Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Pacients en el procés de tractament d’una leucèmia, o algun altre tipus de càncer, que han rebut un trasplantament de medul·la òssia o estan ingressades en una UCI compten amb molt poques defenses al seu cos per a poder lluitar contra infeccions. Una d’aquestes infeccions que causa una mortalitat que pot arribar a superar el 70% en aquests pacients són les infeccions fúngiques invasores. En els darrers anys hi ha hagut un augment d’aquestes infeccions per fongs emergents, i que sovint són multi-resistents als antifúngics actualment disponibles, que a més presenten un elevat cost i una important toxicitat associada.
Ho expliquen els investigadors del Clínic-IDIBAPS i de la UB que han creat un receptor limfocitari conegut per la seva elevada afinitat de reconeixement de beta-glucans, una estructura molecular que forma part de les parets de totes les espècies fúngiques, inclosos els ceps multi-resistents als antifúngics. La fase de prova de concepte i pre-clínica d’aquest nou receptor (CAR-NK) l’han desenvolupada els científics de l’IDIBAPS Francisco Lozano i María Velasco de Andrés.
Ara, l’assaig clínic de validació es farà de forma íntegra a l’Hospital Clínic Barcelona, avaluarà la seguretat i la potencial eficàcia d’aquesta teràpia en 10 pacients amb infecció fúngica refractària a la teràpia convencional. S’espera que a finals del pròxim any es puguin tenir ja els resultats.
Segons explica el Dr. Francisco Lozano –participant en aquest assaig de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i professor del Departament de Biomedicina de la Universitat de Barcelona (UB)– “els fongs invasius són a tot arreu, a l’ambient, la terra, la pols… i normalment tots estem en contacte amb ells”. Però, afortunadament, tal com també diu, “aquest contacte no es tradueix en infeccions en una persona amb el sistema immunitari que funciona correctament, excepte les micosis cutànies, que sí que són infeccions produïdes per aquests fongs, però que són molt lleus”. També “la candidiasi vaginal és una infecció causada per un fong invasiu”, afirma una de les altres investigadores participants en l’assaig de la nova immunoteràpia contra infeccions fúngiques, María Velasco.
En el cas dels pacients immunodeprimits, als quals no els funciona bé el sistema immunitari, els fongs, que tenen capacitat de travessar barreres naturals, poden arribar a envair ràpidament òrgans com el cervell, el pulmó o el ronyó.
El que aconsegueix la teràpia amb cèl·lules NK (natural killers, assassines naturals) és introduir defenses en l’organisme dels pacients que no en tenen. Ho fan modificant al laboratori cèl·lules sanes de donants perquè lluitin en el cos de la persona malalta contra possibles infeccions. La novetat en aquest cas, segons explica el Dr. Lozano, és que les NK s’han reforçat amb un nou receptor que detecta més i millor els fongs per a poder combatre’ls.
Fins ara, les NK ja han mostrat la seva efectivitat contra infeccions en pacients amb leucèmia. El nou assaig reforça aquest ‘exèrcit’ cel·lular defensiu, ampliant l’espectre de possibles infeccions contra les quals lluitar. A més, segons el Dr. Lozano, “l’avantatge d’aquesta nova teràpia és que funcionaria davant de qualsevol fong, perquè tots tenen en la seva composició una molècula que és el que el nostre receptor detecta, siguin resistents o no als antifúngics. Seria, doncs, una teràpia universal perquè els actuals antibiòtics són selectius enfront d’uns o altres fongs”.
En un moment en què les infeccions bacterianes topen amb el gran hàndicap de la resistència als antibiòtics, la manca d’efectes secundaris i la universalitat d’aquesta teràpia ofereix un ventall de cura molt esperançador.