Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Des de que el conseller de Salut Toni Comín va anunciar la intenció del departament de no renovar els convenis amb la Clínica del Vallès i l’Hospital General de Catalunya -on es deriven pacients l’Hospital Taulí de Sabadell- i de treure del SISCAT -la xarxa d’atenció pública- els centres amb afany de lucre la pregunta de pacients i treballadors ha estat com s’absorbiria l’activitat que ara es deriva a aquests dos centres amb afany de lucre.
Fa uns dies el Comitè d’Empresa del Taulí va explicar a aquest mitjà que la directora executiva del centre, Cristina Carod, havia informat als treballadors de l’hospital de què s’estava estudiant la possibilitat de llogar espais de la Clínica del Vallès, quiròfans i alguna planta per ingressos per absorbir part de l’activitat que el Taulí, centre públic, hi derivava, tal i com els hi havia encarregat Salut, segons Carod. En total, només al primer semestre de 2015 el Taulí havia derivat 1.607 operacions quirúrgiques a la Clínica del Vallès.
Aquest dimecres però, i en resposta a una interpel·lació parlamentària de la diputada del PSC Assumpta Escarp sobre la reordenació dels recursos hospitalaris inclosos al SISCAT, Comín ha garantit que Salut no llogarà espais a operadors privats per absorbir l’activitat dels centres exclosos del SISCAT. Segons informa el departament en una nota de premsa, “els centres públics del Vallès Occidental tenen prou capacitat per a assumir l’activitat de suport que fan altres dos centres amb afany de lucre de la zona: l’Hospital General de Catalunya i la Clínica del Vallès”.
L’activitat l’assumirà el Taulí i els centres de la xarxa pública de Terrassa
Segons ha explicat Comín, a dia d’avui, els centres públics del Vallès Occidental –l’Hospital Parc Taulí i els hospitals de la xarxa pública de Terrassa- tenen “capacitat suficient” –en total 295 llits disponibles- per absorbir l’activitat de suport que deixaran de realitzar a la zona la Clínica del Vallès i l’Hospital General de Catalunya quan finalitzin els contractes.
Per a fer-ho, el CatSalut estima que serà necessari disposar de 68 llits addicionals i de 5 sessions de quiròfan addicionals -quiròfans que només funcionen pel matí i que també ho hauran de fer a la tarda-. En qualsevol cas, segons Comín, el fet d’absorbir l’activitat no ha d’afectar la qualitat de l’assistència i ha de garantir que els pacients no siguin atesos en altres municipis diferents d’aquells on estan situats aquests centres hospitalaris exclosos.