Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Coincidint amb el Dia Mundial de les Infermeres, que es va celebrar el 12 de maig, s’ha inaugurat a la sala d’actes Farreras Valentí de l’Hospital Clínic de Barcelona una exposició que mostra l’organització i la pràctica assistencial de les infermeres des de l’època medieval fins a l’època contemporània. L’exposició, situada al claustre de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut i que es podrà visitar fins al 30 de juny, porta per títol «Infermeres en la memòria: la força invisible d’una professió» i repassa la història de la infermeria des de començament del segle XIII fins a la creació de la diplomatura universitària, l’any 1977.
La mostra reivindica el patrimoni tècnic, històric i artístic, tant material com immaterial, de les infermeres, mitjançant documents textuals i iconogràfics, i també amb objectes que han format part de la pràctica professional de les infermeres al llarg de la història. L’exposició està organitzada pel Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona, l’Escola d’Infermeria de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona, l’Hospital Clínic i l’associació Febe d’Història de la Infermeria. També hi col·labora el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya.
El 2020 es va commemorar arreu del món el bicentenari del naixement de Florence Nightingale i, per aquest motiu, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar-lo Any Internacional d’Infermera i la Llevadora. Per commemorar-ho, estava previst muntar l’exposició a Barcelona i que fos itinerant per tot Catalunya, però la pandèmia ho va impedir i es va haver d’ajornar fins aquest any 2022, actualitzant el discurs al context català i a la historiografia més recent. La primera exposició es va muntar a Palma l’any 2018, fent-la coincidir amb el XVII Congrés Internacional d’Història de la Infermeria.
Un dels espais més destacats de l’exposició està dedicat, precisament, a Florence Nightingale, considerada la mare de la infermeria moderna i pionera en l’aplicació de l’estadística en la visualització de dades. L’espai dedicat a aquesta figura clau de la professió infermera acull la col·lecció cedida per Txaro Uliarte Larriqueta, professora de la Universitat del País Basc, que comprèn literatura d’assaig i de ficció, contes, iconografia, filatèlia, medallística, numismàtica, filmografia, audiovisuals i joguines, entre d’altres.
En l’exposició també es pot observar, en vitrines i panells il·lustrats, l’evolució històrica de la infermeria des de les primeres al·lusions medievals fins a les dues guerres mundials i la Guerra Civil Espanyola. D’aquesta manera, el recorregut mostra el progrés dels estudis i les escoles, i l’actuació dels practicants, les llevadores i les infermeres fins a la unificació dels tres títols en el d’ajudant tècnic sanitari (ATS), per continuar amb la participació essencial de les infermeres en els conflictes bèl·lics. En aquest sentit, i instal·lat en un pati, es pot veure un lloc de socors equipat amb material original, com l’emprat en un quiròfan d’emergències a la batalla de l’Ebre de la Guerra Civil, el 1938. Finalment, un espai recrea l’ambient dels ATS que van desenvolupar la seva tasca en hospitals entre els anys 1950 i 1970.