Alguna cosa va fallar en el sistema quan dues persones de 12 anys van saltar des del balcó de casa seva i alguna cosa va fallar també quan, en un principi, es va descartar des de les institucions que hi hagués algun tipus d’assetjament escolar i després la investigació va confirmar que van patir ‘bullying’.
Així ho ha assenyalat aquest dimarts la portaveu del Govern català, Patrícia Plaja, en relació al cas de Sallent, en què un dels germans va morir i l’altra està greument ferida: “Vull expressar les disculpes en nom de tot el Govern perquè el suïcidi o una temptativa és un fracàs del sistema, i la consumació d’un suïcidi d’un menor encara més”. “És inqüestionable que alguna cosa ha fallat i arribarem fins al final per detectar què és el que ha fallat”, ha afegit.
Plaja ha demanat no “revictimitzar” el centre educatiu on estudiaven les víctimes perquè “això no ajuda a ningú”. Ha insistit que “totes les circumstàncies que han provocat que dos menors d’edat hagin protagonitzat aquests fets s’han d’investigar i s’arribarà fins al final”.
Des de la Conselleria d’Educació i l’institut, inicialment es va negar que es tractés d’un cas d’assetjament, mentre que la família i part de l’entorn explicava que tenien problemes amb altres alumnes. La investigació policial va assenyalar que van patir bullying pel seu origen argentí i perquè un d’ells, el que va morir, va demanar identificar-se com un noi i que li diguessin Iván.
Plaja ha reconegut que informativament no hi ha hagut rigorositat i “no s’ha fet tan bé com s’hauria d’haver fet”. “La pressió mai pot ser una justificació per facilitar una informació que després has de corregir”, ha reconegut.
▶ #Portaveu @patriciaplaja sobre el cas de #Sallent: “Expressar les disculpes en nom de tot el #Govern, perquè un suïcidi d’un menor d’edat és un fracàs del sistema. És inqüestionable que alguna cosa ha fallat i arribarem fins al final per aclarir-ho”. pic.twitter.com/VkxorWVfxo
— Govern. Generalitat (@govern) February 28, 2023
Actuació d’ofici de la sindicatura
La sindicatura de greuges va anunciar la setmana passada l’obertura d’una actuació d’ofici en la qual es dirigirà a la Conselleria d’Educació i a l’Ajuntament de Sallent per saber si l’institut tenia coneixement d’una possible situació d’assetjament i quines actuacions hauria realitzat al respecte.
“Es vol saber si l’institut tenia coneixement d’alguna situació de possible assetjament cap a les dues germanes o si s’havia detectat malestar emocional, i quines actuacions s’havien emprès. També es preguntarà als serveis socials si coneixien la família afectada i en feien un seguiment, i, si és així, quina valoració fan de la seva situació”, va indicar la institució en un comunicat.
D’altra banda, va mostrar la seva preocupació per la salut mental d’infants i adolescents, especialment després de la pandèmia de la covid-19. Els indicadors de benestar subjectiu dels infants de l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) mostren en els darrers cinc anys un increment sostingut de la probabilitat de patir problemes de salut mental. Des de l’any 2017 fins a l’any 2020, aquesta probabilitat ha passat del 5,1% al 10,6%.
L”Informe sobre els drets de l’infant 2022′ denunciava que els infants i adolescents socialment menys afavorits tenen més del doble de probabilitats de patir un trastorn mental que els infants socialment més afavorits (12,0% i 5,4%, respectivament), i a més tenen més dificultats per accedir als recursos que necessiten.