny. Això, però, requereix també un nou enfocament en la mateixa arquitectura dels centres, que ha quedat obsoleta. El tercer punt bàsic de la proposta de llei rau en la millora dels equips i en la incorporació de més professionals, de més metges de família, de més infermeres i, especialment, de professionals que ara no estan presents i que són necessaris, com nutricionistes, psicòlegs, geriatres i fisioterapeutes.
El quart punt bàsic que plantegen des d’En Comú Podem és el seguiment i acompanyament, defensant i preservant el que fan els professionals i reforçant que els ciutadans tinguin professionals de referència que assegurin la qualitat assistencial i la seguretat del pacient. Per últim, el grup parlamentari considera que cal donar resposta a l’envelliment poblacional i a la demanda creixent de salut i que això, en un sistema públic de salut sostenible, “només és factible amb un increment mínim del pressupost d’atenció primària fins al 25% del pressupost sanitari total”.
No hi ha comentaris
“nutricionistes, psicòlegs, geriatres i fisioterapeutes”, es una bestiesa. Nutricionistes ho poden fer les infermeres, psicòlegs tenen de ser psicòlegs clínics, i aquests tenen de dependre del CSM i CSMIJ, tot i que poden donar SUPORT a la AP. El metges de capçalera saben la suficient Geriatria, no calen geriatres. Fisioterapeutes no es la urgència. Metges, infermeres, auxiliars, es això el que fa falta.