Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Les infermeres i els infermers catalans volen cuidar els pacients sense barreres. Barreres com la que denuncien des de fa mesos que els suposa el Reial Decret 954/2015, que regula la indicació, l’ús i l’autorització de dispensació de medicaments i productes sanitaris per part de les infermeres. De fet, aquest dijous centenars d’infermeres i infermers s’han concentrat per visibilitzar la seva tasca i mostrar la seva oposició al reial decret, a l’espera també que el Govern català enllesteixi el text del decret que està preparant per regular la prescripció a Catalunya.
La Marta Romero i la Gemma Mayor, de l’Hospital de Mollet, s’han sumat aquest dijous a la mobilització organitzada per la Comissió de Crisi de la Prescripció Infermera, formada per més de 90 entitats, a Barcelona i sota l’eslògan ‘Cuidar-te sense barreres’. “Moltes intervencions s’endarrereixen perquè hem d’esperar que el metge vingui i ens signi papers. Per exemple, abans del reial decret, si s’havia d’operar un pacient d’una hèrnia seguíem un protocol d’antiobiòtics que establia que la infermera li havia d’administrar mitja hora abans de l’operació”, explica Romero, que treballa a l’àrea quirúrgica de l’hospital. “És que no és només medicaments, tampoc no podem posar pomades o apòsits”, afegeix la seva companya.
Des de l’aprovació el passat 23 d’octubre del reial decret -i la seva publicació al BOE dos mesos més tard, amb el govern espanyol en funcions- les infermeres s’oposen especialment als articles 3.2 i 2.2 del text perquè és en aquests on s’estableix la condició de la dispensació per part de les infermeres al consentiment del metge i no es permet la prescripció autònoma. Aquest fet, es queixen, els suposa un entrebanc per la pràctica habitual a l’hora d’atendre i curar els pacients. “Nosaltres som les que estem les 24 hores amb el pacient, el metge sovint et diu que facis el que hagis de fer”, diu la Marta Romero.
Les infermeres reivindiquen la prescripció com a part del procés de cura
“La prescripció infermera és un aspecte més de la cura infermera de la persona atesa”, resa el manifest sobre la prescripció infermera a Catalunya que el 28 de gener diversos representants van lliurar a la conselleria de Salut per exigir que el govern català reguli la seva tasca i que ha rebut el suport de més de 90 entitats i centres assistencials de Catalunya.
I és que fins ara aquesta tasca no ha gaudit d’un emparament legal sinó que s’ha produït prenent com a referent la llei del medicament de 2009, que no negava la prescripció infermera però tampoc no la regulava. L’Alba Brugués és la presidenta de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya, és a dir, de professionals de l’atenció primària. Ella, que també s’ha afegit a la concentració d’aquest dijous a la plaça Sant Jaume de Barcelona, lamenta que “Espanya sigui dels pocs països d’Europa on la prescripció infermera no està regulada”.
Segons ella, la situació actual suposa duplicitats per al pacient, que en alguns casos ha de fer una altra visita per recollir la recepta. “Tenim la competència però no tenim la llei”, comenta. “Per exemple, podem ensenyar a pujar o baixar dosis d’insulina a un pacient amb diabetis però en canvi no li podem prescriure”, explica Brugués.
Pendents del decret català
En l’acte d’aquest dijous, en el que centenars d’infermeres i infermers s’han concentrat sota el lema ‘Cuidar-te sense barreres’, han urgit el Govern català a què enllesteixi el decret català que va anunciar fa uns dies que posaria en marxa. Després que múltiples entitats reclamessin al govern català que utilitzés les competències autonòmiques en Salut per implementar el decret d’una forma particular que permetés desplegar la prescripció infermera, Comín va anunciar la setmana passada l’existència d’un “preacord” entre Salut i el col·lectiu d’infermeres.
D’una banda, segons va explicar Comín en una roda de premsa a periodistes dimecres de la setmana passada, el decret català reconeixeria l’autonomia de les infermeres i infermers en la indicació ús i autorització de dispensació de medicaments no subjectes a prescripció mèdica i de productes sanitaris relacionats amb el seu àmbit d’actuació. És a dir, no els exigiria cap formació addicional com sí que estableix, per contra, el reial decret estatal. “L’actual reial decret espanyol exigeix una formació addicional de 180 hores”, es queixa la presidenta de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya.
D’altra banda, els reconeixeria la capacitat per indicar, usar i autoritzar la dispensació de medicaments subjectes a prescripció mèdica relacionats amb el seu exercici professional seguint tres criteris: en àmbits en què es reconegui la interacció d’actuacions entre metges i infermeres i infermers; subjecta a l’obtenció d’una acreditació; i segons protocols o guies de pràctica clínica elaborats amb criteris consensuats.
Segons va anunciar Comín la conselleria vol crear una Comissió de Pràctica Assistencial que haurà de vetllar per identificar els àmbits en què és necessari disposar de protocols i alhora garantir que es compleixen les pautes d’harmonització. Segons informació del Departament de Salut aquest òrgan estarà format per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya i el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya. També hi haurà, com a observadors, el Consell de la Professió Infermera i el Consell de la Professió Mèdica.
Amb tot, el text del decret català encarà no ha transcendit i el decret 954/2015 serà abordat en la reunió que tindrà lloc el pròxim 13 d’abril del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.